Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamila76856785

Czy można należeć do dwóch wyznań chrześcijańskich?

Polecane posty

Gość Kamila76856785

Jestem wyznania Rzymskokatolickiego , czuję się związana ze swoją wiarą ,modlę się do Matki Bożej i Świętych, jednak od kiedy zaczęłam czytać Pismo Św wiele rzeczy zaczęło mi się nie zgadzać ,a chodzi tu głownie o dusze po śmierci ,które bezpośrednio trafiają do nieba ,piekła lub czyśca .A przecież w modlitwie katolickiej jest powiedziane ,Że Jezus dopiero w dniu sądu ostatecznego przyjdzie sądzić żywych i martwych (czyli umarłych) i zabierze sprawiedliwych do nieba...Ostatnio zaczęłam chodzić do Kościoła Nowoapostolskiego ,który jest bardzo zbliżony do Rzymskokatolickiego z tym, że zamiast księdza to zwykły facet żonaty odprawia nabożenstwa,nie ma spowiedzi co bardzo mi sie podoba ,w modlitwie Ojcze Nasz kazdy ogólnie wyznaje swoje grzechy.potem następuje Św Wieczerza (eucharystia) Kościół nie miesza się w sprawy polityki i wyczekuje rychłego przyjścia Pana Jezusa. Bardzo podoba mi sie wnętrze tego kościoła i ogólnie ten cały klimat mnie zafascynował ,jednoczesnie chodzę tez na Msze Św do Kościoła w którym zostałam ochrzczona i na pewno nie zgodzę się na wypisanie z niego. Nie chcę byc wykluczona w rodzinie i w ogóle ,tez jestem zaprzyjazniona z księdzem. Chciałabym nalezeć do dwóch wyznan tak na wszelki wypadek . I co zrobić żeby Kościół Katolicki się nie dowiedział że wystapiłam z niego. Czy ktoś był w podobnej sytuacji ?

Gość Kamila76856785
Napiszcie mi jak to jest od strony prawnej nie religijnej? Czy będą jakieś problemy sądowe? jeśli jeden Kościół się nie dowie o drugim

Gość joijioji
" Jedna wiara , jeden chrzest , jeden Chrystus , jeden Bóg " mysle ze to wszystko wyjasnia , ja troche pozno obudziąłm sie ze snu katolickiego w którym nic sie nie zgadza , gdzie kłamia , oszukuja etc ale kiedy czytałam co wyrabiali papieze i ile ukrył Jan Paweł II to nigdy wiecej nie wejde do koscioła katolickiego brzydze sie nimi

Gość joijioji
a co ma prawo do stanu duchowego?

Gość joijioji
na wszelki wypadek czego ? chyba a nawet napewno nie rozumiesz co piszesz jestes posłuszna ludziom czy Bogu ? " człowiek człowiekowi słuzy ku jego zgubie " " strach pzred człowiekiem zastawia sidło " - to cytaty z Pisma sw

Gość helkaasd
Chodzi o to, czy będą jakieś problemy jeżeli Kościół Katolicki dowie się ze należe do innego (oczywiscie to jest jedna religia chrzescijanska ) tylko inne wyznanie, czy będe musiała odejść ze swojego "rodzinnego Kosciola" Katolickiego? Nie chcę spisywać apostazji.

Gość joijioji
boisz sie ludzi ?

Gość joijioji
czy to co na papierku jest wazne czy to co masz w sercu ? kobieto ochłon

Gość helkaasd
Nie chodzi tu o sprawy wiary ! Nie chcę miec problemów sądowych i tyle

Gość joijioji
mozesz nalezec do kazdgo koscioła i tutaj sąd ani prawo polskie nie ma do gadania tylko sama sobie odpowiedz jaki to ma sens ?

A jak nazywa się Twój Kościół? Protestancki, Ewangelicki?:) Problemów nie będzie. Tylko dziwi mnie, że masz jeszcze ochotę chodzić do KK na msze:) Skoro zauważasz to o czym piszesz:)...

Gość bukaaa
Jakich problemów sądowych? Przecież nikt cię nie pozwie do sądu, bo należysz do innego Kościoła. Moim zdaniem nie. Nikt z Kościoła nie może być wyrzucony. Jedynie twój znajomy ksiądz może ci zarzucić brak logiki lub się obrazić czy unika cię (ludzie są różni). A rodzina wczesniej czy później i tak się dowie.

Gość juz wiem czemu sie palikot
pamiętaj ze przyjdzie wielu kłamców co benda zwodzić w imieniu Jezusa nad ta sprawa debatowali teolodzy którzy poswiencili pismu całe życie a nie słyszałaś o swientych co potwierdzili a pozatym potwierdza ja np gloria polo catalina rivas fula Horak Faustyna i wiele inych http://www.taw1.republika.pl/horak.html nie mozna nalezec do dwóch chyba ze podlegają papieżowi

Gość joijioji
jesli czytasz Pismo sw to powinnas juz doczytac ze chrzcic mozna osoby które uwierzyły a potem dały sie ochrzcic w koscile nowoapostolskim chrzci sie niemowleta i małe dzieci a to niezgodne z Pismem sw wiec doczytaj tak samo doczytaj mszy - takie cos nie istnieje i wiele wiele innych

Gość bukaaa
I jeszcze tak zapytam z ciekawości - piszesz, ze w modlitwie Ojcze Nasz każdy wyznaje swoje grzechy. Nie bardzo to rozumiem - czy przerywacie w połowie i w myślach (bo chyba nie na głos) wyznajecie grzechy czy też uważacie, ze już samo Ojcze Nasz jest wyznaniem grzechów?

