Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MałaHipiska

Biblia pomocy??

Polecane posty

Pomogli byście mi odpowiedzieć na te pytanie?? proszę przynajmniej naprowadzić mnie na odpowiedz;/ . Jaka konstrukcja w pierwszym zdaniu przypowieści pozwala nam niedosłownie, symbolicznie odczytywać sensy narracji? tekst: Mat 20:1-16 bp Bo królestwo niebieskie jest podobne do gospodarza, który wyszedł wczesnym rankiem najmować robotników do swojej winnicy. Ugodziwszy się z robotnikami za denara dziennie, wysłał ich do swojej winnicy. I wyszedłszy około trzeciej godziny zobaczył innych, stojących bezczynnie na rynku. Powiedział im również: Idźcie i wy do winnicy, dam wam, co się należy. Oni poszli. Wyszedł jeszcze o szóstej i o dziewiątej godzinie i uczynił to samo. A kiedy wyszedł około jedenastej godziny, zastał innych stojących. I mówi do nich: Czemu tu stoicie cały dzień bezczynnie? - Mówią mu: Bo nikt nas nie najął. - Mówi im: Idźcie i wy do winnicy. A kiedy zapadł wieczór, pan winnicy mówi do swego rządcy: Zwołaj robotników i daj im zapłatę, zaczynając od ostatnich a kończąc na pierwszych. - I przyszli (którzy zostali najęci) około jedenastej godziny, i dostali po denarze. A pierwsi sądzili, że dostaną więcej. Ale i oni otrzymali po denarze. A wziąwszy go, szemrali przeciw gospodarzowi, mówiąc: Ci ostatni przepracowali tylko jedną godzinę, a zrównałeś ich z nami, którzyśmy przez cały dzień znosili trud i upał. - Pan zaś odpowiedział jednemu z nich: Przyjacielu, nie wyrządzam ci krzywdy. Czyż nie zgodziłeś się ze mną za denara? Zabieraj, co twoje, i idź. Chcę i temu ostatniemu dać (tyle), co tobie. Czyż nie wolno mi uczynić, co chcę ze swymi pieniędzmi? Albo czyżbyś krzywo patrzył, że jestem dobry? - Tak to ostatni będą pierwszymi, a pierwsi ostatnimi.

Gość nasłynniejszy Włoch Berlusconi
do Nergala się zwróć, bo mi się czytać nie chce.

Gość tak mnie się wydaje
W pierwszym zdaniu przypowieści zostało użyte porównanie (Królestwo Niebieskie jako gospodarz), dlatego narrację odczytujemy symbolicznie.

Gość polonistka szansonistka
bo został użyty zwrot: "jest podobne" - to świadczy o tym, że mamy do czynienia z parabolą

"jest podobne do..." - o tu cały zwrot

Dzięki wielki:D a jeszcze mam prośbę nie potrafię jeszcze tego Zanalizuj kompozycję przypowieści: wyodrębnij wstęp, rozwinięcie i zakończenie. Powiedz, jakie elementy opowiadania rytmizują jego tok.

rytmizują np. powtórzenia: "A kiedy wyszedł" "A kiedy zapadł wieczór"