Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Badania spermy

TERATOZOOSPERMIA

Polecane posty

Gość Badania spermy

Proszę o pomoc w interpretacji wyników!!! Wizytę u androloga mamy za 1,5 miesiąca (uroki życia na "wsi"). Proszę o pomoc osoby, które spotkały się z czymś takim! Bardzo chcemy Dziecka, a tu taka kicha - stąd pewnie liczne nieudany próby! Wygląd: PrawIdłowy Czas upłynnienia: 20 (2) pH: 7,5 (>7,2) WstĘpna ocena mikroskopowa: Ruchliwość plemników: Ogólny % ruchliwych: 60 (>50) Ruchliwość postępowa: A:10 (>25) B:40 C:10 D:40 Żywotność plemników:62 (>50) Liczba plemników: 38 440 000 (>20mln) Liczba w ejakulacie: 161 450 000 (>40mln) UWAGI: W normie. Ruch plemnieków a+b 50% Morfologia plemników: GŁÓWKI:::: Prawidłowe 19% ------------------- Duże:3% Małe:17% Stożkowate:3% Gruszkowate:43% Okrągłe:2% Amorficzne: 13% Rozdwojone: 0% WSTAWKI::: Nieprawidłowe:3% Krople cytopl:6% WITKI::: Nieprawidłowe:0% Poniżej analiza morfologii: OGÓLNY ODSETEK PRAWIDŁOWYCH PLEMNIKÓW: 8% (nORMA>15%) uwagi: tERATOZOOSPERMIA(OBNIŻONY ODSETEK PLEMNIKÓW O CAŁKOWICIE PRAWIDŁOWEJ MORFOLOGII). Jest szansa by poprawić te wyniki? Wiem ,że teraztozzospermia powoduje utrudnienia w zapłodnieniu i co najgorsze duże szanse na wady wrodzone płodu. ZAJE....ŚCIE! pRZEPRASZAM...

Gość chlopaku
laboratorium w którym robiłeś badania jest w epoce kamienia łupanego, aktualna prawidlowa norma dla morfologii to 4%, poza tym wyglad plemnika, podkreslam wyglad - bo to jedynie mozna ocenic przy takiej analizie, ma jakies znaczenie ale nie kluczowe dla poczęcia...lepszym badaniem jest chromatyna jądrowa ! glowa do gory, wynik jest w normie, w koncu kiedys sie uda !

Gość Badania spermy
Dzięki za slowa otuchy. Wiem, że w 2010r pokombinowali coś z normą, tzn uznali, że jednak poniżej 15 (dawna norma) czyli 4-14% to wynik zadawalający. Badania zrobione w renomowanej Klinice leczenia niepłodności w Gdyni - InviMed. Oprócz Gdańskiego ...(nie pamiętam nazwy) nie ma żadnej innej w pobliżu... W moim Wsiowym laboratorium nie robią tak dokładnych badań - tzn morfologii. Poczytam o tej chromatynie. Co to? Jak się to wykonuje??? Póki co się nie poddajemy!

Gość gość
cześć, dotkną mnie właśnie ten problem, będę na Blogu opisywał moją drogę : http://mojbiegpodziecko.blog.pl/ zainteresowanych zachęcam do czytania