Gość helkaasd
Bo jestem związana duchowo z dwoma Kościołami ,poza tym muszę mieć jakieś zaplecze w razie czego. Kościół Nowoapostolski jest zblizony do Katolickiego lecz nie obowiązuje spowiedz jak pisałam na początku .

Gość joijioji
papiez ? bryyy robi mi sie zle gdy słysze to słowo i widze sooby za nim stojace poczytajcie kto błogoslawił hitlerowców kiedy ruszali by zabijac zydów i polaków - tak tak sam papiez wasz kochany

Gość joijioji
poza tym muszę mieć jakieś zaplecze w razie czego- pisze autorka w razie czego ? wsydziz sie czegos ? boisz sie ? co za duupa z ciebie skoro nie umiesz postawic na swoim

Gość joijioji
informacje na temat koscioła czytałam i sa one niegodne z Pismem sw wiec zanim podejmiesz decyzje do którego kosicoła chcesz nalezec przeczytaj pierwsze Pismo sw do konca

Spowiedź A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane (Jn 20:21-23). Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej (1 Kor 11:27). jak to rozumiesz te słowa Jezusa skierowane do apostołów joijioji to są kłamstwa o papieżu gdyby tak było to papież by nie dostał nagrody od nich samych za pomaganie żydom podczas wojny

Gość helkaasd
Tylko ze ja chce należec do dwóch Kosciołów jednoczesnie a nie wiem czy jest to mozliwe

Gość helkaasd
oczyswiscie w świetle prawa

Gość joijioji
przeczytaj sobie całosc i wyciagnij wniosek : 23Ja bowiem otrzymałem od Pana, co też wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, której miał być wydany, wziął chleb 24i złożywszy podziękowania, połamał go i rzekł: „To oznacza moje ciało, które jest za was. Czyńcie to na moją pamiątkę. 25Podobnie uczynił też z kielichem, gdy po spożyciu wieczerzy powiedział: „Ten kielich oznacza nowe przymierze na mocy mojej krwi. Czyńcie to, ilekroć będziecie go pić, na moją pamiątkę. 26Bo ilekroć jecie ten chleb i pijecie ten kielich, obwieszczacie śmierć Pana, aż on przybędzie. 27A zatem kto by jadł ten chleb lub pił kielich Pański niegodnie, będzie winny względem ciała i krwi Pana. 28Najpierw niech człowiek uzna siebie za godnego po skrupulatnym zbadaniu i tak niech je chleb i pije z kielicha. 29Bo kto je i pije, nie rozeznając ciała, ten je i pije wyrok przeciwko sobie. 30Właśnie dlatego wielu wśród was jest słabych i chorowitych, a sporo śpi w śmierci. 31Ale gdybyśmy rozeznawali, czym jesteśmy, nie bylibyśmy sądzeni. 32Gdy jednak jesteśmy sądzeni, jesteśmy karceni przez Boga żebyśmy nie zostali potępieni ze światem. 33A zatem, bracia moi, gdy się schodzicie, aby ją jeść, czekajcie jedni na drugich. 34Jeżeli ktoś jest głodny, niech zje w domu, żebyście się nie schodzili na sąd. A pozostałe sprawy uporządkuję, gdy przybędę. niestety teraz musze wyjsc , bedeza około 1,5 godziny wiec zajrze tutaj

Gość helkaasd
KN nie sprzeciwia się antykoncepcji jednak zakazuje dokonywać aborcji i wszelkich naduzyć ,jest przeciwny związkom homoseksulanym.

