Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marycha3

Pomocy

Polecane posty

Gość Marycha3

W sobotę organizujemy imprezę, a raczej taką posiadówę przy wódeczce parapetówkę połączoną z pępkowym i nie wiem co mam przygotować a będzie 2o osób....macie jakieś pomysły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przejrzyj stare tematy
jest tu już dużo takich tematów, nie chce się szukać???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
Nie chodzi mi o nic wymyślnego, raczej takie proste swojskie potrawy.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przejrzyj stare tematy
swojskie - talerz wędlin i kiełbas, talerz serów, chleb ze smalcem, ogórki kiszone, grzybki marynowane, śliwki/czereśnie/gruszki/papryka w occie - do wódki jak znalazł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
Mam małe dziecko i nie bardzo mam czas na wertowanie starych tematów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 20 osób to kupa ludzi
nie może ktoś Ci pomóc? Ugotować bigos, zrobić ze dwie sałatki, upiec ciasto? jak ma być posiadówka przy wódce, to musi być coś konkretnego do jedzenia - własnie może bigos, albo leczo z mięsem, jakieś pieczone nóżki z kurczaka np

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
No właśnie kupa ludzi i to mnie przeraża troszkę w piątek już popołudniu będzie mąż także pomoże mi w miarę możliwości, albo chociaż zajmie się dzieckiem,też myślałam o jakiś dwoch sałatkach ale nie wiem jakieś mięso może ale tez nie wiem co. Chciałabym żeby na stole nie było ubogo, ale żeby też za dużo mi nie zostało, bo co ja potem z tym zrobię? Jedzenie chyba raczej musi być jakieś konkretne bo przewaga będzie mężczyzn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak ktos wyzej nappisal - bigos - jak Ci zostanie to mozesz go zamrozic i bedzie jeszcze lepszy a na stole: salatki, kanapki, koreczki - to wszystko, co wymienione wyzej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
najtaniej Cię wyniosą udka z kurczaka i roboty przy nich nie ma rano w sobotę przypraw je wg swojego gustu i na godzinę przed przyjściem gości wstaw do piekarnika 180 st. do tego jakieś sałatki ....może być talerz serów i szynek....do popicia dobry by był barszcz czerwony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
mogę Ci dać łatwy przepis na zrobienie zakwasu buraczanego domowym sposobem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co wy z tym bigosem???
Naprawdę tak jecie ten bigos na okrągło??? Co temat o imprezie to od razu: bigos :o Jeśli ma to być posiadówa przy wódce to faktycznie po pierwsze musi być coś konkretnego na ciepło, ale też na stole powinny być ciągle jakieś przegryzki. Więc ja bym proponowała na ciepło: zupa gulaszowa lub meksykańska - danie jednogarnkowe, świetne pod wódkę i w dodatku dość tanie na taką ilość osób. Na przegryzki jak wyżej: chleb ze smalcem (smalec kup dobry na wagę), ogórki kiszone, jakieś kiełbasy, kabanosy, wędliny, sałatka może być nawet tradycyjna jarzynowa, byle nie ten ohydny gyros, którego tu wszystkie polecają, jakieś pieczywo, marynaty i tyle. Ciasto spokojnie sobie odpuść, ale owoce (winogrona, ananas świeży czy coś w tym guście) możesz podać, bo zawsze to przyjemnie na koniec coś takiego zjeść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeśli znasz tam choć jedną
jak będzie więcej panów i do tego wódka, to się nie martw, że dużo jedzenia Ci zostanie. faceci zjedzą wszystko, a jeszcze pod wódeczkę to już w ogóle :D może biała kiełbaska pieczona z cebulką i papryką? robi się to szybko, tyle, co pokroić warzywa i razem z kiełbaskami ułożyć na blasze. albo jakieś szaszłyki - mięso wieprzowe/drobiowe, trochę boczku, śliwka suszona, cebulka. do tego sałatka, np z tuńczyka z ryżem, kukurydzą, ogórkami konserwowymi, oliwkami. druga to może być to słynne coś a la kebab, kurczak w kawałkach obsmażony z przyprawą kebab/gyros do tego kapusta pekińska, pomidor, ogórek świeży albo konserwowy, papryka, trochę kukurydzy. może i składniki podobne, ale smak inny, a wystarczy wszystko pokroić, wymieszać i doprawić i gotowe. do tego jakieś ciasto, trochę czipsów, orzeszków, może jakieś koreczki, np śledziowe, można nawet gotowe kupić. pod wódkę jak znalazł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
