Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KAKAAAAAAAA

mój duzy problem ... USTA :((((((((((((

Polecane posty

Gość KAKAAAAAAAA

od 3 miesiecy cos dzieje sie z moimi ustami... na poczatku bardzo wysuszaly mi sie usta potem pojawily mi sie zajady z dnia na dzien bylo coraz gorzej wargi puchna pekaja krwawia swedza skóra wokól ust tak samo... Bylam u dermatologa powiedzial ze to moga byc drozdzaki i przepisal masc sterydowa Pimafucort , stosowalam ja 2 tygodnie * dluzej nie mozna * ale po odstawieniu jest to samo a moze nawet gorzej, teraz czytam ze nie powinno sie na drozdzaki stosowac antybiotykow bo one zabijaja tylko 90 %a 10 % wzmacniaja .. nie wiem co robic, moze to wcale nie sa drozdzaki no ale skoro ta masc pomogla przez 2 tygodnie to chyba jednak sa?? nie moge znalezc nic na ten temat w internecie konkretnego.. mial ktos moze taki problem z ustami??

Gość KAKAAAAAAAA
a moze jest tu jakis dobry dermatolog

Gość ob ci ag arka
za duzo obciagałas:)

Gość KAKAAAAAAAA
bardzo smieszne

Gość kup w aptece maść
Clotrimizolum, koszt ok. 4 zł. Nie jest to rewelacja, ale możesz sobie na razie smarować. Umów się do innego dermatologa i powiedz co poprzedni przepisał.

Gość KAKAAAAAAAA
juz sie umowilam do innego wlasnie mam ta masc w domu dzisiaj znalazlam i mysle czy by jej nie uzyc bo nie wiem czy mozna na usta .?

Gość KAKAAAAAAAA
kup w aptece maść uzywalas tej masci moze na usta??

Gość Calluna79 a skad własciwie
ja mam podobny problem juz kilka lat. mi dermatolody mówia ze musze miec za malo witamin (brałam zestaw witamin z drożdżami ). w kazdym badz razie odziennie uzywam (kilka razyw ciagu dnia) uzywam wazeliny białej firmy ziaja- tylko ona mi pomaga, nie ma zadnych dodatkow typu zapach itd. nie moge uzywam pomadek, blyszczyków bo od razu mam takie same objawy, ktore wymieniłas-usta od razu sie wysuszają, potem sa bardzo bolesne, wokól tworza sie liszaje, czasami wyglada jakbym miała powiekszone usta, sa całe nabrzmiale, czerwone, swedza a potem krwawia. do tej pory zaden dermatolog mi nie pomogl w 100%-daja mascie a potem problem znow powraca. zauwazylam ze objawy sie nasilaja w zimie i na sloncu-masakra

Gość KAKAAAAAAAA
ja mam tak pierwszy raz :( nigdy nie mialam problemu z ustami nawet nigdy w zime mi nie wysychaly a teraz masakra :(( njgorszy jest ten ból rano jak zaczynam cos mowic albo sie smiac a ta skorupa pęka i zaczyna lec sie krew :((( i tak co rano a w dzien kilka razy :((( wazelina mi nie pomaga :( ukojenie chwilowe przynosi tylko masc nagietkowa. próbowalam tez balsam tisane ale bylo tylko gorzej.. boje sie ze to drozdzaki candida .. duzo o nich czytalam ale jak je leczyc?? ( wiem tylko ze antybiotyki nie rozwiaza problemu ) Lekarze bardzo bagatelizuja problemy zwiazane z drozdzakami... a domowe sposoby raczej na nic sie nie zdadza :( co robic:(((

staraj sie miec zawsze nawilzone usta. ja w domu w roznych miejscach mam wazeline ;-) miedzy innymi na stoliku nocnym, przed zasnieciem smaruje usta a przed wstaniem z lózka rano tak samo. mam pytanie- czy jak jesz owoce (soczyste) to tez pieka Cie usta?

