Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę ja Was

****szczepienia dzieci!!!****

Polecane posty

Gość proszę ja Was

Witam, proszę o wypowiedzi na temat szczepienia dzieci? wybieracie darmowe czy te skojarzone? czy występuje goraczka po tych skojarzonych? ile to wychodzi finansowo? słyszałam że żaden lekarz swojego dziecka by tymi skojarzonymi nie szczepił, że to podobno eksperymentalne szczepionki i to jak zmieszać sok, mleko i wodę w jednym. Ale mniej bólu i płaczu dla dziecka, więc sama nie wiem co lepsze? jaka jest wasza opinia?

Swojego syna szczepiłam tylko tymi skojarzonymi, jest ich bodajże 4. W mojej przychodni koszt jednej to 105 zł. Dziecku po nich nic nie było :)

Gość ranyniedowairy
kto ci takich bzdur na gadal?? ja swoja corke tylko skojarzonymi! 3 szczepionki po 110 albo 120 zł juz nie pamietam dokladnie + do tego rotawirusy i pneumokoki

w większości krajów, skojarzone są darmowe, więc nie ma na nie takiej nagonki jak w Pl. Przeglądałam pisma medyczne i wg nich skojarzone są bardziej oczyszczone, dają mniej odczynów poszczepiennych. Ja swojego syna miałam w planie szczepić darmowymi, ale pół dnia płakał(właściwie krzyczał) po szczepieniu w 6tyg. życia. Kolejne brałam już skojarzone(5w1 za 110zł) i zero płaczu. Gdyby synek dobrze zniósł szczepienie darmowe, takimi bym szczepiła

Gość abcpoklo
w skojarzonej dostaje dużo więcej wirusów na raz i organizm ma trudniejszą do poradzenia sobie z nimi. Ja szczepię zwykłymi, pediatra nie polecała mi skojarzonych

Gość proszę ja Was
mój synek miał pierwsze szczepienie, 3 ukłucia i miał temperaturę i był bardzo taki nieswój przez 2 dni, plakał i chciał żeby nosić go na rękach. zastanawiam się więc czy nie przerzucic się na skojarzone, ale wiele negatywnych opinii słyszałam na ich temat, więc się waham. ;(

Gość Pika865
A ja szczepię pojedyńczymi Owszem -serce boli gdy dziecko płacze ale sama chyba dobrze wiesz ze to az tak nie boli Po co testowac na dziecku nowe skojarzone szczepionki skoro stare, refundowane są sprawdzone?Mój syn bardzo dobrze jak do tej pory je znosi Bez żadnych powikłań Kasa zostaje na coś innego Poza tym dlaczego właśnie lekarze i pielęgniarki szczepią swoje dzieci tymi pojedynczymi?Bo są SPRAWDZONE bardzo dokładnie Nie kazde dziecko dobrze zniesie taką skumulowaną "bombę" zarazków naraz

w zwyklych szczepionkach polio jest pelnokomurkowe i czesto dzieci maja goraczke po niej... skojazone sa oczyszczone i bezpieczniejsze

Gość ranyniedowairy
nasz lekarz powiedzial ze nie mozna przejsc z refundowanych na skojarzone i odrotnie. zdecydowalas sie szczepic skojarzonymi to juz nie mozesz przejsc na refundowane i odwrotnie. a ty piszesz ze chcesz przejsc z jednej na druga... ja nie wiem czy tak mozna...

Pika ordynator szpitala dzieciecego nie poleca tych refundowanych bo po pierwsze sa juz przestarzale, po drugie polio jest pelnokomurkowe i stwarza niebezpieczenstwo powiklan

Gość proszę ja Was
synek nawet dzielnie zniósł ukłucia, owszem płakał, ale nie az tak strasznie jak sie spodziewałam. Tylko właśnie później w domu było gorzej, wysoka temperatura utrzymywała sie 2 dni, synek cierpiał, bolała go rączka i obie nóżki, nie chciał jeść, był markotny. i teraz nie wiem co robić? jak zaczne sczezpić skojarzonymi to już trzeba będzie cały czas nimi szczepić. :(

oczywiscie ma byc pełno komórkowe bledy sadze z niewyspania co do szczepien mozna przejsc z refundowanych na skojarzone... nie ma preciwskazan

hmmm mnie powiedzieli, że ze skojarzonych też mogę przejść na refundowane. Nawet jak chodzę za każdym razem pytają, jaką chcę mimo, że widzą w książeczce poprzednią skojarzoną

Gość proszę ja Was
mi lekarz powiedział że wiele matek po tym pierwszym szczepieniu w 6 tyg refundowanymi przechodzi na skojarzone. Więc raczej można skoro sam mówił że można wykupić skojarzone na drugi raz. Tylko jak już te skojarzone się da to trzeba cały czas je dawać.

