Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zielona_gruszka

Zgrzytanie zębami, zaciskanie szczęki, nerwy

Polecane posty

Witam, Zauważyłam ostatnio, że w nocy zgrzytam zębami i zaciskam szczęki. Nawet się przez to budzę i czuje że mam zaciśnięte zęby i w ogóle jakoś niespokojnie śpie - chyba wymachuję rękami bo dzisiaj w nocy prawie zrzuciłam tablice korkową która wisi na ścianie przy łóżku. Czuję też, że jestem jakaś nerwowa, wszystko mnie denerwuje. Czy to wszystko może być ze stresu? Dodam, że w pracy ostatnio jest trochę nerwowa atmosfera i właśnie rozpoczynam studia zaoczne - może to wszystko powoduje takie nerwy? Co poradzicie? Jakieś tabletki na uspokojenie? Herbatki ziołowe? Nie chcę zjeść sobie zębów w nocy!

Gość sefrererere
pij meliske ale nie ludz sie ze od arzu zadziala ...tak po paru tygodniach (min 3) odczujesz spokoj

ano, układ nerwowy to delikatna sprawa. Zbyt dużo stresu i nerwów, mimo wszystko radziłbym zasięgnąć rady neurologa, by nie okazało się że to grubsza sprawa-czego Ci nie życzę

Gość mikimikimikimala
Wiesz co ja też zaciskam zeby, nawet w ciągu dnia Mam nerwicę Z powodu nerwicy też mam problem z zasypianiem Od jakiegoś miesiąca co wieczór, około godziny-dwóch przed snem piję duuuży kubek melisy Bardzo mi to pomogło, wreszcie się wysypiam, nie jestem tak zestresowana, nerwowa Wcześniej przez to, że długo zasypiałam - miałam problem ze wstawaniem, o 8 nie byłam wypoczęta, teraz wstaję około 7 i czuję się świetnie Tylko ważne jest to aby melisy nie słodzić (nie powinno się słodzić ziół bo wtedy nie działają tak jak powinny) Ja zostawiam torebkę w kubku (kubek 0,5 l robię) i wypijam jak się zaparzy i lekko przestygnie Spróbuj

Gość ja wiemmmmmmmmm
to się nazywa BRUKSIZM! poczytaj sobie

Gość deefty
To jest tzw bruksizm. Zniszczy Ci zęby. Jeśli nie wyluzujesz, powinnaś stosować specjalne wkładi na zęby.

OK, to kupię sobie dzisiaj melise i będę pić codziennie. Jak do końca października się to nie poprawi to pójdę do lekarza. Myślicie, że wizyta u psychologa mogłaby pomóc? Jakie są jeszcze objawy nerwicy?

bruksizm pasuje, ale to wymachiwanie rękami świadczy o czymś głębszym moim zdaniem

No ja w nocy czasem się budzę tak bez powodu, czasem po godzinie snu. Nie mam problemów z zasypianiem, a wstawanie ranne chyba tak jak u każdego - kilka drzemek i ciężko wyjść z ciepłego łóżka. Takie objawy mam może od około miesiąca.

powinna wystarczyć, jeśli nie da rady udaj się do lekarza, centralny układ nerwowy to delikatne instrumentum, neurolog zbada sprawę i zapisze odpowiedni lek, nie bój sie, psychotropów nie zapisze, ale najpierw pij melisę i spróbuj się wyciszyć

Gość to jest bruksizm
mam od dziecinstwa nosze szyne na zeby w nocy aby sie nie zniszczyly jescze bardziej, chociaz sa juz zmasakrowane.

