Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kala222

Jakie bierzecie pigułki anty?

Polecane posty

Gość kala222

dziewczyny jakie macie pigułki antykoncepcyjne? jesteście z nich zadowolone? ja byłam ostatnio u gina po receptę właśnie i zgadałam się coś z dziewczynami co czekały też w poczekalni i okazało się że wszystkim nam lekarz przepisuje te same tabletki... hm, one tak średnio mi podchodzą, myślę nad zmianą lekarza i tabletek, jakie możecie mi polecić?

Gość Perw śpiąca
To nie szminka, tego się nie poleca tylko dobiera na podstawie badań. 😴

Gość xxxxxyyyyyyyyyzzzzazzzzz
Według mnie, lekarz nie powinien przepisywać wszystkim z automatu tego samego. Pigułek na rynku są dziesiątki, właśnie po to, żeby rozsądny lekarz miał z czego dobierać najlepiej komponując je ze zdrowiem, trybem życia pacjentki. Ja, szczerze mówiąc, nie zaufałabym takiemu lekarzowi. I nie sugeruj się tym, co teraz napiszę, zbyt ściśle, ja brałam YAZ, zjadłam 3 opakowania, w trakcie 4 się poddałam. Efekty przez ten czas były takie, że krwawienia miałam długie, bolesne i obfite, od lipca chodzę dosłownie podtruta, codziennie coś mi dolega, bóle nóg, brzucha, głowy, mięśni i stawów a przedtem latałam jak torpeda. Miałam problemy z suchością i libido już nie takie, jak wcześniej, kiedy cały czas miałam ochotę dosłownie zeżreć swojego męża, w pigułkach oczywiście chęć miałam, nawet codziennie (tak kosmiczne libido jak moje nie mogło wyparować całkowicie :D) ale hm, to było namiętne ale nie aż tak, jak wcześniej, czego bardzo żałowałam bo pożądanie dla mnie ma wielkie znaczenie przede wszystkim emocjonalne. Tylko jak stwierdzisz po tym poście, że pigułki to zło i ojejku to Cię uduszę ;) tabletki są dobre ale tylko dobrze dobrane, ja nie szukam dalej bo w zasadzie nie mam po co (sami nie wiemy, po co w ogóle się zaczęliśmy zabezpieczać bo bardzo pragniemy dzieci) ale właśnie to indywidualne dopasowanie do Twojego organizmu jest szalenie ważne. Pamiętaj, że z hormonami nie ma żartów, one działają na cały organizm i można sobie zrobić wielką krzywdę. Zasługujesz na indywidualne podejście, pamiętaj. Pytanie Twoje jest podobne w stylu do - "jakie buty mi polecacie, rozmiar, kolor, model" - bo wiesz, że ja będę forsować, że tylko czarne szpilki r. 35, inna forumowiczka tylko czerwone glany r. 40, kolejna zielone baleriny r. 38... no rozumiesz? ;)

Gość Perw śpiąca
Biorę YAZ od ok. półtora roku-nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych. Dlatego właśnie polecanie tabletek można o kant dupy potłuc. 🖐️

Gość xxxxxyyyyyyyyyzzzzazzzzz
O właśnie, i to najlepszy dowód dla autorki - co jest dla jednej dobre, dla drugiej to tragedia. Ja się tak męczyłam że aż zaczęłam tęsknić do mdłości ciążowych i płaczu dziecka po nocy :D A, i o jeszcze jednej rzeczy nie wspomniałam - skóra. Twarz, dekolt, plecy zrobiły się piękne i gładkie, nie miałam problemów z trądzikiem, jakieś drobne defekty tylko, teraz jest z tym przepięknie, zero. Ale za to celulit przez ten czas stał się przeokropny, mimo bardzo intensywnego dbania (masowania, kremy, wszystko co się da).

