Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja zdawalam jakis rok temu

dlaczego w pracy nie placa za nadgodziny?

Polecane posty

kiedys pracowalam w pewnym markecie przy wykladaniu towaru za pewna stawke godzinowa o ktorej lepiej nie mowic bo az wstyd (stawka do dzisiaj jest taka sama) i standardem bylo, ze po 8h pracy zostawalo sie godzinke, dwie dluzej, za ktora juz nie placili..w poniedzialki zostawalo sie 2,3h dluzej bo jest wtedy najwiecej towaru i oczywiscie pracowalo sie za darmo, ostatnio rozmawialam z kolezanka, ktora nadal tam pracuje i nic sie nie zmienilo...codziennie robia nadgodziny, za ktore nie placa...dlaczego?kiedy to sie w koncu zmieni?przeciez pracujemy i za kazda godzine nalezy sie wynagrodzenie, a nie wymowki typu nie podoba sie to do domu sa inne osoby chetne na to miejsce...

A dlaczego nie zapytasz tego, co zatrudnia? Swoją drogą, niektóre polaczki honoru i godności nie mają. :o Szanujący się człowiek rzuciłby coś takiego w pizdu.

no bo juz tam nie pracuje, dosyc dawno temu to juz bylo i myslalam, ze cos sie zmienilo ale niestety nie...

swoja droga, umowe masz? czytalas? podpisalas? pytalas o nadgodziny? skoro jest napisane na umowie ze za nadgodziny naleza ci sie dodatkowe pieniadze to mozesz smialo im ta umowa w pysk przywalic, ewentualnie sie sadzic ;) ja bym sie tak nie dala :/

Gość ptasiek nastroszony
Lady love jak to madra Niewiasta i taka oczytana i operatywna widac ze po szkolach

mam madrego tate ;) wiem na co mam zwracac uwage i o co pytac w trakcie rozmowy o prace ;) zeby pozniej nie bylo takich sytuacji jak wyzej ;)

MUSZĄ ci płacić za nadgodziny i to wyższą stawkę niż za poprzednie 8h! toki obowiązek narzuca prawo polskie. z czymś takim się idzie do sądu apotem do gazety i niech się firma martwi o to.

to byla umowa zlecenie a z tego co pamietam to w umowie nie bylo nic wspomniane o nadgodzinach, o tym fakcie dowiadywalo sie na miejscu no boli mnie to XXI wiek i takie cos, ale wiem ze nie tylko tu, a ludzie czemu tam pracuja?bo w tamtym miescie jest mega trudno o jakakolwiek prace, a kolezanka tam pracuje bo jak powiedziala nie ma wyjscia innej pracy nie znajdzie no i ma dziecko na utrzymaniu..

Gość bo w Polsce rządzi i dalej
będzie rzadzic partia która nie dba o prawa pracownika tylko o prawa pseudobiznesmenów i koncernów miedzynarodowych. Inspekcja pracy nie ma żadnych uprawnien których by się bali tacy oszuści co nie płaca ludziom za wykonana prace.

Trudno o pracę, nie ma innej.... bla bla bla. Właśnie przez takie frajerstwo ludzie nie mogą znaleźć pracy z godziwą płacą, gdyż dorobkiewicze pracodawcy wychodzą z założenia, że skoro znaleźli kogoś za 5zł, to i znajdą za mniej i do tego nadgodzin nie płacąc.

aha i nie bylo zadnej rozmowy kwalifikacyjnej tylko tyle co przez telefon, u mnie bylo to tak, ze wyslalam cv po jakims czasie sie do mnie odezwali i mowili, zebym jutro na 6rano przyszla do pracy, a umowa byla pozniej podpisywana, a duzo osob bylo juz zwalnianych podczas pierwszego dnia pracy...

zeby tylko 5zl...4,65zl/h i to w dzisiejszych czasach...

co to ma byc 4,75? to ja tyle zarabialam roznoszac ulotki jak mialam 16 lat :/ czemu dajecie tak soba pomiatac? kazdy z nas ma prawa robocze, moze czas sie z nimi zapoznac, ewentualnie jest cos takiego jak prawa UE

i dlatego, zebym miala znowu pracowac w tym miejscu za takie pieniadze i za nieplacone nadgodziny no to nie wiem, ale probowalabym cos z tym zrobic, tak jak kiedys byla afera z biedronka i co?ludzie wygrali i teraz calkiem dobrze tam placa, moja inna kolezanka tam pracuje na 3/4etatu i ma 1300zl na reke, umowe o prace..

Za pierwsze 2 nadgodziny 150%, kazda kolejna to 200%, zawsze przestrzegane ... ... ale to nie w PL :o Czasami idzie sie w sobote do pracy na 7,25h = wartosc 13,5 normalnych godzin. Wniosek - zyc tam, gdzie ludzi traktuje sie sprawiedliwie.

tez nie jest taka powalajaca ale przyklad 4,65zl x 160h=744zl 120h=1300zl jest roznica prawda?