Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdewelka14lat

od czego mozna sie zarazic HIV ?

Polecane posty

Gość asdewelka14lat

zanim bedziecie mnie wysmiewac, prosze przeczytajcie. wiem jakie sa drogi przenoszenia itp. chodzi mi o to jak mozna zarazic sie samemu HIV. w szkole zawsze nas ucza ze zarazic mozna sie od osob juz majacej HIV, ale rzadko sie wspomina od czego sie to ropoczelo ;/ kurcze nie wiem czy mnie rozumiecie. co wywoluje HIV u zdrowego czlowieka nie mjacego kontaktu z oosba juz zakarzona. czy tu chodzi o brud ?

Gość Doktor Szulc
Zdrowy człowiek który nie ma kontaktu z wirusem HIV nie ma możliwość zakażenia się tym wirusem dziewczynko.

Gość nie pierdol mlocie
mozna sie zarazic HIV stosujac wlasnie nieywsterelizowane igly, narzedzie chirurgiczne, nozyczki itp. nawet zabawkami do analu, gdy sa na nich bakterie mozna sie zarazic.

Gość Doktor Szulc
KRETYNIE NIE MOZNA SIE ZARAZIĆ WIRUSEM HIV NIE MAJĄC Z NIM KONTAKTU. To co z tego ze na zabawkach do analu są bakterie? Autorka pyta o virusa HIV który powoduje AIDS. HIV to WIRUS A nie Bakterie. Ty zero bez podstaw które gimnazjalisci juz znają. Wirusem hiv mozna zarazic sie tylko majac z nim kontakt czyli majac do czynienia z krwią, nasieniem, śluzem pochwowym i szyjkowym. Baranie Ty bez wykształcenia. Idz sie powieś i zrób dobry uczynek. Mniej tlenu zmarnujesz dla innych istnien. Zarazic sie HIV'em przez bakterie....Buahahahahahah. Prof. Zaremba z Uniwersytetu Medycznego w Bialymstoku chyba by Cie do sądu podała po takim tekscie...Kretynie TY, żal mi twojej starej

Gość asdewelka14lat
dziekuje za odpowiedzi :) czyli jesli chodzi o niewysterylizowane narzedzia, chodzi tu tylko o takie ktore mialy kontakt z krwia osoby majacej HIV ? dizeki! czyli np. jesli dwie osoby uprawiaja anal, i jedna np. ma podrazniony odbyt i krwawi, to nikt nie powinien sie zarazic (co nie zmienia faktu ze nalezalo by zaprzestac takim zabawom az do momentu zagojenia).

Gość Doktor Szulc
Nawet jeśli obie osoby zaczną krwawić jak zarzynane świnie to nie dojdzie do zakażenia HIV jesli zadna z tych osob nie jest nosicielem. Zakazić się można nawet przez pocałunek, jeśli nosiciel ma otarcia na ustach, błonach śluzowych warg (po prostu jeśli doszło u niego do jakiegokolwiek przerwania ciągłości naczyn krwionośnych). Szansa takiego zakażenia i tak jest jak 1 do 100. Nie każdy stosunek z osobą ktora jest nosicielem HIV konczy sie musi zakażeniem. Możesz mieć szczęście i nawet mając kontakt z krwią czy nasieniem, śluzem z pochwy nie musisz sie zakazić (choć w tym wypadku ryzyko wrasta kilkadziesiąt razy). Natomiast jeśli pytasz o to "skąd to się wzięło" to wzięło to stąd że na początku rezerwuarem wirusa HIV były małpy. HIV nie atakował ludzi. W połowie XX wieku wirus widocznie zmutowal i nabyl zdolnosc do infekowania człowieka.

Gość Doktor Szulc
A swoja droga, sam fakt że 14 letnia dziewczynka pyta o ryzyko zakażenia wirusem HIV przez stosunek analny jest wielce niepokojący (chyba że wynika z czystej ciekawości).

