Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gggggggrrrrrrrrrr

Do mam w UK-zdziwilam sie dzis...

Polecane posty

Gość gggggggrrrrrrrrrr
pco---dzieki za jedna z niewielu przydatnych odpowiedzi :D Mi sie udalo wyprosic u niego badanie hormonow i usg chociaz. Jak bede w PL to pojde do mojego gina, on ma moja historie od 10 lat i na pewno cos zaradzi.

okres musisz miec wywolany ja tez mam ten problem tylko ja mam pco i lekarz mi powiedzial ze trzeba miec wywolywany bo mozna dostac nawet raka i inne choroby.to nie wazne ile masz lat okres musisz miec to wieku menopauzy.

Gość gggggggrrrrrrrrrr
O to mi w sumie chodzilo, tez uwazam, ze okres jest potrzebny i trzeba wywolywac... Zwlaszcza, ze jeszcze 30-stki nie mam. A czy chce dzieci jeszcze czy nie, to moja sprawa i lekarz nie moze decydowac, ze jesli nie chce, to okres mi niepotrzebny... A tu mi sie zaraz zlecialy zwolenniczki sluzby zdrowia w UK-bo smialam cos na GP naisac :P

Gość gggggggrrrrrrrrrr
ja nie wiem, czy z jajnikami mam wszystko ok. Jescze rok temu mialam torbiel, ktory sie powiekszal, ale wchlonal sie na skutek antykoncepcyjnych tabletek... A teraz to nie wiem, poczekam na to wezwanie na usg i na wyniki badan.

Na wywolywaniu okresu sie nie znam niestety, ale co do tabletek cerazette: Bralam je karmiac dziecko, gdy skonczylam karmic bralam je jeszcze przez 2 miesiace ale odstawilam jak zaczelam miec przez nie okres co dwa tygodnie :( Wiec rozne rzeczy moga sie dziac po tych tabletkach jesli kobieta nie karmi...MOze i tobie wywola? A co do tolerancji tabletek anty-ja tez je zle znosze-zarowno te normalne jak i jednoskladnikowe cerazette. Ja zdecydowalam sie na spirale niehormonalna,a do tej pory gumki. Powodzenia

Gość Stosowałam. Nigdy mi się
A ja nie rozumiem kilku rzeczy: - Masz 27 lat i nie planujesz ciąży? To kiedy ty te dzieci porodziłaś? Chyba teraz właśnie zbliża się najodpowiedniejszy czas na pierwszą ciążę? - Nie masz w buzi języka żeby interweniować w trakcie pobierania krwi? Nie potrafisz być asertywna i powiedzieć wprost co myślisz o praktykach tego człowieka, nie wspominając o naruszeniu podstawowych zasad higieny?

Gość gggggggrrrrrrrrrr
Dziecko juz jedno mam-co Cie to w ogole oobchodzi? Nie wazne tez, ze nie planuje drugiego-moja sprawa. Co do zasad higieny---to nie pierwsza przychodnia, gdzie w ten sposob pobieraja krew-bez rekawiczek itd. Tu jest Szkocja, wiele rzeczy wyglada inaczej niz w PL. Dzis np. 10 stopni, wieje wiatr mocno, pada mzawka a szkockie dzieci bez czapek na przyklad (niemowleta)-i tez jakos nie podejde do takiej matki i nie zaczne jej moralow prawic z tego powodu. Co kraj, to obyczaj... Nie spodziewalam sie jednak, ze tu brak okresu u mlodej kobiety jest traktowany jako normalna rzecz, nie wymagajaca leczenia.

Gość gggggggrrrrrrrrrr
I wybacz, nie Tobie o tym decydowac, kiedy jest odpowiedni czas na ciaze w moim przypadku, mam juz 3-letnie dziecko i poki co o dalszym powiekszaniu rodziny nie mysle..

Gość magdalena z zagranicy
Wiecie co, jak tam psow na angikleskich GP nie wieszam. Jestem bardzo zadowolona wrecz. Naprawde nwszystko zalezy na kogo sioe trafia. Stosowalam......-A co cie obchodzi kiedy ona chce miec dzieci, ja pierdoole.....

Gość gggggggrrrrrrrrrr
Magdaleno..---ale to pewnie zalezy wlasnie, z czym sie idzie do lekarza i tez, na jakiego sie trafi. Nie wieszam na moim GP psow---zdziwilam sie, ze tak lekko podchodza tu do sprawy braku okresu, ze tego nie lecza, zwlaszcza, jesli nie staram sie o dziecko... Ja nie uwazam tego za dobre i moge miec inne zdanie (zwlaszcza, ze w PL bylam leczona)-widac tacy tu sa i juz, nic na to nie poradze.... Nie spodziewalam sie, ze mi powie, ze okres jest niepotrzebny, jesli nie planuje akurat dziecka. Jak pisalam, i tak polece do Polski do lekarza. zreszta zauwazylam, ze wielu moich polskich znajomych tak robi, ze jesli cos powazniejszego im jest, to w Polsce sie lecza, bo tu byli odsylani z kwitkiem. Np. do mojego kuzyna przyjechala tu zona. Jest ona po operacji biodra w PL. Tu cos zaczelo sie jej dziac, to lekarze nie wiedzieli o co chodzi, nigdy takiej protezy nie widzieli... Teraz dziewczyna ma problem z drugim biodrem, to tylko paracetamol dostala. Ja tu tez mialam inny problem zdrowotny, to lekarze tu n ie umieli nawet diagnozy postawic...