joijioji ty jesteś świadkiem jehowy NT podaje, że Apostołowie chrzcili „cały dom (Dz 11:14, 16:15, 16:33, 18:8, 1Kor 1:16), więc znajdowały się tam pewnie dzieci. Tt 1:6 mówi o „dzieciach wierzących, wśród pierwszych rodzin chrześcijańskich. Były więc one ochrzczone (por. Dz 2:39). Wydaje się, że i Tymoteusz był ochrzczony jako niemowlę, bo już jego babka i matka wychowywały go w wierze chrześcijańskiej od małego (2Tm 3:14n. por. 1:5). Jeśli dla ŚJ określenie „cały dom nie oznacza dzieci to powinni też wykluczyć starców, bo nigdzie w NT nie pisze: „chrzcijcie starców. w obronie wiary http://www.free.of.pl/r/referent/usr/28.htm i tu terz dobra strona Scott Han, kto to jest? - jest byłym pastorem protestanckim, nawrócony na katolicyzm w 1986 r. Później katoliczką została także jego żona. ISTNIEJĄ TYSIĄCE PROTESTANCKICH DENOMINACJI UTWORZONYCH PRZEZ MĘŻCZYZN I KOBIETY, KTÓRZY SZCZERZE WIERZĄ, ŻE PODĄŻAJĄ ZA BIBLIĄ PROWADZENI PRZEZ DUCHA ŚWIĘTEGO. JEDNAK PRAKTYCZNIE RZECZ BIORĄC, KAŻDY CZŁOWIEK JEST SWOIM PAPIEŻEM. WEDŁUG MNIE JEST TO GOTOWY PLAN, BY DOJŚĆ DO ANARCHII. Jak to się stało, że Pan, pastor prezbiteriański, został katolikiem? Po ukończeniu seminarium w 1982 r. zostałem pastorem małej wspólnoty Kościoła prezbiteriańskiego w Virginii. Studiowałem Pismo Święte i dzieliłem się ze swoimi wiernymi ekscytującymi mnie odkryciami na temat Biblii. Wiele z tych odkryć było zakorzenionych w tym, jak Chrystus ustanawia Nowe Przymierze jako wypełnienie Starego. Skupiałem się przede wszystkim na Eucharystii widzianej jako wypełnienie Paschy. Widziałem też, że Kościół Nowego Przymierza jest wypełnieniem wszystkiego, co Bóg robił z ludem Izraela, przez wieki historii zbawienia. Nauczałem moich wiernych oraz moich studentów o przymierzach Boga z Adamem, z Noem, z Abrahamem, z Mojżeszem i z Dawidem aż do Nowego Przymierza, które ustanowił Nasz Pan. Dostrzegłem, że w tych przymierzach jest pewna prawidłowość dotycząca rodziny: przymierze z Adamem było małżeństwem, przymierze z Noem było domostwem, przymierze z Abrahamem było plemienne, przymierze z Mojżeszem składało się z dwunastu plemion, ukształtowanych jako jedna narodowa rodzina. Bóg jednak nieustannie wykorzystywał te przymierza, by być Ojcem dla Swojej rodziny. W końcu zaś mamy międzynarodową rodzinę, założoną przez Jezusa w Nowym Przymierzu. Zacząłem się rozglądać dookoła w poszukiwaniu tej międzynarodowej rodziny. Uświadomiłem sobie, że denominacja prezbiteriańska, której byłem pastorem, tak naprawdę nie była dokładnie tym, czego szukałem. Zacząłem zatem bliżej przyglądać się Kościołowi katolickiemu. Zacząłem wyczuwać, że w świetle tego, do czego doszedłem dzięki poważnym studiom, moja opozycja wobec Kościoła katolickiego odzwierciedlała w przeważającej mierze nieporozumienia i zniekształcenia. Zauważyłem, że charakter moich studiów, moich kazań, mojego nauczania, stawał się coraz bardziej i bardziej katolicki. Musiałem więc złożyć rezygnację. Stało się to po dwóch latach mojego pastorostwa. http://www.traditia.fora.pl/ciekawe-ksiazki-i-multimedia,9/w-domu-najlepiej-scott-i-kimberly-hahn-rozdz-v,1447.html

jest jeszcze co nas dzieli to cuda w kk stygmaty Teresa Teresa Neumann - kobieta Bogu oddana, otrzymała stygmaty oraz doznawała licznych objawień Matki Bożej Maryi zarówno jak i Pana Jezusa http://pl.gloria.tv/?media=136153 Marta Robin cynujących postaci XX wieku. Przez ok. 50 lat jej jedynym pokarmem była Eucharystia; na swoim ciele nosiła stygmaty ta kobieta przeleżała 47 lat w jednej pozycji, na plecach, ze zgiętymi kolanami.nawet sen został jej odebrany http://pl.gloria.tv/?media=126314 najsłynniejszym to był oczywiscie ojciec Pio który miał wgląd do duszy człowieka i widział jego grzechy o jego cudach to sa tomy ksiazek sam mam 4 czesto chorował a jego temperatura dochodziła do 50 stopni termometry pękały bo sa tylko 42 sam byłem świadkiem w Częstochowie jak dziewczynka odzyskała wzrok urodziła sie niewidoma

Gość helkaasd
Nie podoba mi sie ,że w Kościele Katolickim większość księży zachowuje się niemoralnie , mają swoje kobiety na boku do czego się nie przyznają ,sami mają wiele grzechów na sumieniu a ja muszę się u takich ludzi na kolanach wyspowiadać ..dla mnie to jest żałosne , poza tym jakie bogactwa posiadają ,nigdy nie znajdą czasu żeby porozmawiać na spokojnie z wiernym na temat wiary i życia, ciągle maja mnóstwo spraw słuzbowych do załatwienia : pogrzeb i wszystkie sakramenty św powinny być darmowe tak jak ma to miejsce w Nowoapostolskim. Kościol nie pobiera zadnych opłat za uroczystosci i sakramenty sa tylko dobrowolne datki ale zaden duchowny nie podchodzi z tacą zeby wyciągnąc pieniądze .