Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyniki tsh mamy!!

Moja mama ma tsh 00,16!

Polecane posty

Gość wyniki tsh mamy!!

czyli baaaaaardzo ponizej normy , patologia po prostu :o ona sama sie przeraziła. czy to oznacza ze dlugo nie pozyje ?? jak tak to ja sama sie zabije.. :(

Gość bym im powiedziala zeby
TSH bywa obniżone w odpowiedzi na wiele bodźców- hormony łożyska (czyli ciąża), niektóre leki (w szczególności sterydy, leki psychoaktywne), ciężkie wyniszczające choroby, ostre choroby psychiatryczne i wiele innych. Na dodatek TSH ma drugą wadę, mianowicie wolno zmienia się jego poziom, dlatego nie wykonuje się badania tuż po zmianie dawkowania tyroksyny. mama nie bierze niczego na depresje, uspokojenie? ma jakies choroby przewlekle?

Gość agawa3333
A może należy pierw udać się do endokrynologa, może to kwestia tarczycy...

to na 100%

Gość asdfghkj
Ja też bym w pierwszej kolejności myślała o tarczycy. Zróbcie jeszcze fT3 i fT4 (szczególnie ma tu znaczenie fT4). Podwyższony poziom hormonów tarczycy może świadczyć o nadczynności. I faktycznie, produkcja TSH może być blokowana przez leki, zwłaszcza uspokajające. Czy mama nie bierze leków nasennych itp.?

Gość wyniki tsh mamy!!
tak choruje od urodzenia brata na tarczyce, nie bierze zadnych lekow, powiedziala ze hormonow tez brac nie bedzie bo przytyje a i tak ' jest gruba ' wazy 80 kg przy wzroscie 172 , kiedys wazyla niecale 60

Gość wyniki tsh mamy!!
w ogole od jakis 3 miesiecy sie bardzo zle czuje a te wyniki byly robione 2 tyg temu... pielegniarka wrecz szarpała igłą bo krew nie chciała iść..

Gość wyniki tsh mamy!!
o ja, ale byka walnelam ;/ 0,016 ma. wypowiedzilibyscie sie ?:(

moze ma duza neidoczynnosc skoro tyle przytyla? ja mialam po ciazy i mam nadal, czesto oznala sa takei podluzne paski na paznokciach..

jest senna i bez energii? to tez wskazuje na niedoczynnosc, a jak wlosy? wypadaja?

Gość asdfghkj
Rozumiem, że ma zdiagnozowaną nadczynność tarczycy? No to co się dziwić, że ma takie wyniki. Postrasz ją powikłaniami, to może zacznie leczenie, bo nieleczona nadczynność może być groźna dla życia

I zrozum, że to nie koniec świata. To się normalnie leczy. Ma prawdopodobnie chorobę Hashimoto - zakładam, że jest senna, ciągle zmęczona, itp? Wielu ludzi to ma i nie jest świadomych.

Gość wyniki tsh mamy!!
miala tylko tsh robione jakos pol roku temu miala 0,27 teraz 0,016 , masakra takie niskie miec choruje od 15 lat i na poczatku brala hormony i troche przytyla teraz juz nawet do lekarzy nie chodzi często,a powinna... ostatnio bylam z nia ( ''przy okazji'' ją zaciągnęłam podstępem, lekarka zobaczyla starsze wyniki i powiedziala ze wlasciwie jedna noga jest w grobie. na zewnatrz wyglada swietnie i nikt by nie poznal ze choruje ale w srodku wszystko jej siada:() babeczki w kropeczki - funkcjonuje normalnie, czasami widac ze jest ospała ale nie caly czas. gorzej u niej z ogolnym samopoczuciem wlosy nie wypadaja,nic z tych rzeczy

Gość asdfghkj
Koniecznie zróbcie jeszcze fT3 i fT4, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć. Samo TSH mówi, że jest problem, ale nie pokaże, gdzie.

Gość wyniki tsh mamy!!
a co bedzie jak spadnie do zera? Jezu tak sie boje,ze ona umrze....:/ gwaltownie jej tsh spada a jak robila fT3 i fT4 pol roku temu to pamietam ze tez zanizone byly wyniki

Hashimoto prowadzi do niedoczynności. A tutaj jest nadczynność. :) I nie rozumiem dlaczego ktoś twierdzi na podstawie TSH, że jest jedną nogą w grobie. Niech idzie do endokrynologa, badania TSH, anty TG, anty TPO, FT3 i FT 4, będzie wszystko wiadomo.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Niskie TSH to oczywiście NADCZYNNOŚĆ tarczycy, a nie niedoczynność. Skoro znacie już wyniki TSH to pora koniecznie zrobić FT3 i FT4. Nie panikujcie i zróbcie to. A mama niech zrozumie, że musi brać leki i tyle. Ja sam mam chyba problemy z tarczycą i tyję na potęgę nie wiedząc czemu bo jem nawet mniej niż normalny człowiek. Prawdopodobnie to właśnie tarczyca. Mama jak się lepiej poczuje po pewnym okresie kuracji to szybko zmądrzeje.