Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orio

Jak się zabezpieczać?

Polecane posty

Gość orio

W dziewiątym dniu brania tabletki antykoncepcyjnej trzy godziny po zażyciu miałam biegunkę, posiedziałam jednorazowo trochę na kibelku no i właśnie teraz nie wiem co dalej.. Dzisiaj jest 15 dzień brania tabletek a ja się zastanawiam czy muszę czekać do okresu, czy dalej się zabezpieczać, już nie wiem... a różne rzeczy w int przeczytałam

Gość orio
Prosze o pomoc/poradę... Będę bardzo wdzięczna

jeśli masz obawe że tabletka sie nie wchłonęła to należy sie dodatkowo zabezpieczać 7 dni, czyli u Ciebie do jutra, ale generalnie tabletka wchłania się z żołądka do krwi, więc jednorazowe posiedzenie na kibelku i biegunka która jednak idzie z jelit nie ma tu raczej nic do rzeczy, na tabletke mogłoby wpłynąć jakieś bardzo ostre rozwolnienie a nie coś takiego zresztą tabletka wchłania się do 4 h, DO czyli mniej niż 4 h, bardzo możliwe że w momencie gdy pogoniło Cie na kibelek to tabs juz sie spokojnie wchłonął

Gość orio
dziękuję bardzo za pomoc, mam nadzieje, że zabezpieczać na pewno należy się przez 7dni..

wszystko jest w ulotce wystarczy przeczytać - jeśli istnieje obawa że tableta sie nie wchłonęła to traktować należy to tak jak zapomnienie jednej tabletki, w ulotce zaś są co do tego wyraźne instrukcje

Gość orio
Biorę Yazy i tam piszę by zażyć pominiętą tabletkę i dalej brać jak zawsze, jednak mam wiele koleżanek które zapomniały o jednej i teraz bawią dzieci albo są przed porodem...

"Biorę Yazy i tam piszę by zażyć pominiętą tabletkę i dalej brać jak zawsze, jednak mam wiele koleżanek które zapomniały o jednej i teraz bawią dzieci albo są przed porodem..." Jest też napisane, że jeśli był to pierwszy należy się dodatkowo zabezpieczać, a jeśli był to trzeci tydzień to albo należy od razu przejść do tabletek placebo lub nie robić przerwy między opakowaniami.

Gość Zaraz,zaraz
A tak trochę z innej beczki- czy polopiryna/ibuprom mają wpływ na działanie tabletek? Zażywam Qlairę i ostatnio złapało mnie przeziębienie i chciałabym wiedzieć czy ww leki mają wpływ na skuteczność tabletek? P.S. Przepraszam,ze się wcinam w temat :)

Gość orio
Tak ale nie ma info, jak długo należy się zabezpieczać jeśli w 9 dniu brania istnieje prawdopodobieństwo, że tabletka się nie wchłoneła

Gość orio
Nie te leki nie mają wpływu, w ulotce są podane przykłady, są to zwykle antybiotyki

Wszystko jest napisane tylko trzeba myśleć. "Jeżeli wymioty wystąpiły w ciągu 3 do 4 godzin po przyjęciu jasnoróżowej tabletki zawierającej substancje czynne lub wystąpiła ciężka biegunka, istnieje ryzyko, że substancje czynne z tabletki nie zostały całkowicie wchłonięte do organizmu. Sytuacja jest podobna do zapomnienia przyjęcia tabletki. Po wymiotach lub biegunce trzeba możliwie szybko przyjąć jeszcze jedną jasnoróżową tabletkę z rezerwowego blistra. Jeżeli to możliwe, należy przyjąć ją w ciągu 12 godzin po normalnym czasie przyjmowania tabletki. Jeżeli nie jest to możliwe, lub upłynęło 12 godzin, należy postępować według porady podanej w rozdziale „Pominięcie zażycia leku Yaz, strona 7. " Czy w Twoim wypadku wystąpiła ciężka biegunka? Jeśli nawet uznamy ją za ciężką to wystąpiła w ciągu 3 godzin po przyjęciu tabletki, a więc jest duże prawdopodobieństwo, że wchłonęła się cała lub w znacznej ilości. Jeśli byśmy uznali, że się nie wchłonęła to powinnaś przyjąć jak najszybciej kolejną tabletkę, a pozostałe przyjmować normalnie. 9 dzień przyjmowania tabletek to drugi tydzień, a więc: "Pominięto jedną tabletkę w 8 14 dniu (drugi rząd) Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że trzeba przyjąć dwie tabletki na raz. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. Ochrona przed ciążą nie jest zmniejszona i nie trzeba stosować dodatkowych zabezpieczeń. " Polopiryna i ibuprom nie wpływają na skuteczność antykoncepcyjną tabletek.

Gość orio
Problemy trawienne nie były bardzo nasilone, dłuższe posiedzenie na kibelku, jednak tej drugiej tabletki nie zażyłam. Wolę nie ryzykować a na tabletkach jestem dopiero trzeci miesiąc więc nie orientuję się jeszcze w każdym zakresie.

Gość Zaraz,zaraz
Dziękuję za odpowiedź :) Już jestem spokojniejsza :)

Gość mężczyzna ok
„Miłość bez lęku" - www.youtube.com/watch?v=cbm562AnMdo