Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mam z nią zrobić

Nie je mięsa.

Polecane posty

Gość co mam z nią zrobić

Moja 2,5 letnia córka nie je mięsa. W żadnej postaci. Nawet pasztetu nie tknie. A jak ostatnio jej dałam pyzy z mięsem to włożyła kawałek do buzi, zzieleniała i wypluła z powrotem na talerz. Nie je też jajek ani sera żółtego. Najchętniej to tylko chleb z masłem ewentualnie serkiem topionym. Jogurty, owoce. Na obiad makaron, albo ryż z warzywami, albo same ziemniaki z surówką. Pyzy ziemniaczane z sosem albo kopytka albo pierogi. Na rybę też kręci nosem ale czasem zje kawałeczek. :(

Gość Nic na siłe ...........
Nic na siłe :) Daj jej ugotowane ziemniaczki z kalafiorkiem(jesli jest) i z masłem. Proponuje nie dawac za duzo białego sera. A próbowałas zrobic zółyko na parze? Połóz na garnej głeboki talerz i kawałek masła. Jak sie roztopi to wrzuc jajo, posol i popierz odroinke. Rozcipciaj jak jajecznice. Moja córa to uwielbia.

Gość co mam z nią zrobić
Ale ona nie chce jeść jajek. Ani jajecznicy, ani na twardo, ani na miękko. Kalafior je. Ogólnie warzywa je w sporych ilościach. I makaron i ryż. Do tego jakiś sos. Z serów zjada tylko pleśniowe. Camembert albo Bree. Ale też okazjonalnie. Jak jej zrobię kanapeczkę z plasterkiem wędliny to zdejmuje wędlinę i zjada sam chleb z masłem. Nie tknie parówki ani kotletów czy gałeczek. Mięska upieczonego/dotowanego/duszonego/ smażonego - żadnego nie tknie. Wczoraj miałam na obiad makaron z sosem serowo - śmietanowym z wędzonym boczkiem i groszkiem. To zjadła wszytko prócz kawałeczków boczku. Wszystkie zostawiła na kupce z boku na talerzu. Na kolację np. je bułkę drożdżówkę z budyniem czy jabłuszkiem i do tego kaszę ryżową albo mannę.

Gość mirabeelka
jeśli wyniki ma w normie to się nie przejmuj i nie zmuszaj za wszelką cenę do jedzenia mięsa bo jeszcze bardziej się zrazi.

No cóż, mała weganka/jaroszka/wegetarianka Ci rośnie ;] albo może to być też chwilowe. Ważne jest, żebyś nie wciskała jej na chama tego mięsa i nie podtykała non stop pod nos. Nie chce to nie. Piszesz, że je warzywa i produkty zbożowe - czyli je bardzo zdrowo. Ja pamiętam jak w dzieciństwie jadłam ziemniaki z samym sosem z gulaszu, nie lubiłam mięsa. I tak mi zostało. Teraz jak robię mielone czy ogólnie jak mam styczność z surowym mięsem to mnie na wymioty zbiera. Bez mięsa da się żyć i jakoś tak lżej ;] Ewentualnie możesz zasięgnąć porady dietetyka, czym zastąpić białko zwierzęce, jakimi warzywami. Lub poczytaj w necie - taniej ;] Wiele dzieci od niemowlęcia są wychowywane na dietach bezmięsnych i mają się bardzo dobrze.

Gość mela 098
Syn mojej koleżanki, jako dziecko, przestał jeść mięsco (jadł jaja, mleko, przetwory mleczne). Lekarz powiedział, że wyniki są ok, a mały widocznie albo nie lubi, albo jego organizm ma problem z trawieniem mięsa (mięso dłużej zalega w jelitach). Teraz jest w gimnazjum, nie je mięsa, a jest wysokim, mądrym, zdrowym chłopakiem.

Gość co mam z nią zrobić
Ja jej nie zmuszam. Ale zawsze na talerz kładę kawałek mięsa jak akurat mamy na obiad. W nadziei, że może zje. Ale zawsze zostawia. Jak na obiad jest kotlet, ziemniaki, surówka to zje ziemniaki i surówkę a kotleta nie tknie. Jak jej poleję ziemniaki sosem gulaszowym - nawet bez kawałeczka mięsa to też nie zje. Od pół roku już nie tyka żadnych produktów mięsnych. Ani jajek. Ani sera. Ale jak zrobię grzankę z jajkiem - chleb zamoczony w jajku i usmażony to zje.

Gość karina ***
może ma problem z trawieniem mięsa niektórzy ludzie tak mają

Gość co mam z nią zrobić
Doszło do tego, że już zaczęłam gotować pod nią. Dziś na obiad mam zupę dyniową z kluseczkami. I na drugie ryż i fasolka szparagowa z bułką (my do tego po kotlecie).