Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małachinkacziki

Rodzina zastępcza czy adopcja ??

Polecane posty

Gość małachinkacziki

Moi rodzice chcieliby zaadoptować dziecko 7-12 lat, oboje mają ok 50, czy to wchodzi w grę ?? jeśli nie adopcja to może rodzina zastępcza ?

Gość o ile się orientuję to
różnica wieku między rodzicami a adoptowanym dzieckiem nie może być wyższa niż 40 lat, a więc Twoi rodzice mogą adoptować dziecko najmniej dziesięcioletnie.

Gość małachinkacziki
słyszałam, że rodzice muszą być max 40 lat starsze od dziecka, czy to prawda?

Gość małachinkacziki
dzięki (sory że o to samo zapytałam ale strasznie mi zamula komputer i nie widzialam odpowiedzi)

Gość małachinkacziki
a wiecie jak to wygląda w sprawie rodziny zastępczej ?

Gość rodzice powinni
rodzice powinni udać się do lokalnej instytucji zajmującej się adopcjami i rodzinami zastępczymi, i tam dowiedzieć się jakie są możliwości. Wszystko ma swoje plusy i minusy, ja w tym wieku bym się skłaniała ku rodzinie zastępczej, bo dziecko do adopcji to trudny temat, teraz wezmą, a niedługo mogą np. zacząć chorować czy coś i wtedy nie można już takiego dziecka oddać jak sobie przestaną radzić. Tzn. może można, ale nie powinno się. Z kolei rodzina zastępcza jest z definicji tymczasowa, więc jeśli przywiążą się do dzieci, a one odejdą do rodziny adopcyjnej to mogą ciężko przeżyć takie rozstania. Powtarzam - rodzice powinni udać się do specjalistów, porozmawiać, bo może jak dowiedzą się więcej to im się odechce.

Gość małachinkacziki
Mam tylko brata do tego 10 lat starszego, moi rodzice całe 15 lat starali się kolejne dziecko, teraz kiedy moja mama weszła w okres menopauzy - zdecydowali się na taki krok, to nie jest nieprzemyślana decyzja, ciocia prawnik wytłumaczyła im wszystko

Gość małachinkacziki
w rodzinie zastępczej nie ma żadnych 'limitów' wieku ?

Gość rodzice powinni
No tego nie wiem, dlatego powinni pójść do takiego ośrodka i się dowiedzieć. Tam im powiedzą wszystko - jaki limit wieku, jakie inne warunki muszą spełniać. Nie wiem, na logikę rodzina zastępcza powinna mieć inne zasady niż adopcyjna, ale kij tam wie jak ci nasi urzędnicy to wszystko powymyślali.

Gość małachinkacziki
planują tam iść w środę, zobaczymy, bardzo chciałabym mieć młodszego brata lub siostrę :)

Gość rodzice powinni
Tylko pamiętaj, że w rodzinie zastępczej dzieci mogą być nawet bardzo krótko, bo to jest etap przejściowy na czas wyjaśnienia sytuacji prawnej i załatwienia procedur adopcyjnych (tzn. u nas pewnie trwa to dość długo) - jak się przywiążecie do dzieci i one odejdą do właściwej rodziny to może być przykre.

Gość blablaska
Rodzice najpierw musza ukonczyc kurs w ośrodku adopcyjnym, (czy chca zostac rodzina zastepcza czy adopcyjna). Jesli chodzi o rodzine zastepcza to co miesiac wyplacana jest kasa wzaleznosci od wieku dziecka, pokre3ienstwa ewentualnie choroby. Niebezpieczenstwo jest takie ze jesli matka biologiczna spelni warunki nadane przez sad dziecko moze wrocic do niej. Bo to jak nazwa mowi jest rodzina zastepcza. Rodzice musza sie z tym liczyc dlatego lepiej mimo szystko adoptowac . Pozdrawiam

Gość jyghfiregfieru
U rodziny zastępczej nie ma limitów na wiek tam są troszkę inne zasady jeżeli twoja mama zachcę być matką zastępczą to musi się liczyć z tym,że dziecko może zostać w każdej chwili adoptowane.Rodzina zastępcza to tak jak dom dziecka tylko na innych zasadach.Pytaj o co chcesz postaram się pomóc moja teściowa ma rodzinę zastępczą

Gość rodzice powinni
No właśnie, ja jestem ciekawa czy np. rodzice biologiczni mogą odwiedzać dzieci w rodzinie zastępczej? Np. jak właśnie dziecko zostało tam skierowane do czasu ustabilizowania się przez nich, to mogą odwiedzać?