Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama córuni123

Ile mówią Wasze pociechy?

Polecane posty

Gość Mama córuni123

Jw. ile mówią Wasze 19-miesięczniaki? Bo mnie teściowa denerwuje, że nasza mała bardzo mało mówi, tymbardziej że to dziewczynka to wcześniej powinna zacząć itd. Działa mi na nerwy. Nasza mów: -mama, -czasem wyrwie się tata, -pa pa (i macha rączką), -nu nu (przy czym grozi palcem), -mniam mniam (na jedzenie), -nie (choć częściej "o nie" z takim fajnym akcentem:)), -hau hau (zapytana jak robi piesek), -acha, -co, -fe (jak jej się nie podoba zapach lub smak), -fajne, -cześć. Czy rzeczywiście tak mało mówi jak na 19-miesięczne dziecko? Teściowa ma rację?

Gość Luizaaaaaaaaaaaaaaaa
Wiele juz bylo watkow na ten temat. Powiem tak kazde dziecko rozwija sie inaczej, znam takie ktore do 2 lat nie mowily nic a pozniej jak sie rozgadaly to nie przegadasz. Takze nie martw sie , duzo czyta dziecku opowiadaj . Wszystko w normie

Gość Mama córuni123
Po prostu teściowa doprowadza mnie do szału, bez przerwy ględzi o tym, ile to jej dzieci mówiły i jak wcześnie zaczynały, o wnukach mówi to samo (ma czworo wnucząt, tylko nasza mała jest najmłodsza). Nie wiem czy tylko moja jest taka irytująca...:O

ja Ci powiem tak,bo byliśmy u psychologa z naszym synem z powodu zachowania i mowy,i jeśli Twoja córka rozumie proste polecenia,czy np.daj piłkę,klocek,chodź,podejdź no taki normalne polecenia,czy np odpowiada na pytania typu "chcesz na rączki" chcesz am czy np.jeść no to się nie martw jeśli słowa dobrze dopasowuje (mama to ty,nie w sensie czegoś nie chce)to jest ok,będzie więcej mówiła :)

Gość Mama córuni123
Rozumie np. zostaw, podaj, nie ruszaj, kopnij piłkę. Jak pytam czy np.chce pić to nie odpowiada tak (nie umie tego powiedzieć), tylko zaczyna się tak cieszyć i stoi przy meblach gdzie zawsze stoi jej kubek (albo nawet podstawia sobie krzesło i sama go bierze). Jak pytam czy idziemy na dwór to biegnie do drzwi, otwiera je, siada na podłodze i czeka aż jej założę buciki. Naśladuje wiele czynności, np. czesze się grzebieniem, wrzuca brudne ciuchy do kosza na bieliznę, wkłada ze mną pranie do pralki, czy garnki do szafek.

Gość Mama córuni123
Acha, no i rozumie jak mówię umyj buzię, ząbki, rączki, brzuszek, wie co ma myć i robi to.

mama, tata, baba, dzidzia, babka, kot, małpka, koko,daj, papa, lulu, nie,choć(chodz),tam, bajka, mleko, Ola, Aga, Miko(imiona nasze) Mój 13 miesieczny synuś

Gość mamuśka filipka
Móój synek jest z czerwca 2010 więc ma 15mcy, mówi mama, tata, daj, baba, dzidzia, papa, ałał- piesek, opa, ada, czeĆ- to ma być cześć, fuu, daDek- ma być Darek. Ogólnie każdy wyraz powtórzy po swojemu, i wiele z nich można już zrozumieć. Wydaje mi się że mówi bardzo dużo i ładnie jak na chłopca 1 rok 3 mce. Ale każde dziecko inaczej. Mjej koleżanki synek jest miesiąc starszy od mojego i mówi tylko mama. Autorko, nic się nie martw, dziecko jeszcze ma czas :) Pozdrawiam

Gość Mama córuni123
Dziękuję:) pozdrawiam również.

jest ok,nie martw się,gorzej jakby cie nie rozumiała jak mój,mój ma 22 miesiące i mało rozumie,wręcz bardzo mało. Ona ma dopiero 19 miesięcy,moja siostrzenica mało mówiła do 2 roku życia potem więcej a w przedszkolu jeszcze więcej ;) mozecie sobie troszke cwiczyc,nam psycholog radzila przy zabawie,bo takiemu maluchowi łatwiej się zapamietuje ;) obrazki,ksiazeczki-zabawy w pokazywanie :)