Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bstrhesre

Galareta z kurczakiem -podajcie przepis :)

Polecane posty

Gość bstrhesre

Nakupiłam filetów i musze je ,,opędzic,, bo niestety po przyniesieniu ich do domu okazalo sie ze nie moge ich zamrozic bo byly prawie rozmrozone :O i teraz musze je na gwalt zuzyc..a mialy byc dla dziecka poporcjowane na zupke,i stad pomysl na galarete.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cukinia i pomidory razem
najlepsza galerate wychodzi z wygotowanych nóżek wieprzopwych albo wołowych z samego fileta nie wyjdzie galareta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość peeerriii
Z samego fileta galareta nie wyjdzie,ale od czego jest żelatyna? Ugotuj rosół z tymi filetami i oczywiście z jarzynami.Osobno ugotuj jaja/ daję 1/2 jaja na porcję galaretki/,można dodać groszek z puszki lub małe rózyczki brokuła czy kalafiora-to co lubisz i masz akurat w lodówce.Ugotowane mięsko kroję i układam w filiżankach/najlepiej takich jednorazowych/ albo w dużej misie i dodaje kolorowe warzywka,jaja,posiekaną pietruszkę i zalewam zimnym rosołem ,w którym wczesniej rozpuściłam żelatynę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a dlaczego ich po prostu nie ugotujesz, pokroisz na slupki i nie zamrozisz w porcjach?? beda dobre do zupki, do stir frya, do kanapki na zimno z majonezem i cebulka, do pizzy, zapiekanek i makaronu??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamatadzia
Zmiel ,zrób pulpeciki ,ugotuj i możesz je zamrozić .Potem ugotujesz z nimi zupki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kath30
galaretę z kurczakiem zawsze robię na rosole - dodaje żelatynę albo na żelatynie z bulionem i przyprawami z firmy Dr. Oetker, gotuję warzywa i mięso pokrojone w kostkę, dodaję groszek konserwowy, gotowane jajko w plasterkach i zalewam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość henia z domu białego
Jeśli galareta ma być dobra to kup golonkę wieprzową ok.2 kg,nóżki wieprzowe 1 kg lub 1 kg łapek kurczęcich , ze cztery udka kurczaka.Ugotuj golonkę i nóżki na wpół miękko z dodatkiem marchewek,pietruszki kawałka selera,liści 2-3 szt.-laurowych,kilku ziarenek ziela angielskiego,10 ziarenek pieprzu prawdziwego,gdy golonka i nóżki będą prawie miękkie dodaj udka kurczaka i wszystko gotuj aż będzie mięso odchodzić od kości.Wywar przypraw solą i pieprzem do smaku.Mięso ostudź,obierz ,pokrój w małe kawałki,poukładaj w salaterkach,do każdej przeciśnij przez praskę 1-2 ząbki czosnku w zależności od upodobań i wielkości salaterki.Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę i dodaj po trochę do każdej salaterki,zalej gorącym wywarem i postaw w chłodne miejsce do stężenia.Nie trzeba żadnej żelatyny,bo psuje smak:p Gdy galareta stężeje zbierz z wierzchu nadmiar tłuszczu,aż do przeźroczystej warstwy i jest gotowa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×