Gość gggggggrrrrrrrrrr
Juz nie wspomne, ze dwa razy w szpitalu bylam, wpisywali dane do rejestru, ktore potem jakims cudem wyparowaly... Skierowana zostalam do kliniki, to jezdzilam tam co chwile na wizyty, z ktorych w sumie nic nie wyniknelo-po ktorejs z kolei wizycie nawet okazalo sie, ze nie ma mnie w sytsemie, nie ma dokumentacji lekarskiej, wynikow badan... Dobrze, ze potem trafilam na polska lekarke tam, ktora juz wszystkiego dopilnowala, dala mi swoj prywatny nr tel. w razie czego.

Gość tygrysbengalski
Myśle ggggrrrr że po prostu tak dziewnie trafiłaś. Ja miałam podobny problem- przestałam miesiączkować. Ale gdy poszłam do gp tp dostałam skierowanie do szpitala na usg od razu bez jakiś gadek. Okazało się PCO

Gość gggggggrrrrrrrrrr
Tez mnie skierowal na usg, bo sie uparlam-czekam wlasnie na pismo ze szpitala. Tak samo zrobil mi badanie hormonow, bo poprosilam. Na wywolanie miesiaczki tylko nic nie dal, zapisal tabletki anty-cerazette, ktore nie wywoluja okresu. I powiedzial, ze jesli kobiecie ginie okres, to tak widocznie ma byc i tego sie nie leczy, zwlaszcza, gdy akurat nie planuje sie dziecka.

Gość werighbndoighjx
Ale głupota, akurat od cerazette zanika okres! Wiem, że temat już dawno nieważny, ale ja też mieszkam w Szkocji, brałam Cerazette i mówiłam pielęgniarce (!), że zanika mi okres, a ona powiedziała, że to w porządku, że jak będę służej brac, to zaniknie mi w ogóle! Lekarz w Polsce od razu kazał mi przestać brać te tabletki, bo to nie jest normalne, że młoda kobieta nie ma okresu. A autorce przepisał Cerazette pewnie po to, by się odczepiła, bo to są dość bezpieczne tabletki. Czasem jak człowiek nie zna się choć trochę na funkcjonowaniu swojego ciała, to go nie wyleczą.

Gość Liloulu
Oj wszedzie tylko psioczenie na GP kiedy GP to nie okreslenie jednostki zlej i odpowiedzialnej za wszystkie krzywdy w sluzbie zdrowia angielskiej- GP to jeden z tysiecy, i raz trafisz na takiego raz na innego. Tak samo jak w Polsce sa rozni lekarze w przychodni publicznej , na wielu sie w zyciu trafialo i nie robcie nagle z nich wszystkich wspanialych cudotworcow, bo takie bledy lekarskie jak wystepuja w Polsce to sie w glowie nie miesci czasem! Moj pierwszy GP to byla poezja, w ciazy wszystkie badania krwi itd jakie sobie wymyslilam, nawet takie ktorych rutynowo nie robia. Po porodzie kazda watpliwosci odrazu spotkanie i po godzinie mialam juz wizyte z pediatra w szpitalu, po paru tygodniach znowu zeby sie upewnic , ze napewno wszystko ok. Pozniej po przeprowadzcce byla duza przychodnia i za kazdym razem kto inny nie bylam zadowolona. ALe wiele na szczescie nie trzeba bylo chodzic. Raz mi zachorowal goraczkowal i w necie sie naczytalam bezsensu spanikowalam, ze faktycznie nic nie robia antybiotyk chce...ale w koncu uspokoilam sie podawalam leki przeciwgoraczkowe, sol morska , plyny i po tygodniu nawet nie bylo sladu kataru. A wybaczcie na innym forum dziewczyny w pl a raczej ich dzieci w ciagu 14 msc juz po niejednym antybiotyku, wizytach w szpitalach, zapaleniach..Cos wg mnie w tym jest. A to, ze bez czapek dzieciaki lataja to tak zwany zimny chow. Faktycznie czasem zimno a oni na koszulce potrafia latac, ale zachartowani sa swietnie i nie ma katarku co ktorys tydzien a czemu? Cieplo nascie stopni a kolezanki z PL tez dzieci zabunkrowane w wozkach, czapki, koce, folia zeby nie wialo im O LOSIE:/ i non stop zasmarkane, przeziebione.. Czapke moj nosi w zimniejsze dni ale bez przesady, na logike. Zdrowy, katar ma 2 raz teraz..