Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sprzeczne informacje mam

Do ilu dni wg prawa można zwrócić nieużywane buty?

Polecane posty

W sklepie twierdzą że do 10, koleżanka że do 5, a ja nie potrafie znalezc odpowiedniej ustawy o ochronie praw konsumenta, która by mi powiedziała na 100%. Odpowiedz mi ktos, prosz! :)

Gość werewreewrew
jeśli kupiłaś przez internet to 10 dni, w innym wypadku chyba zalezy od dobrej woli sprzedawcy :P

Gość edwehjwehfwjhfj
nie ma takiej ustawy. zwrot zalezy jedynie od sklepu. w niektorych w ogole nie mozna zwracac, w innych ma sie na to nawet 3 miesiace (np. deichmann). w ustawie jest natomiast zapisek na temat wymiany. niestety nie pamietam ile dni, musisz poszukac

Gość edwehjwehfwjhfj
wlasnie, z wyjatkiem internetu. i tylko jesli ta osoba ma zarejestrowana dzialalosc. jesli to osoba, ktora sprzedaje jedna pare butow - nie ma obowiazku przyjmowac zwrotu

No właśnie, chodzi o wymiane. Siostra kupiła buty w zeszłym miesiącu. Dziś założyła je pierwszy raz od tamtej pory, okazało się że musiała mieć spuchnięte stopy lub jakiś gorszy dzień, bo buty są o dobry rozmiar za duże. Są absolutnie nieużywane. Byłyśmy w sklepie, chodziło o wymiane, bo buty same w sobie są super. Pani powiedziała że zwrócić nie można, a wymienić też nie wymieni.

Nie ma takich przepisów ;) To zależy od dobrej woli sklepu. Tylko w necie można zwrócić/wymienić na podstawie prawa, w zwykłych sklepach nie mają obowiązku tak robić.