Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alcia711

Wiek płodu

Polecane posty

Cześć dziewczyny, chciałabym spytać w jakim wieku jest płód, który mierzy 53-54mm ? Pytam, ponieważ jestem zmartwiona, bo na co idę na wizytę do lekarza mój termin porodu się opóźnia.. Lekarz mówi, że to wciąż bardzo mała ciąża

Gość niuniek12345
domyślam się, że pisząc, że płód ma 53-54 mm masz na myśli CRL, wychodzi więc CRL= 54--> 12 Tygodni 0 dni,Odchylenie standardowe:+/- 7 Dni

Gość pomaranczowa truskawka
w 11 tygodniiu dziecko ma okolo 5 cm. a Ty w ktorym jestes?

Miałam usg we wtorek, lekarz nie zmierzył dziecka, bo powiedział, że bardzo mało widać. Wtedy już wg niego byłam w 13tyg i 2 dni. Kazał mi przyjść wczoraj za darmo, żeby zrobić lepsze usg i wtedy wyszło, że to jest 12 tydzień i 5 dni.

Gość pomaranczowa truskawka
kiedy mialas ostatnia miesiaczke? u mnie wiek plodu rozni sie okolo 2 dni od wyznaczonego terminu. ale wszystko zalezy jakie dlugie masz cykle, kiedy byla owulacja, wiec nie masz czym sie przejmowac. Podobno normalne sa odchylenia do 2 tygodni

Gość niuniek12345
miesiączki mogłaś mieć regularne, ale jeśli nie prowadziłaś obserwacji to nie możesz stwierdzić czy owulacja Ci się przesunęła. jeśli masz wątpliwości idź do innego lekarza i zobacz co powie

Gość a cykle z ostatnich 12-tu mies
ięcy? notowałaś ich długość?

a pewna jesteś co do owulacji w tym cyklu, w którym zaszłaś w ciążę?

a wtedy kiedy spóźniła Ci się te kilka razy @, to ile to było dni? to bardzo istotne

Gość niuniek12345
ja na Twoim miejscu poszłabym do innego lekarza z dobrym sprzętem USG, ponieważ na tym etapie, na którym jesteś wszystkie dzieci rosną jednakowo i nie powinno być takich rozbieżności jak u Ciebie. Wg usg jesteś w 12wOd, a wg daty ostatniej miesiączki w 13w5d, to prawie dwutygodniowa rozbierzność

Dzisiaj wiek Twojej ciąży to 13t 4d. Według cykli, które podałaś Twój termin porodu powinien przypadać na 26 marca, a stopce widzę 5 kwietnia. 10 dni rozbieżności na tym etapie ciąży nie jest normalne.

Gość u mnie na usg
wyszło 2tyg. różnicy od terminu z OM. jednak potem rozwój dziecka był zgodny z wiekiem ustalonym na usg. Gin stwierdził że wystapiło przesunięcie owulacji. To się zgadzało gdyż miałam dość nieregularne cykle. W drugiej ciązy wiek z OM był zbliżony do tego z usg.

Postaraj się skonsultować z jakimś specjalistą od usg w Twoim mieście. Przedstaw swoją sytuację. Najlepiej by przyjął Cię jeszcze dziś. Najgorzej, że dziś jest piątek, a usg genetyczne należy wykonać najpóźniej do 13t 6d ciąży. Na pewno Twoja sytuacja jest do sprawdzenia przez specjalistę, bo nie jest to normalne na tym etapie ciąży.

Termin porodu na 5.04 lekarz ustalił miesiąc temu, natomiast ostatnio na 27.03. Dlatego też nie rozumiem czemu też ostatnio powiedział, że jestem w 12 tyg i 5 dni

W takim razie zmień lekarza, bo ten najwyraźniej nie jest kompetentny. Rozumiem, że to usg pokazało, że termin porodu przypada na 27 marca, tak?

Nie wiem, nie widziałam na usg daty (przepraszam, nie znam się ) widziałam za to wczoraj na usg wiek ciąży 12 tyg i 5 dni oraz wymiary niecałe 54mm

Gość u mnie na usg
po pierwsze pomiary na usg są obarczone pewnym błędem dlatego datę porodu ustala się wg pierwszego usg -wówczas płody rozwijają się podobnie. Ta data jest wiarygodna. W póżniejszym etapie ciąży rozwój dziecka jest bardziej indywidualny -wiadomo że jedne dzieci rosną większe a inne są mniejsze. Dlatego o ile rozwój jest zbliżony do raz ustalonego wieku ciąży (przeważnie z OM, lub w przypadku przesunięcia owulacji z usg początkowego) to odchylenia nawet tygodniowe są uznawane za normalne.

Czyli rozbieżność jest 5 dni. Ciąża jest młodsza o 5 dni od tej z OM. Możliwe, że po prostu tyle przesunęła Ci się owulacja. W takim razie raczej jest ok choć nie dam sobie głowy urwać;) A czy usg genetyczne wyszło bez zastrzeżeń?

Gość u mnie na usg
jeszcze raz. podaj termin z OM i usg jakie masz wpisane w karcie ciążowej bo już się pogubiłam.

Teraz ku mojemu zdziwieniu włączyłam sobie kalkulator terminu porodu wg OM i wychodzi termin na 27 marca i że jestem w 12 tyg, czyli jakby wszystko się zgadzało

Gość niuniek12345
wg ostatniej miesiączki , tj 20 czerwca jesteś w 13w4d, a data porodu 27 marca

Z cała pewnością u Ciebie dziś jest 13t 4d ciąży, a nie 12 tydzień:O Termin porodu z OM wypada u Ciebie z racji tego, że rok 2012 jest rokiem przestępnym na 26 marca 2012.