Gość mageria
ja łykałam różne tabsy, generalnie po większości czułam się ok, tylko jedne miały dla mnie za dużo skutków ubocznych, to je zmieniłam. teraz łykam naraya'e i jest dobrze. nie wyobrażam sobie bez tabsów, to jednak wielka ulga, nie musieć się kontrolować :)

najlepiej to jakby nie bylo tablete i kobieta nie mialaby okresu :) ja ze swoich jestem zadowolona i libido mi nie spadlo

Gość Misiunia93
Hmm, ja zaczynam niedługo rigevidon ;) brałam juz jakies pół roku temu i wracam ;) po Yazie byłam strasznie senna i meczył mnie ból głowy:)

Gość paxa
poczytajcie na stronie wpadka.pl o antykoncepcji. Dodatkowo mozna tam skonsultować sie z ekspertem który odpowie na wszystkie pytania dotyczace antykoncepcji

Tabsy powinien dobrać ci ginekolog na podstawie badań. ale niestety wielu przepisuje na chybił trafił (również mój). Trudno polecać jakiekolwiek leki, ponieważ reakcje są indywidualne. Ale jeśli chcesz to proszę: Cilest - brała kilka lat, ale z czasem między blistrami zaczęłam robić się coraz bardziej nerwowa/płaczliwa - doszło do stanów depresyjnych. zmiana Yaz - niby wszystko ok początkowo, ale zaczęły mi dokuczać bóle głowy (z którymi do tej pory nie miałam do czynienia); z czasem przeszły w kilkudniowe migreny (byłam nie do życia i jechałam na przeciwbólowych). zmiana Novynette - w miesiąc przytyłam 5kilo, potem przybywały kolejne; libido poniżej zera. zmiana po 3miesiącach Midiana - póki co (biorę pół roku) jest w miarę ok; zauważyłam jedynie skłonność do powstawania krostek, ale zwalczam je peelingiem.

Gość papilocik
czesc Moje Drogie :) ja już tych tabletek się troche nazmieniałam.. najpierw YASMINELLE - było w porządku, nic zlego sie nie dzialo, ale cena troche za wysoka :) SYLVIE 30 - przyzwyczaiłam się do nich, jednak lekarz kazal mi zmienic po 6 miesiacach ich przyjmowania, gdyz organizm zaczal sie niezdrowo przyzwyczajac. Polecam !! Lessin - przytyłam, piersi nabrzmiałe, bolące, ból głowy wczoraj zaczełam NOVENETTE, mam nadzieje, ze bedize dobrze

Gość afadro
Biorę sylvie 20 od ponad dwóch lat i jestem bardzo zadowolona, oczywiście pod stałą kontrolą lekarza. Co znaczy, że organizm zaczął się niezdrowo przyzwyczajać do sylvie 30? Dla mnie dobrze dobrane pigułki to najlepsza antykoncepcja.

ja używam plastrów Evra, a moja kolezanka uzywała YAZ, ale jak się dowiedziała, że firma Bayer przeprowadzała eksperymenty sterylizacyjne na kobietach w Auschwitz i Birkenau - zrezygnowała

Gość momi13
Ja od dawna stosuję Dianę 35 i nie mam do niej żadnych zastrzeżeń :)

Gość pannaZmokrąGłową
Przede wszystkim zmień lekarza. Takie tabletki powinny być zapisywane na podstawie badań hormonalnych. Ja sobie inaczej nie wyobrażam zażywania tabletek antykoncepcyjnych.

ja brałam długo cilest , ale od jakiegoś czasu wogóle nic nie stosuję bo staram sie o dzieciaczka , no i nie zauważyłam jakiejś rożnicy w poziomie libido ;) więc pewnie miałam je dobrze dobrane .

Gość kala222
no tak, ale te co mam dostałam z marszu, bez żadnych badań... tak jak 3/4 pacjentek mojego doktorka... dlatego pytam jakie bierzecie, nie znaczy że ja chce brać takie same :) we wtorek idę do innego ginekologa, zobaczę co mi da.