Gość Pika865
szczepionka nie moze być przestarzała Kazda ma date waznosci - produkowane sa na bierzaco "Stary" moze byc skład i sposób przygotowania Jakos szczepili nimi kilkadziesiat lat wstecz i było ok Nie wszystko co nowe jest dobre Mój pediatra zdecydowanie poleca zwykłe Do nowych dodawane są substancje na które dzieci mogą żle reagowac Jak widac podobnie mówia o starych Ja tam wolalam podac swojemu dziecku cos co sama na sobie sprawdzilam

Pika ale mnie nic chodzilo piszac przestarzale ze sa stare bo nie wazna data przydadtnosci tylko ze sa nie modyfikowane a przez lata wiele sie zmienilo.... wiele lekow zostalo oczyszconych i sa bezpieczniejsze a tych szczepionek nikt nie probuje nawet udoskonalac o brak kasy na to..

Gość ranyniedowairy
"cos co na sobie sprawdzialam" pamietajmy ze juz od tego czasu co bylysmy szczepione dobre kilka lat minelo i napewno te nowe szczepionki sa bardziej "dostosowane" do naszych terazniejszczych czasow....

Gość Pika865
Patka 75 zgadzam się z Tobą w 100% ale i tak jestem zdania ze to co zostało sprawdzone juz pare lat temu i funkcjonowało już tyle czasu jest bezpieczniejsze Tak wogole to autorka wątku i tak nie ma żadnej pewnosci jak dziecko zareaguje na jakakolwiek szczepionke bo kazde dziecko jest inne

Gość ranyniedowairy
zreszta po co meczyc dziecko tyloma ukluciami??? skoro mozna je zaszczepic i az tak nie meczyc.

Gość Pika865
A czym sie terazniejsze organizmy roznia od starych?:PSkładem?:P

Gość ranyniedowairy
haha ale jestes dowciona :P Czasy sie zmieniaja, pamietaj ze choroby tez sie moga mutowac....

Ja tylko dzieckaanie zamierzam szczepic MMR na szczpionke 6 w1 moja mala super zareagowala... brykala jak przed szczepionka

Gość Pika865
No nie wiem Ile głów tyle różnych opinii Ja studiowałam biologię miałam immunologię w programie, troche się dowiedziałam o szczepieniach i szczepiłam swoje dziecko zwykłymi Jak narazie nie żałuję Nie podjęłam tej decyzji sama ale w oparciu o wiedzę lekarzy i pielegniarek Zapytana przeze mnie pielęgniarka która w naszej przychodni szczepi dzieci o rodzaj szczepionki odpowiedziała :skojarzonymi szczepi pani na własną odpowiedzialność" Tyle Zastanowiło mnie to I zamiast iść kupić skojarzoną zaszczepiłam zwykłymi Syn popłakał dosłownie tyle co przy kłuciu a za kasę kupiłam mu leżaczek:P Tyle z mojej strony w tym temacie

Gość grejs keli
syn był szczepiony skojarzoną szczepionka tą 3 w 1 a pozostałe szczepienia tymi refundowanymi. dodatkowo zaszczepiliśmy na pneumokoki - syn przewlekłe chorował i jego pani doktor prowadząca powiedziała że jeżeli nas stać żeby go zaszczepić z racji tego że dużo przebywa w szpitalach. mam jeszcze zamiar zaszczepić na meningogoki, ma 2 lata więc to już tylko jedna dawka. wszystkie szczepienia przechodził dobrze, nigdy nie gorączkował nic ale z racji choroby te szczepienia były rozlegle rozłożone w czasie, początkowo miał samo wzwb. dopiero niedawno nadrobiliśmy wszystkie "zaległe" szczepienia

Gość ranyniedowairy
a kiedy szczepi sie na MENINGOKOKI??? ja juz mam za soba rotawirusy i pierwsza dawke PNEUMO. a kiedy MENINGO?

nam znajomy neurolog polecil tylko te skojarzone, za granica sa one za darmo, tylko w polsce jest jakas dziwna nagonka na nie... mowil tez, ze sa lepiej oczyszczone i powiklania po szczepieniach sa bardzo, bardzo małe, my szczepimy 5w1 narazie miał 1 szczepienie, nic mu po nich nie było, nawet nie miał opuchnietych nózek nic, zobaczymy jak nastepne

Skojarzone. Żadnych skutków ubocznych, zero płaczu, opuchlizny, gorączki czy złego samopoczucia. Córka zachowywała się jak by wcale nie była zaszczepiona. Szczepiłam też na rota i córka miała rota a ja nawet nie wiedziałam, dopiero na 3 dzień tak delikatne były objawy, gorzej było ze mną:D

dziewczyny sczepiłyście przeciwko pneumokokom??? jak tak to jak wasze dzieci zniosly szczepienie i ile mialy??

Gość grejs keli
1,5 roku ale tak jak pisałam wczęśniej syn miał wszystkie szczepienia opóżnione, miał dwie dawki. przeszedł bezobjawowo

Gość ranyniedowairy
ja szczepilam nie caly tydzien temu. zero skutkow. corka znosi szczepienia wysmienicie!