Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieeeewiem

Kiedy podać 1 deserek ??????

Polecane posty

Gość nieeeewiem

witajcie moja córka za tydzień skończy 3 miesiące ale już teraz zastanawiam się kiedy mogę podać jej pierwszy deserek ? I jaki ? kupujecie z bobovity czy gerbera ? któe lepsze ? Aha i może to głupie ale jak wygląda takie karmienie ? czy dziecko wtedy już siedzi ? czy na leżąco się karmi proszę o odp jesem bardzo młodą mamą no i nic nie wiem...

pierwszy deserek podałam po skończeniu 4 miesięcy( tak zresztą pisze na każdym słoiczku ), było to jabłko z bobovity. maluch jeszcze wtedy nie siedzi, ja karmiłam na początku w foteliku samochodowym.

Mam synka który niebawem skończy 4 miesiące. Od dwóch tygodni daje mu próbowac deserków, a wczoraj dostal kaszkę. Są to niewielkie ilości, bardziej smakuje niz je, większe ilosci podam mu jak skończy 4 miesiące. Karmię go w leżaczku.

Gość Bella ....
A mogę zapytac dlaczego tak szybko chcesz wprowadzic deserki. Twoje dziecko ma dopiero 3 miesiace i nie potrzebuje nic innego niz mleko. Poczekaj az skonczy 4 miesiace. Wczesniej mozesz bardzo zaszkodzic dziecku. Powiem ci na wlasnym przykladzie - mój synek ma prawie 5 miesiecy i dwa dni temu podalam mu zupke jarzynowa. Jadł ją wczesniej ale tak po kilka łyzeczek a dwa dni temu zjadł prawie cały słoik i na wieczór zaczął gorączkowac. Gorączka zaczeła spadac jak zrobił 2 kupki. Teraz ograniczylam wprowadzanie nowych rzeczy. Wiec radzę troche poczekac. Po co maluch ma miec problemy z brzuszkiem? I lepiej zacząc od warzyw anie od owoców.

Gość Aśka38
nie zaczynaj od deserków, a od warzyw to raz. Dwa- nie śpiesz się za bardzo. Skoro po 4mies. to po 4. Wierz mi jeszcze będziesz miała dość tego rozszerzania diety.

Gość nieeeewiem
ale ja doskonale wiem że po 4 miesiącu. a to są same wazywa tak jak owoce ? tego to nie wiedziałam a po ile mam jej tego podawać ? i ile razy dziennie ? aby nie zaszkodziło ?

Gość nieeeewiem
a dlaczego będę miała dość ?

Bedziesz miec dosc bo dop óki dziecko jest na samym mleku a najlepiej na piersi to tracisz mniej czasu na przygotowanie jedzenia i karmienie. Masz pewnosc ze dziecko ostaje to co powinno, nie zastanawiasz sie jak skomponowac posilki. Co do sloiczków to tak, jest sama marchewka, pozniej mozesz dac dynię z ziemniaczkiem, albo szpinak z ziemniaczkiem. Tak powolutku i po łyzeczce lub dwóch. Mój Bartus jeszcze nie jadł deserków, narazie same proste, warzywne dania.

Gość kicia micia bebe
Ja tez nie wiem po co sie spieszyc. zalecenia sa nawet takie, ze wprowadzasz normalne jedzenie jak dziecko zaczyna sie interesowac czyms innym niz mleko. Mojej corce zaczelam wprowadzac jedzonko kiedy skonczyla 5 mies. Do 5 byla tylko na piersi i nic jej nie bylo. Zaczelam od odrobiny kaszki ryzowej, pozniej jabluszko, marchewka (gotowane oczywiscie) itd.

Gość Aśka38
na początek łyżeczkę dziennie np. marchewki i sprawdzasz reakcję. Nie dawaj na noc, a w dzień. Jeśli zaczniesz od owoców, może nie chcieć warzyw później. Dlaczego będziesz miała dość? Plucie, brudzenie wszystkiego, łapanie za miseczkę, wiele dzieci ma np. zatwardzenia po marchewce czy rozwolnienia po jabłku

Gość kicia micia bebe
Podobno tez lepiej zaczac z warzywkami, zeby dziecko nie przyzwyczajalo sie od razu do slodkiego.

Gość nieeeewiem
bardzo dziękuje dziewczyny za odpowiedzi :) Zacznę od warzyw tak jak radzicie :) Bella ... A powiedz mi jakie słoiczku kupujesz ? z boovity ? czy gerbera ? A jeśli np n amleczko będzie czas o godzinie 12 ? to októrej mam jej podać marchewkę ? A jak skoro mam podawać dziennie 1 łyżeczkę to co mam zrobić z resztą ? może poczekać do następnego dnia ? czy powinnam wyrzucić albo sama zjeść ? I jeszcze możesz mi napisać jakie są jeszcze warzywka o prócz których podałaś ? Będę ci bardzo wdzięczna za odpowedzi na powyższe pytania :) I innym mamom również :)

Gość nieeeewiem
aha i jeszcze jedno mam pytanko Jak dam marchewkę to po jakim czasie mogę dać tą dynie z ziemniaczkiem ? po tygodniu ? trzech ?

Gość mamama27
ja dawałam po 4 miesiącu - w foteliku bujaku na półsiedząco - nowość tak co 3 dni 4 dni - najpierw dawałam łyżeczke dwie nowości (plus pół sloiczka albo całość czegoś co już jadł) nastepnego dnia pół słoiczka nowości a następnego reszte nowości i łyżeczke czegoś nowszego

Gość pisałam w takim temacie
moja córeczka skończyła 4 ms jest na mm, do tej pory jadła tylko mus z ziemniaczka i marchewki, nie wyobrażam sobie wciskać jej tego wszystkiego na raz, deserków, soczków..dodatkowo dostaje bananową kaszkę, nic więcej, zacznę urozmaicać po skończeniu 5 ms ale z umiarem

Gość Zielona zebra
Obecnie pediatrzy zalecają podawanie innego jedzenia poza mlekiem po skończeniu 4 mca życia. My zaczęliśmy wtedy dawać owoce. Po skończonym 5 miesiącu mamy rozszczerzyć dietę o kolejne rzeczy. Owoce podaję łyżeczką, dziecko siedzi odchylone do tyłu lekko, nie wyprostowane na maksa - albo na kanapie, albo w foteliku samochodowym (najwygodniej, bo się nie rusza i nie przechyla)....

Gość szatyyyyyynka27
zacznij od marchwi po 4 mcu,nie deserku bo sie dziecko przyzwyczai do slodkiego smaku i tej jalowej marchewki w zyciu nie zje