Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nims

Ginekolog .

Polecane posty

Gość nims

Mam 16 lat , chcę isc sama do ginekologa i bd to moja pierwsza wizyta . Musze miec książeczke zdrowia przy Sb , w ogólnie nie wiem na czym to polega , może mi ktos to wytlumaczyc . ?

Samej może Ci się nie udać, w wielu przychodniach osoby niepełnoletnie przyjmują tylko w towarzystwie opiekuna prawnego. Musisz mieć przy sobie dowód ubezpieczenia czyli prawdopodobnie w Twoim przypadku książeczkę ubezpieczeniową dla członków rodziny z aktualną pięczątką z miejsca pracy (Twojej mamy albo taty), w której będziesz wpisana. Badanie zaczyna się od wywiadu: -data pierwszej miesiączki -data ostatniej miesiączki -długość, regularność cykli, długość i obfitość miesiączek -czy rodziłaś -czy byłaś w ciąży -czy poroniłaś -czy współżyjesz -z jakim problemem przyszłaś Jeśli chodzi o bagania ginekologiczne to rozbierasz się za parawanem od pasa w dół i siadasz na fotel. Jeśli jesteś dziewicą to badanie przez odbyt, jeśli nie to normalnie przez pochwę. Zazwyczaj lekarz najpierw zagląda, "otwierając" pochwę za pomocą wziernika, a potem wykonuje badanie palpacyjne-wsuwa do pochwy dwa palce i "merda" nimi w środku, często jednocześnie uciskając dół brzucha. Lekarz może również pobrać cytologię, a w zasadzie nawet powinien. Powienien też zbadać piersi jak już założysz dół i zdejmiesz górę, ale wielu lekarzy tego nie robi. To chyba w zasadzie tyle jeśli chodzi o rutynową wizytę u ginekologa.