Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghfgjfghf

Pomozcie dobrac rozmiar stanika :/

Polecane posty

Gość ghfgjfghf

pod biustem 78, w biuscie 90... kazdy internetowy kalkulator mowi mi inaczej.. nie moge zupelnie tego obliczyc, prosze bardzo o pomoc..

To nie jest tak, że po zmianie rozmiaru nosi się tylko jeden rozmiar stanika. Nosząc źle dobrany rozmiar, nie zauważamy tego, że staniki bardzo się od siebie różnią. Jeden może mieć obwód standardowy, jeden rozciągliwy, jeden wyjątkowo ściśliwy, istnieją "małomiseczkowce", "dużomiseczkowce" i miseczki standardowe. Np mi kalkulator liczył rozmiar 65D, a w szufladzie miałam staniki od 60D po 70B. Wszystko zależy od ściśliwości i "miseczkowości". Może się zdarzyć tak, że w danym modelu żaden rozmiar nie będzie na Ciebie dobry, wtedy mówimy o niekompatybilności, np piersi stożki ciężko dogadują się z miękkimi balkonetkami i z plunge'ami, bo potrzebują otwartych u góry miseczek, inaczej stanik będzie się wcinał w pierś. Pod biustem zmierzyłaś się ciasno na wydechu, czy normalnie? Jeżeli normalnie, to celuj w 32D lub 32DD brytyjskie, a w polskie 70D lub 70E (wypadasz w tabeli między rozmiarami i dopiero w praktyce, podczas mierzenia okaże się, który rozmiar będzie lepszy. Możesz też potrzebować mniejszej lub większej miseczki, w zależności od indywidualnej budowy i kształtu biustu). Jeżeli te 78 jest zmierzone już ciasno i na wydechu, to szukaj w brytyjskich markach 34B lub 34C. W polskich będzie to uczciwe 75B. Oczywiście to tylko tabelka, najlepiej by było, gdybyś wybrała się do któregoś z uświadomionych sklepów: http://stanikowamapa.blox.pl/strony/listasklepow.html Tam na pewno ktoś fachowo Ci doradzi. Zapraszam też na http://balkonetka.pl/ W katalogu możesz obejrzeć tysiące staników na przeróżnych biustach :) Znajdź w katalogu rozmiary, które podałam i popatrz, jak to wygląda i czy wyglądasz podobnie :) Może wstawisz swoje zdjęcie w najlepiej dopasowanym staniku i wtedy na pewno po zdjęciu coś doradzimy. Jeżeli nie masz w pobliżu dobrego sklepu i zdecydujesz się na zakupy internetowe, po pierwsze poprzeglądaj jak leży upatrzony przez Ciebie stanik w katalogu, poczytaj opinie (czy np. jest ścisły i trzeba wziąć większy obwód). Jeżeli będziesz miała jakiekolwiek wątpliwości, zapytaj na forum. Szansa na to, że trafisz z rozmiarem i krojem znacznie wzrośnie. A po drugie, jeżeli nadal nie będziesz wiedziała, który rozmiar będzie najlepszy, to jeśli tylko pozwalają Ci fundusze, zamów 2-3 sąsiednie rozmiary, przymierz wszystkie jak dojdą i niepasujące odeślij. Sklep zwróci pieniądze, które wpłaciłaś, a dodatkowe koszty jakie poniesiesz to tylko przesyłka z powrotem do sklepu. Jeśli nie jesteś w stanie kupić na raz 2-3 staników, zawsze możesz wymienić, ale wtedy wychodzi troszkę drożej, bo jeszcze kolejna dodatkowa przesyłka ze sklepu do Ciebie. W każdym razie życzę powodzenia :)

Gość gfgfgfg
tu autorka, dzieki wielkie za odpowiedz, jest bardzo pomocna. weszlam na ta strone balkonetka niestety stwierdzam, ze mam wieksze piersi niz wiekszosc 75B na tej stronie a pani w intimissmi zmierzyla mi piersi wlasnie na ten rozmiar :/ czuje sie jakby miala cos pomiedzy 75B a 75C. w dodatku moje piersi sa dosc szeroko rozstawione, wiec trudno mi powiedziec czy dobrze leza w staniku. moze potem zdjecie wstawie dla profesjonalnej oceny :)

Do intimissimi nie ma co zachodzić, bo to parodia bielizny ;) 3 rozmiary na krzyż i beznadziejna jakość. A jakie teraz nosisz staniki? Najlepiej by było oceniać czego potrzebujesz, widząc chociażby zdjęcie, dlatego na balkonetkę serdecznie zapraszam :) Sama spróbuj ocenić, czy Twój stanik dobrze leży, zakładając go w ten sposób: http://stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html i sprawdzając, czy wszystko się zgadza: http://besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html