Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaplamiona zakłopotana

Plamy na szyi.

Polecane posty

Jakiś czas temu wyskoczyła mi dziwna plama na szyi. Przypominało to jakby trzy kropki po ukąszeniu komara, zaczerwienione wokół. Z początku myślałam, że to może ze stresu, bo miałam wtedy dosyć burzliwy tydzień, nic więc z tym nie robiłam, nie drapałam, bo nie było potrzeby. Po 2-3 dniach skóra w tym miejscu zaczęła się łuszczyć i lekko swędzieć, teraz zaczyna mi schodzić ta skóra i nie ukrywam.. piecze to niemiłosiernie. Słyszałam, że może to być liszajec? Przyznam się szczerze, że nie bardzo wiem, na czym on polega i czy akurat mnie to dopadło? Taka "łuszcząca się skóra" zdarza mi się już nie pierwszy raz. Nie jestem teraz w stanie dokłądnie tego określić, ale mam wrażenie, że mam z nią do czynienia właśnie jesienią i wiosną. Nie mam pojęcią.. Czy to wynik uczulenia, niedoboru jakiejś witaminy, przesuszenia skóry (włączone ogrzewanie)? Jeśli ktoś już się spotkał z podobnym przypadkiem, to byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie rady :)

No więc tak... Na szyi nie widać zmian, dalej mi schodzi skóra... Ale teraz zauważyłam, że na zewnętrznej stronie dłoni, na wysokości kostek skóa jest mocno przesuszona, kiedy się kąpałam, to pod wpływem ciepłej (no dobra, gorącej) wody - czułam pieczenie w tych miejscach na dłoni. Podejrzewam, że za dzień, dwa skóra z kostek też zacznie mi "złazić". Dermatolog... Cóż... Nie wiem, czy jest sens czekania w tych wszystkich kolejkach... Nie wiem, może powinnam łykać jakieś witaminy albo smarować te miejsca czymś specjalnym, czy wystarczy tylko krem nawilżjący?

Gość kkgfdjfjfdj
Nie drap tego bo rozniesiesz gdzie indziej. Jak masz kosmetyki do skory tradzikowej to je stosuj, ale w takiej kolejnosci: zel do mycia, tonik i krem nawilzajacy!!! Musisz szyje nawilzac. A to co napisalas to pierwsze oznaki zlego nawilzenia skory, ktore zaniedbane moga doprowadzic do lojotoku. Jak podrapalas i zrobil sie zolty strup to znaczy ze to byl loj... a skora przesuszona swedzi. Kup dobry krem nawilzajacy Zaden tlusty. To mit, ze na zime powinno sie stosowac kremy tluste lub poltluste. Skora zima wysusza sie nawet bardziej niz latem...