Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ly21.

Moje badania. Proszę o analizę

Polecane posty

Gość Ly21.

TSH 3,93 ASO 204 HDL chol. 71 Proszę o analizę tych badań. Wiem, że mam podwyższone ASO, bo norma jest 200. A jak z tarczycą? Co myślicie? Pozdrawiam, Ly21.

Gość martulkaaaa
zrób dodatkowe badania (ft3 i ft4, przeciwciała anty-TPO, USG tarczycy) i idź z nimi do dobrego endokrynologa TSH u zdrowej, młodej osoby nie powinno przekraczać 2 poczytaj w necie o objawach niedoczynności, jeżeli dostrzegasz je u siebie, to będzie to potwierdzeniem, że coś jest nie tak ale nie martw się, jeżeli lekarz potwierdzi niedoczynność tarczycy, to leczenie nie jest kłopotliwe - jedna mała tabletka na czczo i już

Gość martulkaaaa
a te badania polecam zrobić na własną rękę przed wizytą u endokrynologa, bo i tak je zleci, a tak będzie je już miał przed nosem i to przyspieszy cały proces

Gość Ly21.
Norma TSH jest do 5? to czemu 3,93 nie jest w normie? Wydaje sie mi, że jest ok..

Gość martulkaaaa
zależy, czy czujesz się źle i coś się dzieje - jeżeli coś się dzieje, to lepiej nie przegapić początków niedoczynności tarczycy te normy są przestarzałe, wejdź w wątek o niedoczynności i zobaczysz są takie choroby tarczycy (np. zapalenie Hashimoto), w których przez długi czas TSH może być w normie, a nawet pokazywać nadczynność, a jednocześnie w międzyczasie tarczyca jest niszczona i kończy się to niedoczynnością na całe życie więc lepiej dmuchać na zimne, z jakiegoś powodu zrobiłaś to badanie, więc lepiej mieć pewność - rozpoczęcie leczenia wcześniej pozwoli uniknąć wielu objawów choroby w laboratoriach na zachodzie już się te normy koryguje w dół pozostałe badania, o których Ci napisałam wcześniej, wyjaśnią sprawę do końca