Gość KAKAAAAAAAA
pięka mnie praktycznie cały czas wiec nie potrafie powiedziec ... a Tobie co mowili dermatolodzy?? bo mi powiedzial ze jeszcze czegos takiego nie widzial... a ma z 70 lat eh

slyszalam wiele diagnoz: - ze to alergia; - wirus; -odmiana opryszczki; -drozdzaki, o ktorych Ty wspomniałas; -brak witamin i zle odzywianie; -bakteria dostawalam rozne mascie (miedzy innymi Clitromazolin czy jakos tak), tabletki i nic nie pomogło, po jakims czasie wszytko wracało a ja dalam sobie spokój z dermatologami - poszlo mi na nich tylko mnostwo pieniedzy. jedyne co mi pomaga to walsnie ta biała, apteczna wazelina. mam lepsze i gorsze momenty, czasami usta dokuczaja mi bardziej lub mniej, objawy czasami zmniejszaja sie jak jestem po jakiejs kuracji witaminowej ale potem znów wracają. jak bumerang

Gość KAKAAAAAAAA
aha czyli nie ma na to dzidostwo metody.. A czy Ciebie tez to swedzi? i robia sie tak jakby takie obramowki czerwone wokol ust??

Gość fx2fx
Po sterydach wyrosną Ci wąsy i broda :(

tak, swedzi i dodatkowo robie mi sie te obramowki o ktorych wspomniałas ( ja to nazywam liszajem :-) ale nauczylam sie z tym zyc- podstawa to nawilzone usta czyms bez zapachu i mega tlustym. w ogole nie widac teraz zeby z ustami bylo cos nie tak, dopiero jak ich nie nawilze to zaczynaja sie problemy. moja mama tez ma te same problemy zaczely sie jej robic jakis rok temu, teraz non stop smaruje wazelina i jest dobrze. sprawdz jak bedą usta reagować na cos tlustego- ale poczekaj z 1 dzien i dopiero wtedy posmaruj czysm innym, nie oblizuj ust!!!!nie draznij ich teraz dodatkowo pomadką czy blyszczykiem, jak myjesz zeby to staraj sie zeby pasta nie zostawala dlugo na ustach, po umyciu buzi od razu posmaruj usta czyms tlustym. czy robią Ci sie może pęcherzyki na ustach?

Gość kup w aptece maść
Tak, używałam na usta. Ale po pierwsze jak to przy wszystkich maściach starałam się nie oblizywać ust, a po drugie nie używałam jej zbyt długo, tak jak pisałam ta maść to nic specjalnego. Można ją stosować przez chwilę. Myślę, że zasuszy ci trochę te drożdżaki i zlikwiduje odrobinę swędzenie. Pamiętaj, nie oblizuj ust.

Gość ja mam tez taki problem ale
olej tamanu ma wlasciwosci leczace skore ale tez przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. jak go nawet zlizesz to nie jest szkodliwy, nie zatrujesz sie. moze to ci pomoze?

takie rzeczy to mi sie kojarza z atopowym zapaleniem skory, ale praktycznie niegdy nie zdarza sie, by takie objawy jak ty opisujesz byly u osoby doroslej, tak jest u dzieci, u doroslych to mija wlasnie i jest lagodniejsze z reguly, w kazdym razie z twarzy schodzi.

Gość KAKAAAAAAAA
a gdzie kupic taki olej?? tobie pomogl??

Gość KAKAAAAAAAA
wiem wlasnie .. nic nie moge znalezc na ten temat bo chyba malo osob ma takie cos .

takiego konkretnego problemu nie mialam, ale na jakies tam ranki (a tez mam azs wiec mi sie zdarzaja) dziala calkiem dobrze. goi, lagodzi jak np cos swedzi czy piecze, to zauwazylam ze lagodzi, niektorym leczy tradzik. mozesz kupic to np na mazidla.com albo na biochemii urody. nie wiem jak na biochemii ale na mazidlach mozna kupic taka mala 5 ml probke za 10 zl. to nie jest najtanszy olej :( ale sprobowac nie zaszkodzi. moze pomoze?

Gość KAKAAAAAAAA
a w aptece jest on dostepny?? moze spróbuje skoro jest na bakterie

nigdy nie widzialam w aptece ani w zadnym sklepie stacjonarnym. ale chyba mazidla maja sklep stacjonarny w poznaniu, ale nie jestem stamtad wiec sie nie interesowalam

Gość KAKAAAAAAAA
moze wyprobuje chyba nie zaszkodzi?? a tobie kto to polecil??