Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czarna pajęczyna

Błąd lekarza- co robić?

Polecane posty

Gość Czarna pajęczyna

Jestem chora na angine, byłam u lekarza dostałam zwolnienie i antybiotyk. Zwolnienie przekazałam do pracy. Dziś mam telefon od szefowej, że ze zwolnienia wynika że jestem w ciąży (!!!!!) i przez to w kadrach mają problem z moim awansem, który miałam dostać od listopada. Dzwoniłam do kliniki w której byłam, sprawdzili i faktycznie lekarz popełnił błąd. Mam ochote zabić tego lekarza bo narobił mi problemów! To prywatna klinika, więc już złożyłam skargę i ma pisać korektę. Co jeszcze mogę zrobić? Nie mówiąc o tym, że dyskryminacja ze względu na ciąże jest chyba karalna? Pracuje w wielkiej korporacji. Aha i najlepsze-> nie mogę mieć dzieci więc tłumaczenie się z tego jest idiotyczne. Co byście zrobili?

Gość elemele....
Coś kręcisz, na zwolnieniu jest utajniony nawet numer choroby więc kadry nic takiego nie widzą

Gość Czarna pajęczyna
Debile-> muszą wiedzieć dlatego że jak jesteś na zwolnieniu z powodu choroby to zus płaci Ci za te dni 80% wypłaty a jak jesteś w ciąży to 100% i dlatego to sprawdzają. Bo to pracodawca zgłasza... Do numeru choroby dopisuje się literkę "B" jak ktoś jest w ciąży jak się dziś dowiedziałam.

Gość Czarna pajęczyna
http://babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?t=9415 kody literowe są istotne dla prawidłowego ustalenia prawa do świadczeń i ich wysokości. Są to: kod B - oznaczający niezdolność do pracy przypadającą w okresie ciąży, kod C - oznaczający niezdolność do pracy spowodowaną nadużyciem alkoholu co skutkuje odmową zasiłku chorobowego za okres pierwszych 5 dni tej niezdolności do pracy, kod D - oznaczający niezdolność do pracy spowodowaną gruźlicą, co uprawnia do zasiłku chorobowego przez okres 270 dni, kod E - stosowany w przypadku niezdolności do pracy, która powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, gdy niezdolność do pracy trwa bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego; dotyczy on choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni, lub innej choroby, której objawy ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby. Na pisemny wniosek ubezpieczonego w zaświadczeniu lekarskim nie umieszcza się kodu B lub D.