Gość najbrzydsze sa golfy
temat bardzo mi znajomy. Od lat zgrzytam zębami, tez jestem nerwową osoba i żadne herbatki mi nie pomagały.A tabletek nie chciałam brać (na samo zgrzytanie bo w dzień aż taka nerwowa nie byłam) Stres często wychodzi w nocy.Zęby faktycznie można "zjeść" Mój starszy brat ma bardzo zniszczone przez to a i u mnie już widać pęknięcia. Mój dentysta obserwował je i doradzał takie specjalne nakładki.W końcu sie na nie zdecydowałam, drogie były ale juz widać różnicę.Nie muszę w nich spać non stop.Na początku wystarczył tydzień aby szczęka się przyzwyczaiła.Teraz zakładam co jakiś czas.Do tego - ważne!- zacisk w szczekach mamy naprawdę bardzo duży i powoduje od osłabienie zęba w niego najsłabszym punkcie, co skutkowało u mnie odsłonięciem szyjek zębowych.Do tego dochodziły bóle karku i migreny.Teraz jak ręka odjął.Także naprawdę zastanów sie nad taką nakładką.To samo nie przejdzie.Ja mam 30l a zgrzytam od podstawówki:o

ja mam szynę NTI, wygląda to tak http://www.stomatologiarenk.pl/35,szyna-nti-tss.html Uprzedzam że to nie jest reklama, nawet tego gabinetu nie znam. kawałek tworzywa a kosztowało mnie 400zł! Mój dentysta wyjaśnił mi że w jakimś kraju maja na to patent dlatego jest takie drogie, do tego dochodzą koszty materiałów itp. na początku było mi bardzo dziwnie spać z czymś w ustach (bałam sie że to spadnie i sie uduszę:D) ale szybko się przyzwyczaiłam.

Gość gfdsgds
to nie stres. masz gliste ludzka. takie sa objawy. odrobacz sie i po sprawie

bzdura. jak byłam mała tez straszyli mnie robakami.Robiłam badania i nic nie wykryto.

Przy robakach to byłyby raczej jakies objawy z układu pokarmowego. Dzisiaj cały czas czuje napięcie mięśni w karku, normalnie nie potrafie się rozluźnić. Juz sobie zrobilam melise i będę pić :)

Dzisiaj w nocy znów się budziłam, zaczyna mnie to wkurzać. Choć, co dziwne, nie czuje się zmęczona w ciągu dnia. Jutro mamy rozmowę z szefem, znów się stresuje tym co on chce nam powiedzieć... I dalej czuję ta zaciśniętą szczękę, nie wiem co an to może pomóc. Dalej będę piła melisę.

Gość Candeo
Szanowni Państwo Przyczyną zgrzytania zębami zazwyczaj jest stresujący tryb życia lub przeżywane emocje. Jednak wpływ na to mają też inne czynniki: źle wyprofilowane wypełnienia ubytków, nieprawidłowo dostosowane kształtem mosty, korony czy protezy lub wada zgryzu. Dolegliwości tej często towarzyszy odczuwanie bólu i napięcia w szczękach, zwłaszcza przy poruszaniu żuchwą podczas jedzenia i mówienia. Nieleczenie tego schorzenia może przyczynić się do uszkodzenia koron zębów, reakcji bólowej w okolicy szyjek zębów, uszkodzenia i przeciążenia uzupełnień protetycznych, a także zaburzeń w stawach skroniowo-żuchwowych. W niektórych przypadkach walkę z tą dolegliwością można podjąć samemu. Na ogół jednak nie obejdzie się bez wizyty u dentysty. Stomatolog skupi się przede wszystkim na ustaleniu przyczyny nadmiernego zaciskania zębów. Jeśli są nią wady zgryzu, to w zależności od konkretnego przypadku, proponuje się korektę wady za pomocą aparatu ortodontycznego. Sposobem na walkę z nadmiernym zaciskaniem zębów jest także wykonanie przez stomatologa „szyny odciążającej na dolną lub górną szczękę. Tworzy się ją na podstawie wycisku zębów i dzięki temu jest ona ściśle dopasowana do ich kształtu. Poznańskie Centrum Stomatologii Candeo

Gość vondaris
pomyśl o jakichś preparatach na nerwy... zgrzytanie zębami może Cie doprowadzić ich uszkodzenia i później długich wizyt u dentysty. Polecam Ci Nervomix - tabletki ktore koją nerwy i obnizaja napiecie stresu :)