Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Marry Janne

Dlaczego studia panstwowe sa bezplatne?

Polecane posty

Go艣膰 vsvv
co? 偶al 艣ciska, 偶e nie dosta艂a艣 si臋 na dzienne? poza tym one nie s膮 bezp艂atne t臋poto. trzeba si臋 utrzyma膰 w miejscu studiowania. a 偶e za dnia masz zaj臋cia to tylko dorywcza praca.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja mialam podobnie i uratowa艂
haha a zaoczni sie nie musza utrzyma膰? nie kupuja pomocy naukowych????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ale zaoczni
Maj膮 wieksze mozliwosci jezeli chodzi o prace

Udost臋pnij ten post

zaoczni tez msuza tylko wychodzi na to ze oni moga pracowac i stad maja kase bardzo mnie ciekawi, ja place najmniej za studia, 410zl wsrod moich znajomych ludzie placa 430, 470zl i 520zl!! a gdzie tu pokoj wynajac? bo na akademik nie ma szans jak sie jest zaocznym jedzenie, bileti itp? masakra

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 purpura_to_moj_p艂aszcz
No po prostu dramat, 偶e doros艂y cz艂owiek musi SAM zap艂aci膰 za mieszkanie i wy偶ywienie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 g8ide
dlatego, 偶e pa艅stwo chce inwestowa膰 w wykszta艂cenie swoich obywateli - dlatego dzienne s膮 darmowe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniddsadsad
ja za medycyn臋 p艂ac臋 12000 za semestr! Zadowolony?

Udost臋pnij ten post

jeszcze nigdy nie spotka艂am kogos, kto medycyne zaocznie studiuje i sie zastanawialam, czy sa tacy ludzie, a tu prosze... i co, liczysz, ze zostaniesz lekarzem?? takim samym jak ci po dziennych??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniddsadsad
dziecko, nie ma medycyny zaocznej, tylko niestacjonarna. Studia dok艂adnie takie same jak stacjonarne, tyle 偶e p艂atne. I jest si臋 takim samym lekarzem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tyzstud
12 tysiak贸w za semestr? o d偶izys krajst..... :/ no to niez艂e czesne, ca艂e studia bedziesz tak placic czy jest szansa na umorzenie jakos?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniddsadsad
jedne s膮 p艂atne, drugie bezp艂atne. Program ten sam. Na bezp艂atne pr贸g 175, na p艂atne ok 160

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tyzstud
edyciak - od dziennych roznic si臋 tylko tym ze sie placu u mnie na uczelni te偶 jest tryb niestacjonarny - p艂atny tylko pierwsze 2 lata

Udost臋pnij ten post

i szczerze powiedziawszy, to nie rozumiem takich ludzi, kt贸rzy sie na takie studia decyduja.. bo chyba 艂atwiej zdoby膰 te 1000z艂 na utrzymanie na dziennych ni偶 12000z艂 studiuj膮c NIESTACJONARNIE ..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniddsadsad
na medycynie p艂aci si臋 6 lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniddsadsad
wiesz, zdoby膰 1000 z艂 problemem nie jest, napisa膰 matur臋 z biol i chem na 90% jest barier膮.

Udost臋pnij ten post

rozumiem, 偶e dzienne sa bezp艂atne.. tylko nie rozumiem, dlaczego zwr贸ci艂as mi uwag臋, 偶e to nie zaoczne studia, tylko niestacjonarne.. wi臋c jakie? wieczorowe? czy tez zjazdy co kilka dni??

Udost臋pnij ten post

ale ja juz m贸wi臋 o tych, co sie dostali i studiuja.. czemu nie posz艂a艣 na dzienne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tyzstud
edyciak ty masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego?

