Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vcd

Zasypianie niemowlaka - milionowy topic na ten temat

Polecane posty

Gość vcd

Hej, córka ma 9 miesięcy i dotąd karmię piersią. Po kąpieli zawsze ją karmię jeszcze na noc- nie zasypia przy piersi ale się podczas ssania uspakaja, wycisza. Potem się tylko jeszcze pokręci, poprzewraca z boku na bok, smoka do buzi i śpi. Niedługo chce odstawić małą od piersi i tutaj jest moje pytanie - jak wyciszacie dzieci przed snem? Tzn. co zaproponować jej zamiast piersi? zwykle po kąpieli jest bardzo nakręcona, w wanience się bawi zabawkami, podczas ubierania łobuzuje. Myślałam o czytaniu książeczki, ale wydaje się być na to za mała. Próbowałam ją przytulać i delikatnie polulać na siedząco - ale wyrywa się i chce wstawać przy barierce łózeczka... powiedzcie jakich metod używacie

Gość Nic na siłe ...........
Moja córka (rok i 4 miesiące) od miesiąca zasypia swoim łózku (nie łózeczku z barierkami) a ja siedze tylko na brzegu łózka, zeby czuła moja obecnośc. Oczywiscie całkowicie zaciemniam pokój. Siedze ok 15 do 30 minut. W koncu zaypia.

Gość vcd
no moja łobuzuje okrutnie właśnie po kąpieli, mimo,że przed jest bardzo spiąca. raczej nie chce się położyć

Mój ma 8 m-cy i odkąd nauczył się wstawać w łóżeczku,usypianie to koszmar,bo pomimo,że jest bardzo śpiący uparcie wstaje i wstaje,a ja go kładę i tak w kółko...ale mam nadzieję,że jak oswoi się z tym wstawaniem,bo na razie to dla niego nowość,to i zasypianie będzie łatwiejsze...a wyciszyć w żaden sposób się nie daje....ryczy nawet wtedy,jak go próbuję pokołysać,więc cierpliwie czekam aż mu to minie,choć szkoda,bo widzę jak się męczy(a ja z nim)

Gość vcd
eddafi :) nie pocieszyłaś mnie :) metoda wańka-wstańka :)

Pocieszę cię jednak:)to z czasem mija(mam nadzieję,że tym razem też tak będzie)to chyba takie rozwojowe,bo moje starsze też tak miały

Gość vcd
oby nie mienęło dopiero wraz z wyprowadzką dzieciaka na studia do innego miasta :) ok, w takim razie dzisiaj próbuje z małą metody wańka-wstańka - będę ją tak długo odkładać aż zaśnie

Gość mama 15 miesięczniaka
U nas też było zasypianie na naszych łóżku, śpiewałam i zasypiam, zanim zasnął , wariował nawet 40 min. Od 2 miesięcy śpi w łóżeczku w dzień i w nocy i jest super. Siedzę, nucę, mały wstaje, trzyma się szczebelków , ja Go kładę i tak w kółko, ale już coraz częściej kładzie się sam i coraz mniej wstaje, także jest szansa. A na początku bujaliśmy w wózku, bo nie było innego sposobu. Nie jestem zwolenniczką odłożenia do łóżeczka i niech dziecko się wypłacze aż uśnie, z wyczerpania zmęczeniem

Gość vcd
moze jeszcze ktoś się wypowie?

Gość vcd
mamo 15 miesięczniaka - ja też nie jestem zwolenniczką tej metody, zeby dziecko ryczało aż się nauczy. W ten sposób bedzie mu sie kojarzyło łóżeczko z czymś niemiłym... tak mi się przynajmniej wydaje. myślałam poprostu, że istnieje jakaś metoda na wyciszenie takiego malucha

Gość Ja mam 10 miesięczniaka
i podobnie jak Ty karmię piersią, tylko mojego trzeba uspokajać przed karmieniem :D Kupiłam konika morskiego z Fisher Price, na początku bardziej Go rozpraszał niż wyciszał, bo był nowy i wyjątkowo ciekawy ale z czasem nauczył się i teraz sam sobie go włącza i muszę przyznać, że spełnia swoje zadanie, teraz uczę Synka jeszcze przed włączeniem konika oglądania książeczek i opowiadam mu o tym co tam jest więc niedługo będziemy czytać bajki, bo jest bardzo zainteresowany jak mu się coś pokazuje i opowiada. A przed tymi metodami to potrafił skakać po mnie i zasypianie czasami trwało nawet do godziny, bo później był tak zmęczony, że przewracał się z boku na bok i nie wiedział co ma ze sobą zrobić. A wracając do konika to wcale nie musi być to konik może być jakaś pozytywka, a nawet muzyka z płyty, konik co prawda jest w ciekawszej formie dla dziecka i pewnie za jakiś czas będzie spełniał rolę maskotki przytulanki z którą Mały będzie spał.

Gość rqwwr
mój synek ma 4 miesiące ale czeka mnie chyba to samo, bo po kapieli jest maksymalnie roazbudzony, nawet piersi nie chce ssać' czasem go wyciszę w wozku, a czasem noszę beczącego dopóki nie zaśnie - masakra

Gość vds
hej :) właśnie chciałabym zacząć z tymi książeczkami... zobaczę ile kosztuje ten konik, ale napewno kupię jakieś książeczki dla najmłodszych :) dzięki za pomysł

Gość ada444
przepraszam za offtopic, ale przeczytałam ciekawą rzecz: pozycja podczas spania wpływa na sny :) http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Pozycja-podczas-spania-wplywa-na-sny,wid,15509339,wiadomosc.html