Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filigranowo

moja pierwsza wizyta u ginekologa

Polecane posty

Gość filigranowo

chce pierwszy raz isc do ginekologa , ale nie wiem jak sie przygotowac . Miejsce intymne - ja je gole i nie wiem czy isc taka wygolona do ginekologa czy poczekac az mi wloski odrosna ?

Gość anootak
spokojnie...:), jak normalny gin, to wygolona, czy nie, ona/on i tak nic nie powiem, bo to nie jego sprawa ;)

Gość filigranowo
bardzo wstydze sie moich warg sromowych , sa nie rowne =/

Gość filigranowo
strasznie glupio bedzie mi sie tak pokazac z nimi przed ginekologiem , to normale ze one sa takie ?

myślę, że lekarz widział już wiele w swoim życiu, zresztą dla niego nie jesteś do oglądania tylko pacjentką do przebadania wiec nie masz co sie wstydzić na pierwszą wizycie lekarz zapyta czy masz regularne cykle, jak długie i kiedy byla ostatnia miesiączka, także to sobie przygotuj, nie współżyj 2 dni przed wizytą żeby można bylo pobrać cytologię

Gość filigranowo
moge sie umyc krotko przed wizyta u ginekologa ? Sa jakies do tego zalecenia , jak lepiej a jak nie ?

Gość Perw w przelocie
Tylko nie rób irygacji.

Gość nootak
No trzeba się umyć, ale bez przesady...tzn. jak rano wychodzisz z domu, w wizyta dopiero późnym popołudniem, czy wieczorem, to wystarczy rano się umyć, a później najwyżej się tyko chusteczkami higienicznymi zmoczonymi wodą podetrzeć...tylko nie żadnymi tymi nasączonymi!

Gość filigranowo
czy to wszystko co powinnam wiedziec zaby przygotowac sie na pierwsza wizyte , czy jeszcze coś ???

Umyj się przed wyjściem to podstawa. lekarz zapyta czy współżyłaś. Kiedy była pierwsza w życiu miesiączka, kiedy ostatnia. Dobrze uprzedzić że to pierwsza wizyta bo np nie każdy umie usiąść na fotelu ginekologicznym od razu;-)

Przede wszystkim się nie denerwuj - wizyta (czy też raczej badanie) do przyjemnych nie należy,ale da się przeżyć. Umyj się rano, a przed samą wizytą możesz jeszcze w toalecie skorzystać np.z nawilżanych chusteczek i się odświeżyć. Warto wspomnieć,że jesteś pierwszy raz. Padną standardowe pytania - od kiedy miesiączkujesz (z grubsza) - czy miesiączkujesz regularnie - kiedy miałaś ostatni okres - czy współżyłaś/współżyjesz (jeżeli nie - badanie przez odbyt, jeżeli tak - standardowe) Jeżeli chcesz to możesz się ogolić - w tej kwestii jest dowolność, więc zrób tak, byś czuła się komfortowo. Gin bada również piersi (a w zasadzie powinien, pewnie nie każdy to robi). Jak wejdziesz do gabinetu to zwróć uwagę na kilka rzeczy: - czy fotel i miejsce do rozebrania się jest oddzielony parawanem - czy lekarz myje ręce przed badaniem i zakłada rękawiczki - czy używa narzędzi jednorazowych (powinien je przy tobie wyciągać z opakowania)