Czyli udka z kurczaka, jakieś dwie sałatki, a może macie pomysł jakie? Bigos lub leczo...talerz z koreczkami, kanapeczki, chociaż w te kanapeczki az mi nie podchodzą. Myślicie że nie bawić się w gołąbki? Ostatnio też byliśmy na podobnej imprezie to miała schaby z kurczaka, trochę mięcha z kurczaka, jakąś potrawkę z ryżem ale nie wiem co to było, pomysł na z makaronem, gołąbki i chyba jedną sałatkę , tyle że mniała miej ludzi niż ja będę miała a z koleji nie chciałabym powtórzyć tego co było u niej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
Te szaszłyki to fajny pomysł....a czy zamiast białej kiełbasy mogę zrobić z jakąś inną zwykłą? Tzn mieszkam za granicą a u nas w Polskim raczej białej kiełbasy nie ma...bynajmniej nie widziałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co wy z tym bigosem???
Ja myślę, że odpuść sobie koreczki i kanapeczki bo się zajedziesz przygotowując, a na tyle osób to pójdą w trymiga. Jeśli już to nakupuj krojonych wędlin, poukładaj na półmiskach, to samo jakieś fajne sery, do miseczek powkładaj marynaty (papryka, śliwki, gruszki, buraczki, czosnek i co tam masz, oliwki jakieś faszerowane, itp.), jakiś chrzan (sos chrzanowy), do tego dobre pieczywo (kilka rodzajów) i mniej się narobisz, a na takich zasiadanych imprezach lepiej wygląda tak podana wędlina niż gotowe kanapki - kanapki to na kinder bal się nadają. Mówię Ci zrób zupę gulaszową, a jak się upierasz to te udka (albo skrzydełka) pieczone. Sałatki nie rób gyrosa, lepiej zrób zwykłą grecką, czy bałkańską (pokrój paprykę, pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser bałkański, polej oliwą) jest lepsza bo taka "świeższa" niż pekinka ze smażonym kurczakiem :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co wy z tym bigosem???
Aha, za granicą, to trzeba było od razu pisać, a ja ci wyjeżdżam z marynatami, smalcem i swojskimi wędlinami :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
Co wy z tym bigosem hahahaha a jak się robi taką zupę gulaszową? Bo na takie imprezki jeszcze nie robiłam takiego czegoś...No na upartego marynaty maja w polskim jakby co, ja wszystko biorę pod uwagę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
A jak wogóle podawać taką zupkę gulaszową? na głębokich talerzach? Czy jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
z grubsza wybrałam zrobię udka z kurczaka, kiełbase pieczoną z cebulką i papryką, szaszłyki, sałatkę kebab, koreczki śledziowe i ta zupę gulaszową ale to chyba za mało czy myślicie że starczy? No i ciasto ale w to się nie będę bawić tylko kupię z 3 rodzaje jakiś gotowców...Co myślicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
zupę gulaszową można podać w bulionówkach jak masz albo jakieś miseczki a jak nie talerz głęboki napiszę jak ja robię zupę gulaszową ok 1 kg mięsa gulaszowego 4-5 kiełbas śląskich 2-3 papryki surowe ( czerwona i żółta ) warzywa - marchew....seler....pietruszka...por ....4-5 ziemniaków kroję w kostkę paczka mrożonej żółtej fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze części ....można dać zamiast fasolki ....fasolę czerwoną z puszki ja nie daję bo nie lubimy przyprawy mięso kroję w kostkę podpiekam na oliwie i jak się zarumieni przerzucam do garnka w którym będzie gotowana zupa podlewam wodą i na wolnym ogniu gotuję ....jak mięso będzie prawie miękkie dodaje warzywa oraz pokrojoną i podsmażoną z cebulą kiełbasę ( ale bez tego tłuszczu na którym była kiełbasa pieczona ) na koniec dodaję paprykę .....oczywiście trzeba dolać wody i gotować aż wszystkie produkty będą miękkie ....przyprawić do smaku jak zupa wyda się nam za rzadka można z lekka zaciągnąć wodą z mąką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
no muszę powiedzieć że fajna ta zuka gulaszowa, podam ją napewno, jak ja się uchowałam i nie znałam przepisu na nią hahah, ją też rozumiem mogę zrobić już w piątek? Wszystkie składniki przeją smakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co wy z tym bigosem???
