Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość g o s i a 1 3

Badanie równowagi

Polecane posty

Gość g o s i a 1 3

Miałyście kiedyś badanie równowagi? My mamy mieć w tym tygodniu i nie wiem czego się spodziewać. Czy będę się musiała rozbierać a jeśli tak to jak bardzo i jak się wtedy ubrać?

Nie wiem, o jakim badaniu mówisz, jesli chodzi ci o takie u neurologa, to temu służy m.in. próba Romberga... stajesz najpierw na dwóch nogach, wyciagasz ręce w przód; potem zamykasz oczy i robisz to samo.. do tego chyba nie trzeba się rozbierać, prawda?? a badaniem równowagi jest tez np. zwykłe stanie na nodze..

Gość g o s i a 1 3
Dzięki :) ale pewnie coś więcej będzie. Zapytałam o rozbieranie bo wychowawczyni powiedziała żebyśmy nie zakładały rajstop i trochę mnie to zdziwiło.

bo to może nie tylko badanie równowagi bedzie, tylko ogólnie badanie neurologiczne.. wtedy skarpetki trzeba bedzie zdjąć..

Gość g o s i a 1 3
Trudno, najwyżej mi nogi zmarzną ;) czyli będę musiała stać na bosaka? Czy coś mi będą robili w stopy?

Ale ja nie wiem, o jakie badanie chodzi.. bo widać pani wychowawczyni tez nie za bardzo poinformowana :)

Gość g o s i a 1 3
Dzięki, mam nadzieję że długo to nie będzie trwało i nie będzie boleć... Badanie ma być jutro rano.

Gość g o s i a 1 3
No to mam już za sobą... Badana byłam jako druga. Lekarka kazała zdjąć buty i skarpetki a potem się położyć na leżance. Potem podważyła paznokcie dużych palców jakimś zimnym przyrządem... niezbyt mocno, ale trochę zabolało :( Potem przejechała od pięty do palców i popukała w palce tak jak pisałaś. Potem kazała usiąść tak że nie dotykałam podłogi, kazała podciągnąć nogawki i opukała kolana. Potem kazała zamknąć oczy i dotykać nosa. Potem musiałam stanąć i wyciągnąć ręce przed siebie z zamkniętymi oczami i jeszcze przejść po odwróconej ławeczce, ręce na boki. Wreszcie kazała stanąć na 1 nodze, raz na prawej raz na lewej. Na całej stopie i wspiąć się na palce (dałam radę ale czułam ból w palcach). Na koniec usłyszałam że wszystko ze mną ok, mam dość niski próg bólu ale to nie szkodzi. Ogólnie nie trwało jakoś długo chociaż nie tak szybko jak można pomyśleć bo po wszystkim co robiłam albo co ona mi robiła zapisywała w karcie a ja czekałam.

Gość g o s i a 1 3
W sumie to tak, może byłam trochę spokojniejsza jak już robiła mi to co mówiłaś. Nie wiem tylko po co tak dokładne badanie na samym początku gimnazjum i dlaczego podważała paznokcie. Chciała sprawdzić czy będzie bolało czy jak?

Gość g o s i a 1 3
Dodam że jeśli nie mogła podważyć paznokci (b. krótko obcięte) to naciskała tym przyrządem zaraz pod paznokciem (mówiła mi koleżanka i widziałam że miała zaczerwienienie w tym miejscu).

Gość tak zgadza się
to jedna z podstawowych metod sprawdzania progu bólu.

Gość marlenka.
do gosi13 - ja bylam dzisiaj badana tak jak ty piszesz ale nie szlam po odwroconej laweczce tylko po kresce narysowanej na podlodze w ciemnych okularach zebym tej kreski nie widziala. Musialam sie polozyc na lezance odwrotnie niz normalnie, glowa nizej-stopy wyzej i wtedy podwazone paznokcie do bolu :(

Gość do tak zgadza się
ale dlaczego to się robi? brzmi okropnie...

Gość tak zgadza się
badanie przeprowadza się w związku z szybkimi zmianami w okresie dojrzewania. Rozumiem że wymieniona metoda jest nieprzyjemna (wszystkie inne zresztą też) ale przynajmniej test można zrobić szybko, bez użycia specjalistycznych przyrządów i na miejscu. To ważne kiedy trzeba zbadać więcej osób w krótkim czasie (np. w szkole), tym bardziej że dla mnie wykonującej taki jest to też nie jest przyjemne.

Gość co z tymi badaniami?
czy teraz częściej coś takiego się robi bo my też mam zapowiedziane bad. rónowagi (na jutro) i ciekawe że tylko dziewczyny a chłopaki mają dostać informacje później. Pani wych. powiedziała że mamy przekazać inf. nieobecnym i najlepej niech przyjdą, jak nie muszą leżeć to jak się zgłoszą będą badane na początku potem mogą iść do domu. Powiedziała że badanie będzie na boso ... mam nadzieje że bez tego podważania paznokci jak piszecie:(

Gość co z tymi badaniami?
miałyśmy to bad. dzisiaj,byłam badana tak jak Gosia i Marlenka (szłam po ławeczce z rozstawionymi rękami), podważania pazurków też nie uniknełam :(

Gość o:(
czemu tak was męczą??? to przykre...

Gość dzieffcynqa;)
a ja mam dopiero 12 lat i tez mam to miec... powiedzcie szczerze czy to boli???

Gość patka999
Niestety trochę boli :( pani doktor zresztą potem pytala czy mnie bolało.