Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona?

Hormony-negatywne objawy-wszysko ok?

Polecane posty

Gość zaniepokojona?

Mam 20 lat.mam wagę w normie,nie jestem chuda tylko szczupła,mam trochę ciałka ale piersi bardzo małe.wszystkie kobiety u mnie w rodzinie miały spore biusty,przynajmniej średnie i duże a ja mam malutki:/w dodatku od 12 roku życia pamiętam że miałam zbyt bujne owłosienie na rękach,nogach,teraz mam nawet wokół sutek ciemniejsze włosy i troszkę ich jest-nie jest to meszek.ostatnio przez jakiś rok zaczęłam mieć problemy z cerą-nie duże ale jednak jak nigdy nie miałam trądziku to teraz mi coś zaczęło wyskakiwać i mam wrażenie że jest tego po trochu coraz więcej.czytam inne posty i u mnie jeszcze występuje nad potliwość(często ręce mi się zawsze pociły,pachy pomimo że dbam o higienę itd). mam sporo rozstępów bo kiedyś przytyłam ale udało mi się wrócić do szczupłej sylwetki,jednak skłonności do tego są.bywam często senna w dzień.miesiączki mam regularne ale długie-nawet 8 dni ale rzadko kiedy są bolesne.nie wiem czy nie mam przypadkiem nadmiaru testosteronu....albo nie wiem czego.możliwe że coś jest nie tak...jesteście w stanie mi pomóc?

Gość SylwinkaaaaaaaaaaAaA
Ja tez sie obawiam ze moge miec nadmiar tostesteronu poniewaz mam wloski na calym ciele , NA CALYM ! KOSZMAR! co prawda sa jasne ale je widac pod swiatlo ... na twarzy, piersi , brzuszek, pupa .... MASAKRA ... Nie pamietam kiedy bylam ostatni raz na plazy w stroju ;/ czy da sie z tego wyleczyc ?

Gość zaniepokojona?
i mam jeszcze pytanie czy tabletki antykoncepcyjną mogą pomóc na takie objawy?bo jednak każde tabl anty zawierają hormony żeńskie

Idź do lekarza i zbadaj poziom hormonów. Włosy, pryszcze, potliwość- na pewno jest coś nie tak. Tak, antykoncepcja pomaga obniżyć androgeny męskie, jeśli ich nadmiar jest pochodzenia jajnikowego. Wyłącza pracę jajników przez co jajniki nie produkują hormonów. Osłabienie prawdopodobnie właśnie z obfitych długich miesiączek, na co również pomoże antykoncepcja. I dobrze by było zrobić sobie jeszcze usg dopochwowe jajników. Sylwinko zaobserwuj czy ci to owłosienie nie ciemnieje i czy jest go coraz więcej w krótkim czasie. Jeśli tak się będzie działo, to do też do ginekologa zbadać poziom hormonów.

Gość zaniepokojona?
byłam ostatnio u ginekologa ale w zupełnie innej sprawie niż te hormony.przy okazji ginekolog przepisała mi tabletki antykoncepcyjne Novynette.zastanawiam się czy je wykupić i może czekać na działanie a dopiero jak mi się skończą tabletki to iść wtedy do ginekologa i przy okazji powiedzieć o tych objawach które wypisałam?wtedy ginekolog rozważy co i jak.myślicie że mogę tak zrobić?