Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiziamizia1

beta HCG pomoc w interpretacji

Polecane posty

Gość kiziamizia1

wyszło mi 9625 mU, da się określić który to tydzień?

Gość kiziamizia1
halo? czy ktos tu jest?:-)

Gość proszę oto normy
Normy beta-HCG tydzień ciąży mlU/ml (czyli od zapłodnienia) 3-4 ----------- 9 - 130 4-5 ---------- 75 - 2600 5-6 --------- 850 - 20,800 6-7 ------- 4,000 - 100,200 7-12 ---- 11,500 - 289,000 12-16 ---- 18,300 - 137,000 16-29 ----- 1,400 - 53,000 29-41 ------- 940 - 60,000 tydzień od ostatniej miesiączki mlU/ml 3 5 - 50 4 4 - 426 5 19 - 7,340 6 1,080 - 56,500 7-8 7,650 - 229,000 8-12 25,700 - 288,000 13 -16 13,300 - 254,000 Przy beta hcg nie da się precyzyjnie określić wieku ciaży -rozstrzał zakresów jest spory jak widać. Wiek ciąży ustala sie na usg a beta służy do potw. ciązy i obserwacji przyrostu hcg.

Gość kiziamizia1
a jesli 2 tygodnie temu mialam 6088 to ten progres jest poprawny?

6088 miałaś tyg temu, a teraz tylko 9tys? Jednostka jest ta sama? Kiedy miałaś ostatnią @?

Gość kiziamizia1
no niestety troche malo 2 tygodnie temu mialam 6088 a teraz 9625 ostatnia @ 1 sierpnia do zaplodnienia doszlo najprawdopodobniej okolo 20-24 sierpnia

Gość teosia
jesli ostatnia @mialas 1 sierpnia to 9625 mU hcg to zdecydowanie za malo!!!

Gość proszę oto normy
w ciągu 48godz. ma być przyrost 66%.

Gość teosia
mialas juz jakas wizyte,usg??

Gość kiziamizia1
w czwartek mam dokladne usg bo wczoraj mi piersi zmalaly i przestaly bolec i dlatego poszlam na hcg

bardzo niski przyrost i beta też mała przykro mi :( a dlaczego ją robiłaś? Lekarz miał podejrzenia, że z ciążą coś nie tak?

Gość proszę oto normy
a co usg wykazało?

Gość kiziamizia1
nie wiem juz czy sie łudzić dalej czy pogodzić...

Gość proszę oto normy
"Bardziej precyzyjne zakresy norm można uzyskać znając termin owulacji. Przy ocenie wczesnej ciąży od bezwzględnych wartości HCG ważniejsze są przyrosty jego stężenia w czasie. W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża późniejsza, tym wzrost HCG wolniejszy i w przedziale od 1200 mIU/ml do 6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml czas ten może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje badanie USG"

Gość kiziamizia1
tak, lekarz powiedzial ze pecherzyk jest nieco splaszczony

Gość teosia
ale byl zarodek,serduszko? bo według OM to juz 10 tydzien ciazy!

Gość proszę oto normy
ale w którym tyg. od OM było usg i jaki wiek ciaży wyszedł na usg. Zarodek, serce było?

Gość kiziamizia1
teosia wg OM to 9 nie 10 tydzien ciazy ale wg lekarza to 6 tydzien bo do zaplodnienia doszlo pozniej a nie w polowie cyklu mialam robione usg tydzien temu i wyszedl pecherzyk ciazowy 15 mm i zoltkowy 5 mm powiedzial ze ten ciazowy jest splaszczony i zlecil mi dokladniejsze usg na czwartek

Gość proszę oto normy
moim zdaniem pozostaje ci czekać na usg. Wg bety nie da sie ocenić.

Gość kiziamizia1
ale te piersi to zly znak nie?

Gość proszę oto normy
e tam piersi czasem tak same od siebie przestają boleć a z ciążą jest ok. Więc nie zamartwiaj się na zapas. Czekaj do czwartku. Najważniejsze że beta nie spada -jest nadzieja. Czytałaś to co ci zacytowałam na temat bety parę postów wyżej?

Gość teosia
wlasnie,dobra rada-nie nakrecaj sie:) poczekaj spokojnie do czwartku i napisz nam czego sie dowiedzials:) trzymam kciuki:)

Gość kiziamizia1
tak czytam wszystko co piszecie i mi ręce opadają, siedzę i płaczę. Nie pozostaje mi nic innego jak się modlic i czekac do czwartku na USG. Może i sie nie da jednoznacznie zinterpretowac tego wyniku ale progres jest bardzo slaby w przeciagu 2 tygodni.

Gość kiziamizia1
w zeszlym roku tak stracilam dziecko w 11 tygodniu ze mi piersi oklaply dlatego teraz mam uraz

Gość hej hej hej heeeeej
obolala to TY??? (do autorki) wczraoj pisalas na innym topicu i nawet rozmiary pecherzyka sie zgadzaja mialas robic dzis bete czy to TY??

Gość kiziamizia1
owszem to ja pisze pod dwoma nickami:)

Gość teosia
kiziamizia,a robilas badania zeby wyjasnic przyczyne tamtego poronienia?

Gość proszę oto normy
"Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje badanie USG" A ty hcg ponad 6tys. miałaś 2tyg. temu. Więc sama widzisz że teraz to ważniejsze usg!! Powiem tak: jeśli coś jest nie tak to ty nie masz na to wpływu niestety ale jeśli ciąża jest w porządku to twoje nerwy jej w dobrym rozwoju nie pomogą. Wiem że to ciężkie ale staraj sie uspokoić bo w niczym sobie stresem nie pomagasz.

Gość kiziamizia1
dzięki za dobre słowo:) po tamtym poronieniu nie robilam badan bo lekarz stwierdzil ze nie ma takiej potrzeby - w ogole malo informacji dostalam ale nie mialam juz sily sie klocic. Tymrazem jak cos pojdzie nie tak to trzeba bedzie zrobic badania.