Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upewniajaca sie

skaleczenie a zakazenie hiv/wzw itd.

Polecane posty

Gość upewniajaca sie

sluchajcie, czy jest taka mozliwosc ze jesli dziecko skaleczylo sie szklem w piaskownicy to moglo sie czyms zarazic jesli wczesniej inne chore dziecko sie skaleczylo tym szklem? lub jesli dziecko ma jakies skalecznie i dotyka czegos co wczesniej dotykala zakazona osoba to myslicie ze duze jest ryzyko?

Gość wsfafszs
Bardzo mało prawdopodobne. Hiv nie ma możliwości, ponieważ ta bakteria ginie błyskawicznie. Wzw każde dziecko jest szczepione

Gość umpa lumpa
chyba powinno sie wziac zastrzyk na tezec po kazdym przecieciu skory brudnym przedmiotem - jesli dawno sie nie bylo szczepionym. Warto popytac w przychodni.

Gość upewniajaca sie
dzieki za odpowiedzi; wiem ze na wzw b byla szczepiona, zastanawialam sie ewentualnie nad wzw c bo to powazne chorobsko i tez przez krew sie lapie; a co do tezca to mala jest przed dawka przypominajaca 16-18 m-c, wiec byla szczepiona rok temu, czy powinnam teraz ja dodatkowo zaszczepic?

Gość umpa lumpa
najlepiej zapytac w przychodni! Slyszalam rozne opinie, wiec nie moge powiedziec konkretnie. :)

Gość a ja.....
"Hiv nie ma możliwości, ponieważ ta bakteria ginie błyskawicznie" co to za bzdura? Po pierwsze hiv to nie bakteria, a po drugie nie ginie

Gość a ja.....
nie skończyłam- nie ginie szybko, bo kilkadziesiąt godzin, więc jakaś szansa jest, mało bo mała, ale jednak

Gość ja ja ja
szczepionka przeciw tężcowi starcza na 10 lat

Gość wsfafszs
a ja.....--MASZ RACJĘ aids to nie bakteria, lecz wirus, ale poza organizmem ludzkim szybko ginie - tutaj to ja mam rację :-)

Gość wsfafszs
Źródłem zakażenia hiv nie może być zaschnięta krew.

Gość ostatnio
ciekawe rzeczy piszecie. W czasie studiów pracowałam w knajpie i jeden chłopak wymieniał kosz na śmieci, a przy tym skaleczył się igłą wystającą z worka. Zrobili mu badania na hiv, czekał na wynik chyba 2miesiące i okazało się, że są pozytywne. Dostał podobno bardzo duże odszkodowanie. Osobiście nie rozmawiałam z nim wtedy, bo poszedł na zwolnienie i nie wrócił, ale kierownik mówił, że się zaraził. Skoro piszecie, że hiv szybko ginie, to jak to możliwe?

Gość gość
wirus hiv jest w stanie przeżyć w igle ponieważ robi się malutka kropelka krwi w której sobie żyje, w taki sposób jest w stanie przeżyć nawet 2 tygodnie i później kogoś zarazić. Jeżeli chodzi o kawałek szkła w piaskownicy to praktycznie niemożliwym jest się zarazić. w takich warunkach wirus ginie po kilku minutach. zaschnięta krew nie jest materiałem zakaźnym.