Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwat

napięcie mięśniowe

Polecane posty

Gość iwat

witam wszystkich! jestem mamą 3- miesięcznej Zuzi, zaniepokoiły mnie dwa problemy które zauważyłam u mojej córci, 1- gdy leży na brzuszku nie unosi wogóle główki do góry a wcześniej gdy miała miesiac- dwa nie sprawiało jej to żadnego problemu zaś nóżki i pupę cały czas ma w górze czy leży na pleckach czy na brzuszku. Zaś drugi problem to się pręży, tzn gdy ją karmię ,( wygląda to tak że ją boli brzuszek)gdy ją noszę do góry to cię strasznie wygina do tyłu. Zuzia jest żywym dzieckiem interesuje ją wszystko co ją dookoła otacza ale zastanawiam się czy nie ma problemu z napieciem mięśniowym. Od urodzenia lekarze stwierdzili u małej kolkę jelitową , powiedzieli iż do 4- miesiaca wszystko minie tzn iż to jest wszystko od kolki a nie od napięcia ale mnie to cały czas niepokoi. Dodam iż prawie zawsze ma mocno zaciśnięte kciuki u obu rączek.Proszę o odpowiedź pozdrawiam:)

Gość my_kalimba
Zaciśnięte kciuki są normą w pierwszych miesiącach, więc się nie przejmuj. Odczekaj jeszcze miesiąc, jak zalecił lekarz. Później, gdy nadal objawy będą Cię niepokoić, zgłoś się do rehabilitanta, najlepiej NDT Bobath lub metody Vojty. Może być też terapeuta Integracji Sensorycznej. Powinnaś znaleźć takich specjalistów w poradniach, w OWI (ośrodek wczesnej interwencji) w Twoim rejonie, ale możesz też wybrać się na jednorazową odpłatną konsultację, jeśli chcesz wiedzieć od razu, czy Twoje obawy są podstawne. Na zapas się nie martw, dziecko żyje niewiele na tym świecie i musi się z nim oswoić:) a problem z napięciem mięśniowym jest w pełni "rehabilitowalny" Pozdrawiam!