Gość skowronek11111
Ktoś tu napisał, że z powodu źle dobranych tabletek tęsknił do mdłości ciążowych. Hmmmm ja rzygałam jak kot do 5 meisiąca ciąży i 4 razy z tego powodu lądowałam w szpitalu, bo nie mogłam zahamować tych wymiotów. Jak to napisali w epikryzie..... niepowściągliwe wymioty. Dopiero każdorazowo kilkanaście zastrzyków w pupę i kilka kroplówek + ścisła dieta łagodziło dolegliwości...... przynajmniej na 1-2 dni. A później od nowa :/ Tak więc z dwojga złego wolałabym się czuć jakby mnie walec przejechał po tabletkach aniżeli wrócić do stanu ciąży :P No, ale dziewczyny mają stuprocentową rację. Otóż to, że jednej spasują dane pigułki w żadnym wypadku nie oznacza, że i Tobie podejdą. Ja biorę gdzieś od 2 lat sylvie30. Wcześniej męczyłam się m.in. z cilestem, logestem i diane. Jednak te ostatnie znosiłam najgorzej.

Gość afadro
No bo diane to chyba najcięższy kaliber jaki może być. Ja nie wiem jak w dzisiejszych czasach, kiedy mamy na rynku tak wiele lżejszych pigułek można przepisać diane jako antykoncepcje. Ja tam jestem bardzo zadowolona z sylvie.

W dzisiejszych czasach z lekarzami jest różnie. Spotkałam się z takimi, którzy wypisywali jeden rodzaj tabletek wszystkim dziewczynom i takimi, którzy podchodzili do tego poważnie i profesjonalnie, robili mi badania itd. Chciałabym zapytać, czy ktoś korzystał z tabletek Levomine?

Chciałabym zacząć brać tabletki, ale te wszystkie skutki uboczne o których piszecie mnie zniechęcają. Czy nie ma tabletek, po których skutki uboczne byłyby najrzadsze? ;)

Gość Perw po kolacji
"Czy nie ma tabletek, po których skutki uboczne byłyby najrzadsze? " Są. Ich nazwa to DOPASOWANE. :classic_cool:

Gość jagodowymus
Biorę Midiane od lat dwóch - hmm znaczy to, że chyba mi służy... ;)

--->ollxd Jeżeli tabletki lekarz dobierze ci na podstawie przeprowadzonych badań to skutki będą minimalne (przynajmniej te widoczne).Niestety większość lekarzy nawet nie wspomina o możliwości wykonania badań (o skierowaniu, by zrobić jena NFZ już nawet nie marzę). Mam świetnego lekarza, ale tabsy też przepisywane na chybił trafił.

Gość prywatka111
Wybierzcie się prywatnie do ginekologa - on z pewnością zleci wykonanie badań przed wypisaniem recepty na tabletki. Trzeba za badania zapłacić z własnej kieszeni. Ja biorę sylvie20, na które wskoczyłam w 4 miesiącu po urodzeniu dziecka :) Strzał w dziesiątkę :)

Gość afadro
Ale to, że pojawiają się skutki uboczne po tabletkach anty nie koniecznie musi oznaczać, że tabletki to samo zło. Często są one źle dobrane, bo lekarze przepisują je na chybił trafił. Ja jestem od ponad dwóch lat na sylvie 20 i jest ok.

Gość ;;;...;;;
Ja 12 lat brałam cilest i byłam z niego zadowolona. Obecnie nie stosuję żadnej antykoncepcji.

Gość do przedmówczyni
Ja po cilescie myślałam, że ducha wyzione - czułam się okropnie i to już nie chodzi o plamienia, bo takowych nie miałam, ale o wieczne zmęczenie, apatie, brak chęci do życia, ospałość i przygnębienie, albo i nawet lekką depresję. Kiedy go odstawiłam to jak ręką odjął wszystko przeszło. Natomiast przy sylvie30 czuje się bardzo dobrze, fizycznie i psychicznie :)

Gość cessa
u mnie to samo. Cilest bardzo zle dzialaly na mnie. musialam miec dobraną inną dawkę hormonów i wybrano dla mnie Levomine. teraz jest dopiero ok. wszytkie skutki uboczne po cileście znikają