Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

m0cnaa

Ryanair bagaż

Polecane posty

Witajcie, za trzy tygodnie pierwszy raz lecę samolotem do Liverpoolu z krakowa linia ryanair, nie mam wykupionego bagażu, to znaczy będę mieć tylko ten podręczny, jeśli ktoś juz leciał proszę mi pomóc. Słyszałam różne rzeczy, że mogę wziąć tylko ubrania i buty, nie mogę mieć szamponu, szczoteczki i pasty do zębów, kosmetyków (tusz do rzęs, kredka do oczu, puder w kamieniu). A co z rzeczami typu telefon, aparat + ładowarki, lub obcinacz do paznokci, pilnik. Jedzenie? chociażby zupa w proszku? albo mój chłopak chciał sznycle :D mogę przewieźć mięso mielone? Proszę o pomoc!

napisze tego co nie mozesz (reszte mozesz). - musisz zmiescic sie w 10kg i wymiarach (sprawdzaja...) - plyny zapakowane w pojemnikach do 100ml w oddzielnym woreczku do calkowutej pojemnosci 1000ml (blyszczyk, kazdy krem, wszystko co nie ma stalej konsystencji nalezy do plynow) -nie mozesz brac ostrego typu nozyczki, golarka (pilnik z tego co mi wiadomo nie jest ostrym narzedziem) pozostale rzeczy mozesz! jedzenie, elektronika to wszystko mozesz! oczywiscie jedzenie o ile nie jest plynne typu jogurty...

Gość white chocolate mocha
plyny o pojemnosci nie wiekszej niz 100ml i kosmetyki (w tym szczoteczka) mozesz miec, ale zapakowane w woreczek prozniowy. Telefon, aparat i ladowarke mozesz miec. Pilnik i obcinaczka. Moga miec problem, chociaz od niedawna mozna miec nozyczki, jesli ostrze nie jest dluzsze niz 6cm. Zupki w proszku sa ok, ale mielone nie wiem:D

Gość D.BillI
ale, że w Anglii nie ma mielonego....

Dziękuję wszystkim za odpowiedź! A jeszcze jedno czy te kosmetyki w woreczku specjalnym muszę mieć na wierzchu czy mogą być w tym bagażu (tylko że w woreczku). W angli może jest mielone ale mój narzeczony chce polskie prawdziwe świeżo zmielone z łopatki takie jak robię JA.

Jedzenie musi być hermetycznie zapakowane. Możesz mieć prostownicę, suszarkę. Kosmetyki w plastikowym woreczku, miej na wierzchu bagażu, bo musisz wyjąć i położyć na taśmę.

Przy odprawie mam je wyciągnąć? Suszarki i prostownicy nei biorę ale dziękuje ;-))

Gość jesli wyjezdzasz z UK
to moga zwracac uwage czy jedzenie jest hermetycznie zapakowane,ale z Polski jeszcze nikt mi nie zwrocil uwagi a raz mialam 2 kg pasztetu zapakowane tylko w papier i kobieta tylko sie usmiechnela :) Jedzenie moze byc,plyny,zele,pasty w buteleczkach do 100 ml kazda, lacznie do 1000 ml wszystkie, musi byc w przezroczystych woreczkach (takich z suwakiem)

ja latam dokladnie na tej trasie co Ty i z powrotem, Ryanairem, czasami EasyJet. Jednak Ryanair jest duzo bardziej restrykcyjny co do wagi i wymiarow bagazu podrecznego wiec upewnij sie ze jest tam 10 kg, nie wiecej. Jesli bedzie za duzo to po kontroli celnej zawsze mozesz wlozyc jakas tubke, krem, butelke, itp. do kieszeni kurtki bo widzialam juz sytuacje kiedy przy bramie obsluga Ryanair stawiala wage ;) EasyJet jest o wiele lepszy moim zdaniem i na przyszlosc polecam ta linie. :)

Kiedys pamietam wzielam 2 buteleczki wodki-takie piersiowki po 100 ml na prezenty, kazda byla w osobnym woreczku i funkcjonariusz Strazy Granicznej powiedzial ze moglabym 10 takich przewiezc, oczywiscie kazda w woreczku.

mojej kolezanki tesc przywozi zawsze duzo miesa, ma tam swoje kury i swienie i zawsze przywozi kilka kurczakow i rozne miesa i nigdy tego nie pakuje hermetycznie. do mnie jak przyjezdza ciotka to tez ma te rozne kielbasy popakowane w papiery kupione u rzeznika na wage i tez ok. nie wiem skad wzieliscie ta informacje ze nie mozna przewozic jedzenia nie zapakowanego hermetycznie? przeciez w takim razie kazda kanapke czy jablko musielibyscie tak samo pakowac.

Ja miałam taki przypadek, lecieliśmy z kolegą Wizzairem z PL. On miał kiełbasę suszoną, nie chcieli go puścić, bo tylko w papier opakowana. Puścili w końcu ;) Powiedziano mu, że jedzenie może ulec zepsuciu, dlatego powinno być hermetycznie opakowane. A w regulaminie jest, że przewoźnik może odmówić wniesienia na pokład rzeczy, które mogą ulec zepsuciu: http://www.ryanair.com/pl/warunki-dotyczace-podrozy#regulations-cabinbaggage Obwarzanki to obowiązkowo wożę z Krakowa ;)

A może też zależy celnika. Jeden machnie ręką, drugi się przyczepi. Zawsze za każdym regulaminem stoi wykonawca, człowiek ;)

wiecie co nie bede brac zadnych kosmetykow :D nie chce zeby m wyrzucili. a sprzety typu komorka i aparat mam miec przy sobie i dac przy odprawie do tego koszyczka takiego?

Gość nkjnkj
Hej, mam pytanie, wiecie gdzie mozna kupic takie male 50/100ml buteleczki, aby przelac tam np. plyn do demakijazu? Bo rozumiem, ze buteleczka 125ml nie przejdzie...

Gość a ja chcialam
zapytac, czy te plyny to musza byc do 100ml kazdy, czyli 95 max, czy jak mam perfum dokladnie o pojemnosci 100ml, to moge go spokojnie zabrac? Byl drogi, wiec szkoda, gdyby kazali mi go wyrzucic...

Gość buteleczki mozna kupic w
superdrugs.

Gość jeden plyn, pasta,zel
moze miec 100 ml, a czy to bedzie mniej czy dokladnie 100 ml to nie ma znaczenia :)

mnóstwo moich znajomych i rodziny co chwile lata tymi samolotami. żyja do tej pory nic sie nie stalo. Nie boje sie leciec ani tym samolotem ani innym. I nie strasz. Szukasz takich artykulow bo ty sie boisz latac. Ja nie.

Gość a tasma to jest normalna
atestowana do takich uszkodzen rzecz i szybe w samolocie jakichkolwiek linii mozna naprawic w ten sposob wiec nie ma o co robic szumu :) Komisja Lotnicza uznala ze personel postapil prawidlowo

Gość 0OlkA0
Sama niedawno pierwszy raz leciałam samolotem i miałam wiele wątpliwości na temat podróży. Od bagażu zaczynając, a na lądowaniu kończąc, haha. Tutaj http://www.jerzmanki.pl/jak-przygotowac-sie-do-podrozy-czyli-walizki-do-ryanaira/ znalazłam cudowne walizki do ryanaira i nie musiałam się przejmować wymiarami, bo wiedziałam, że z pewnością będą pasować :) Życzę wszystkim takich spokojnych lotów jaki ja miałam.