Ja bym odwróciła proporcje dań ciepłych do przystawek, ale cóż. Tzn. mniej bym zrobiła tych na ciepło, a sałatkę zamieniłabym kebab (z mięsem) na wspomnianą wyżej bałkańską (tylko bez liściastej sałaty, bo klapnie). Jak dajesz samo mięso to po co jeszcze sałatka z mięsem? I ciasta sobie odpuść, zwłaszcza jak masz kupować gotowce. Faceci do wódki raczej tych ciast nie będą jedli, lepiej już jakieś owoce, orzeszki albo ostatecznie jakieś cukierki, bo jak zostaną to nic się nie stanie, a co zrobisz z nie zjedzonym kupnym ciastem? Wyrzucisz pewnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
Może masz i rację a co to za ser bałkański? Nie może być innego? Z tym ciastem to i może faktycznie kasa w błoto bo zapewne wyrzucę u nas w domu nikt za ciastem nie przepada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
oczywiście że możesz ugotować tą zupę już w piątek :D.....ja bardzo często gotuję tej zupy więcej i wrzącą wlewam do słoików i zaraz zakręcam jak ostygną wkładam do lodówki tak za pasteryzowana zupa może stać długo zresztą z innymi zupami też tak robię jak zostają szkoda wylać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marycha3
Powiem i ja... a proporcje nate 20 osób to takie jak napisałaś? Duzo tego wyjdzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co wy z tym bigosem???
To jest taki owczy ser z solanki, coś jak feta, tyle że produkowany np. w bułgarii, więc już nie może być sprzedawany pod nazwą feta. Ale może być jakikolwiek owczy ser, twardy, z solanki. Zupę gulaszową kiedyś robiłam na imprezę, podobnie jak meksykańską, nie ma problemu z robieniem dzień wcześniej, nawet lepiej, bo się "przegryzie". Te zupy są świetne, bardzo sycące i do alkoholu jak znalazł, dlatego rozważyłabym ilość ciepłych dań, bo może się okazać, że nie przejedzą. Poza tym pomyśl - podasz te wszystkie ciepłe na raz i zanim każdy spróbuje to wystygną, czy będziesz kwitła w kuchni podgrzewając, nakładając i podając ciepłe na bieżąco? Ja na takie imprezy mam taki schemat: najpierw ciepłe, potem na stół wjeżdżają przystawki i ja mogę siedzieć z gośćmi, napić się, pogadać, dopiero po jakimś czasie albo znów ciepłe, albo owoce, słodkie itp. Tym sposobem nie latam ciągle do kuchni i mogę siedzieć z gośćmi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie zawsze pod wódeczkę
fajnie idzie schab pieczony ze śliwką w galarecie i ruloniki z szynki robi się to szybko, a wygląda efektownie i nie zsycha się na stole schab piekę - wcześniej przyprawiony sobie leży w lodówce noc, - piekę go w folii aluminiowej, stygnie w niej tez, kroję zimny w plastry, układam na półmisku, na każdy na środek kropla majonezu i namoczona suszona śliwka, zlewam to tężejącą galaretą zrobioną na rosole, dekoruje czymś zielonym i jest super ruloniki z szynki - duże plastry szynki smaruję chrzanem na to kładę paseczki czegoś chrupiącego - np korniszon, papryka, minikukurydza konserwowa, zwijam, układam i też zalewam taką galaretka polecam, bo mało roboty, można zrobić wczesniej a wygląda efektownie i smakuje pysznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
Marycha3....no na 20 osób myślę że może być trochę mało ja bym ugotowała na tyle osób z podwójnej takiej porcji albo co najmniej 1,5 ....u mnie w domu wszyscy uwielbiają tą zupę z takich proporcji gdzie w domu jest 4 chłopów to mam zupy na dwa dni raptem i nie ma co odlać na później :D.....wiesz 1 kg mięsa gulaszowego to nie jest dużo a z warzywami też nie możesz przesadzić bo one są dodatkiem .... to ma być zupa gulaszowa a nie jarzynowa z mięsem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co wy z tym bigosem???
Z zupą to musisz sobie policzyć, powiedzmy 100 g mięsa na osobę, bo dojdą jeszcze ziemniaki (zależnie od wielkości - 1-2 na głowę), papryka i inne warzywa, a w sumie myślę jakieś 200 ml na osobę plus ewentualne dokładki. Najlepiej ją podawać w bulionówkach, czy miseczkach, ale ostatecznie może też być zwykły talerz. Ale jak robisz tyle ciepłych dań to myślę, że możesz się obejść bez dokładek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
zupę można podać w trakcie imprezy podgrzać to nie problem a np udka bym podała na początek z sałatkami później zimne przystawki i zupa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×