Udost臋pnij ten post

Studia dzienne powinny by膰 p艂atne, mo偶e mniej by艂oby ludzi, kt贸rzy rzucaj膮 je po miesi膮cu czy dw贸ch i tym samym zajmuj膮 miejsce innym. Sama znam lask臋, kt贸ra zaczyna艂a te same studia 3 razy i za ka偶dym razem do 艣wi膮t nawet nie doci膮ga艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniddsadsad
nie posz艂am na dzienne, bo si臋 na nie nie dosta艂am Studiowanie dzienne i niestacjonarne wygl膮da tak samo, bo studenci s膮 wymieszani. M贸wi si臋 "niestacjonarne" bo "zaoczne" sugeruje 偶e s膮 to studia weekendowe, albo w trybie wieczornym A na niestacjonarnych studiuje si臋 codziennie, od rana do nocy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studia zaoczne s膮 p艂atne
dlatego, 偶e za student贸w zaocznych uczelnia nie dostaje co miesi膮c kasy od pa艅stwa. za studenta dziennego dostaje, mniej wi臋cej tyle ile studenci zaoczni p艂ac膮 czesnego. kasa za wszystkich student贸w uczelni musi si臋 zgadza膰, st膮d op艂aty za zaoczne. w艂a艣ciwie, to mogliby zrobi膰 p艂atne studia, jak na zachodzie. problem na tym polega, 偶e wi臋kszo艣膰 ludzi tam raczej znajdzie po tych studiach prac臋, nawet je艣li nie wymarzon膮, to na pewno nikt z dyplomem nie wyl膮duje na produkcji, czy na kasie w markecie. u nas takich opcji nie ma, wi臋c p艂aci膰 za bezrobocie? lepiej i艣膰 do technikum albo zawod贸wki i si臋 porz膮dnie zawodu nauczy膰, ale tu z kolei pojawia si臋 kolejny problem, tj. totalnie nieprzystosowany do reali贸w rynku pracy system szkolnictwa. tak偶e je艣li mamy za nauk臋 p艂aci膰, to ok, ale zacz膮膰 nale偶a艂oby od podstaw. wprowadzenie samej tylko go艂ej op艂aty spowoduje, 偶e mniej ludzi p贸jdzie na studia, bo nie czarujmy si臋, 偶e kto艣 normalny b臋dzie bra艂 kredyt czy studenck膮 po偶yczk臋, 偶eby potem sp艂aca膰 nie wiadomo z czego, skoro szanse na znalezienie zatrudnienia s膮 tak marne. trzeba b臋dzie zredukowa膰 ilo艣膰 etat贸w na uczelniach, bo po co tyle kadry, skoro nie ma kogo uczy膰, po kim sprz膮ta膰 itd. wzro艣nie zatem bezrobocie...itd

Udost臋pnij ten post

no to kompletnie nie rozumiem tej polityki, na czym ta niestacjonarno艣膰 mia艂aby polega膰.. zatem wychodzi na to, 偶e r贸znia si臋 od dziennych wy艂acznie tym, 偶e sa p艂atne, tak?? no to jest to jakas paranoja.. a sk膮d ty tyle kasy we藕miesz na zap艂at臋??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniddsadsad
tak, niczym si臋 nie r贸偶ni膮. I nie ma w tym nic dziwnego. A co to za Ci r贸偶nica jak p艂ac臋 za studia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do Marry
dlatego s膮 p艂atne by nie by艂o, jak w prywatnych, kupowania dyplomu, w my艣l zasady: p艂ac臋, wi臋c 偶膮dam, a, 偶e mam sieczk臋 we 艂bie to ma艂o wa偶ne, buaaahhha. Dawniej dosta膰 si臋 na studia stacjonarne graniczy艂o z cudem i takie studia mia艂y smak i warto艣膰. Disiejsi absolwencji, zar贸wno studi贸w stacjonarnych a na 90% zaocznych, niestety, potrafi膮 najlepiej zmywa膰 garnki na Zachodzie. Jusz tera wies o co biega?

Udost臋pnij ten post

nie, mnie to nie obchodzi oczywi艣cie.. ale wy艂o偶y膰 taki szmal, to trzeba mie膰, sk膮d. a pytam, bo mia艂am zamiar, 偶eby kiedys dla samej przyjemnosci i dopelnienia wiedzy p贸j艣c na medycyn臋 niestacjonarnie, bo my艣la艂am, 偶e to jest system zjazd贸w..

Udost臋pnij ten post