Gość kalafiorek. . . . .
u źródeł historii powstania hiv jedną w z wielu teorii jest ludzie przetaczali w afryce krew od małp w celach medycznych / eksperymentalnych, małpy były nosicielami wirusa który u ludzi ewoluował i zmienił się w hiv

Gość asdewelka14lat
prosze sie nie bac ... pytam, bo dzisiaj mielismy na bilogii temat o HIV i nie wszytsko zrozumialam. a do seksu to jeszcze mi daleko, w glowie mi co innego - nauka. a ten post o malpach juz mi wszystko rozjasnil do konca :)

Gość Doktor Szulc
Pamiętaj żebyś nie powiedziała pani od biologi że hiv to bakteria jak sugeruje ten "Ajnsztajn" powyżej. Wtedy pani od biologi wpisze Ci czerwonym długopisem JEDYNKE do dziennika a na koniec gimnazjum, jako kolejną szkołę zaproponują Ci "zasadniczą szkołę zawodową" i będziesz siedziała na kasie w biedronce jak ten pan powyżej. Ucz sie dziewczynko i unikaj for internetowych. Lepiej czerpac wiedze z podręczników bo w internecie jest wielu "Domorosłych naukowców".

Gość asdewelka14lat
no wlasnie pani nie mowila skad to sie wzielo , a tu o tych malpach rozjasnilo mi wszystko. myslalam wlasnie jak ten "naukowiec" ze osoba zdrowa wlasnie moze zarazic sie rowniez bez kontaktu z nosicielem, a tu dzieki tobie uswiadomilam sobie ze tak nie jest :) dziekuje! a odnosnie kontaktu krwi z bakteriami pochodzacymi z przedmiotow codziennego uzytku typu noz kuchenny, grabie z ziemii, czy juz wspomniane brudne zabawki do seksu analnego to na co mozna sie zarazic ? wzw b mozna zarazic sie w podobny sposob jak hiv ?

Gość Doktor Szulc
WZW-B to choroba którą powoduje wirus HBV ale to juz wyższa szkoła jazdy i tego pani od biologi nie będzie od Ciebie w gimnazjum wymagać. zapeleniem wątroby typu B można sie zarazić główne przed kontakty seksualne i niesterylne, wcześniej używane igły, strzykawki lub nawet u kometyczki. Bakterie nie powodują WZW. Grabiami czy nożem można zarazić się np. laseczką tężca, ale dzisiaj juz rzadko to sie spotyka a jak juz spotyka. Można mieć oczywiscie pecha i złapać od gruźlicy po wąglik z brudnych grabi ale to sytuacje spotykane raczej tylko w podręcznikach dla lekarzy albo studentów medycyny.

Gość asdewelka14lat
jeszcze raz dziekuje :)

Gość Doktor Szulc
bardzo prosze. W razie jakichś pytań pisz na tyberianlech@o2.pl Moge jeszcze pomóc oprócz biologii z chemii i fizyki całkowicie za darmo. Jestem lekarzem stażystą i cieszy mnie że dziewczynka w tym wieku zamiast pić piwo gdzieś w parku albo spać w piżamie hello-kitty szuka odpowiedzi na pytania związane z naukami ścisłymi/przyrodniczymi. Dobranoc.

Gość gość
Mam takie pytanie ostatnio koleżanka miala przebijany jezyk pojawił jej sie bialy osad i czerwone kropeczki coś jak afty. zaniepokoiła się że to moze być od zakażenia hiv. ponieważ zabieg nie był wykonywany w studiu tylko na polu (oszczędźcie jechania po niej chciała zrobiła) i znajoma (przebijała nie jednej osobie zna się na rzeczy) oczywiscie miała rekawiczki kolczyka ja osobiscie przemywałam wyjeła igłe z opakowania i nie dotykając jej zaczeła przebijać był drobny problem z przejściem kolczyka przez wenflon ale wsadziła bez niego do zakręcenia zdjęła rekawiczke ale potem już koleżanka go zakręciła potem przemyła solą fizjologiczną. I tu pytanie czy mogło dojsć do zakazenia tym oto wirusem ? mówie od razu że ta znajoma co przebijała nie jest.

Gość gość
W ten sposób się nie zakazisz hiv