Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Motylla85

Powrót do pracy po narodzinach

Polecane posty

Dziewczyny, jak było z Wami , jaka decyzja odnoście powrotu do pracy? Kiedy, z jakich przyczyn? Ja jestem na wychowawczym postanowilam zostac w domu i jak syn bedzie mial 2 latka to wracam do pracy. Jakie są Wasze odczucia i doświadczenia? Zastanawiam się też jak z tym powrotem, bo praca po 8 godzin plus dojazdy to nie będzie mnie w domu strasznie długo, wracałabym dopiero ok 18-stej a mąż wraca jeszcze później i już mam strach że tak mało będziemy z dzieckiem. Lepiej chyba wrócić na 3/4 lub 1/2 etatu, co? Jak uważacie?

Gość adriandadrianna nicko
jessu a ta znow o tym samaym.... stac cie siedz w domu i do 6lat nie stac do roboty a dziecko niewiem komu, bbci, mammie zlobekk opiekunka.... alezy ile zarabiasz ? jak to 1200 to daruj se i siedz w domu jak ok 5 tys to wracaj do roboty..

też to sobie wszystko przeliczałam i wyszło mi że przy mojej dwójce urwisów (5 lat i drugie 10 miesięcy) poczekam z powrotem do pracy aż mały do przedszkola pójdzie bo jedynie praca popołudniami w moim przypadku wchodziłaby w rachubę (żłobki są u nas strasznie drogie i nianie też) a wtedy nie widywałabym się praktycznie ze starszą córą jakoś się jeszcze te 1,5 do 2 lat przemęczymy i wrócę do pracy chociaż nie ukrywam że tęskno mi za pracą i oderwaniem się od domu

no ja wróciłam jak syn skończył 7 miesięcy wykorzystałam jeszcze urlop zaległy i bieżący i hop do robotki nie brałam wychowawczego, bo babcie zadeklarowały, że zajmą się małym

mozesz wychodzić godzinę wcześniej z pracy na karmienie-przysługują Ci 2 przerwy półgodzinne, ale można za zgodą pracodawcy je połączyć i wychodzisz do pracy albo z pracy godzinę wcześniej

Gość mama zaraz dwojeczki
Wrocilam do pracy od razu po macierzynskim (synek mial niecale 4 mc, nie mieszkam w PL) nie dlatego, ze musialam, ale dlatego, ze chcialam. Pracuje w duzej korporacji na dosc wysokim stanowisku i nie chcialam wypadac z biegu, ale tez nie chcialam pracowac tyle, ile pracowalam przed narodzinami synka, wiec wrocilam na pol etatu - 3 dni w tygodniu w firmie, pol dnia w domu przed komputerem. Synek moj ma w tej chwili 2 lata i 2 miesiace. Wlasnie w kazdej chwili spodziewam sie narodzin coreczki (jestem w 39 tc :) ) i tym razem zrobie dokladnie tak samo. Nie umialabym i naprawde nie chcialabym zostac kilka lat w domu z dziecmi, bo wiem, ze wiele bym zawodowo stracila, ale tak samo w zyciu nie wrocilabym na pelen etat do pracy (pracuje w inny miescie, wiec do pacy mam rowne 50 km w jedna strone), bo zbyt wiele omineloby mnie jesli chodzi o dzieci, stad dla mnie zlotym srodkiem byl powrot na pol etatu. Dla mnie osobiscie taka sytuacja jest idealna :)

ja wróciłam po 13miesiacach, u nas macierzynski trwa 9 miesiecy platnych 13tyg bezpłatnych i urlop. Mały miał 11miesiecy. Na miesiac przed byłam jeszcze przekonana, ze nie wracam, nie miałam co z dzieckiem zrobic, poniewaz z mezem przcujemy na zmiany i 3 godz ktos musiał sie małym zajac, no i kolezanka sie zadelralowala:) Ale jak w przyszłoci bede miała drugie, to juz chyba nie wróce, a jak tak to na pół etatu.

Gość mireczkaa
ja wróciłam po macierzyńskim i zaległym urlopie- na pełny etat. Lubię swoją pracę,dodatkowo dobrze zarabiam. ustalilismy z mężem godziny pracy, tak, żeby opiekunka była z dzieckiem 8godzin. On zostaje z nią dłużej rano, ja po południu. Nie wiem jaki masz rodzaj pracy, ale warto porozmawiać z pracodawcą np. żebyś przychodziła wcześniej ale i wczesniej wychodziła. Ja jestem w pracy na siódmą, wychodze przed 16. Jak mam spotkania opiekunka zostaje dłużej. Nie wyobrażam sobie zajmowac się dzieckiem dopóki nie pójdzie do szkoły :)

DZIEKI za odpowiedzi no ja sie wlasnie boje tego powrotu na pelny etat bo strasznie malo bym sie z dzieckiem widziala, a z drugiej strony siedzieć tak długo w domu to też nie za fajnie przynajmniej wg mnie..zmniejszony ymiar pracy to chyba pomysł najlepszy, tylko nie wiem jak to finansowo wyjdzie..

Ja też myślę o zmniejszeniu etatu i wykorzystaniu tych przerw na karmienie. U mnie również dojazdy zajmują mnóstwo czasu i powrót do domu o 18. Myślę o przejściu na 3/4 etatu. Wprawdzie pensja zmniejszy mi się o 25%, ale nie stać nas żebyśmy z niej całkowicie zrezygnowali, a życie od 10-tego do 10-tego mnie nie interesuje. Babcia powiedziała, ze Nam pomoże, a mój mąż pracuje na zmiany, również w weekendy - wówczas na tygodniu ma za to wolny dzień. Myślę że jakoś damy radę. Nie wyobrażam sobie być tylko weekendowa mamą.

Gość Ja wróciłam jak mały miał
8 miesięcy. Wykorzystałam macierzyński i urlop. Byo ciężko, owszem, bo o zmniejszeniu wymiaru pracy nie było mowy, trzeba być dyspozycyjnym itd, a moja praca q48 godzin tygodniowo, ale daliśmy radę. Teraz po macierzyńskim też wracam.

Gość adriandadrianna nicko
a ja w polsce wogule mama:(