Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja Ci moge polecic mojego

ludzie, co czytac by sie rozwijac?

Polecane posty

ale chyba nie o takie "rozwijanie" autorce chodzilo ;) i nie powinnam sie przyznawac, ze po "opowiadania galicyjskie" siegnela tylko dla meskiego uroku autora, a nie dla...literatury :D

Gość butcher
każdy powód jest dobry :D

Gość fotel
przeczytaj sobie encyklopedie.

wiem, ze eco to klasyka, ale chce poznac, wyrobic sobie opinie, bo czesto przeija mi sie jego nazwisko. ja chce mie wieksza wiedze.

klasyczna literature rosyjska znam b.dobrze i nie lubie raczej. nie wiem, moze jestem za plytka na takie "madre ksiazki".

jesli chcesz czytac, by "robic wrazenie" na innych, to wystarczy, ze zajrzysz do list lektur na studiach polonistycznych. A jesli faktycznie chcesz sie rozwijac... Nie bedzi Ci zalezalo na opinii innych ;)

* lista lektur z historii literatury polskiej (na kazdy rok po 80-120 tytulow) plus podobny spis z literatury europejskiej. W ich sklad wchodza rowniez opracowania, wiec dowiesz sie co sadza o tej literaturze badacze.

* lista lektur z historii literatury polskiej (na kazdy rok po 80-120 tytulow) plus podobny spis z literatury europejskiej. W ich sklad wchodza rowniez opracowania, wiec dowiesz sie co sadza o tej literaturze badacze.

swietna jest, np., praca Andrzeja Drawicza o autorze i samej powiesci "Mistrz i Malgorzata". Ksiazke uwielbiam, ale dzieki pracy Drawicza zrozumialam wiele ukrytych jej aspektow.

Gość a jakim kierunku
chcesz sie rozwijać

Gość natik44
Ja czytam artykuły na http://www.bogatyumysl.pl/ Poza ciekawymi artykułami znalazłam tam mnóstwo wsparcia również duchowego w najtrudniejszym momencie swojego życia

aby się rozwijać. Jak dla ciebie na początek obserwuj jak rozwija się papier toaletowy. I dotrzymaj mu kroku

Gość gość
Umberto Eco, Nabokov (Lolita), Jane Austen (Duma i uprzedzenie), Marquez (Sto lat samotności), Steinbeck (Tortilla Flat), Erich Maria Remarque (polecam Noc w Lizbonie), cos Marka Twaina...to literatura. Z biografii polecam "Pan raczy żartować, panie Feynmann", historia zycia wybitnego fizyka, ktory byl niezwykłym, nieco zwariowanym człowiekiem. Czyta się niesamowicie szybko :) Inna ciekawa biografia, ktora mnie bardzo wciagnela to "Helena Rubinstein, kobieta ktora wymyslila piękno", bardzo polecam. Z zupelnie innej beczki polecam ksiazke "Wywieranie wpływu na ludzi" Cialdiniego. Ponadto polecam obejrzenie na YouTube filmików z dwoch kanałów: polimaty i scifun. Rozne ciekawostki z roznych dziedzin lekko podane, ale jak cos Cie zainteresuje, mozesz poszukac materialow na dany temat.

Gość gość
o mój rozmarynie rozwijaj się....

Gość Gosia8921
Ja polecam ci stronę https://www.wip.pl, znajdziesz tam bardzo dużo książek z różnych branż, możesz wybrać interesujący Ci temat i zagłębić się w niego, książki są fachowe, napisane bardzo fajnie, ogólnie jest to ogromna dawka wiedzy.