Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona-31---

od kiedy zaczelyscie dawac mleko krowie

Polecane posty

Gość ona-31---

pytesadaanie jw.mi pediatra powiedziala ze od 3 lat.to chyba troche prz

Gość lopae
ja zaczęłam podawać na drugi dzień po zakupie krowy

Gość camerun
ja nigdy nie dawałam krowie mleka :)

Gość Aśka38
teoretycznie po roku można, pamiętaj tylko, że nie ma ono żadnych wartości odżywczych. Poza tym przelicz sobie, czy to się opłaca. U mnie wychodzi na jedno, więc wolę dawać mm, przynajmniej garów nie muszę myć :) Jak sami jemy np. kaszę mannę, synowi też daję, ale specjalnie dla niego nie gotuję

Gość ffffffgxd
od roku mozena wprowadzac zwykle mleko ale na poczatek rozcieczaj pol na pol z woda. jedna tu dobrze napisala ze takie mleko nie ma wartosci odzywczych dlatego nie rezygnuj od razu z mm. ja bym nie wymienila od razu i calkowicie na zwykle mleko. powoli podawaj jakies kaszki lub budynie na mleku ale do picia bym dawala jeszcze mm

Gość i jak zwykle wypowiedziala
sie wszystko-wiedzaca jagoda ! mleko krowie ze sklepu - to syf ( bo sama chemia ) kazdy lekarz to powie jagoda nie porównuj dzisiejszego mleka sklepowego z mlekiem ktore bylo sprzedawne 20 -30 lat temu owczywiscie mleko prosto od krowy jest ok - lecz za tluste dla malego dziecka ( trzeba by bylo go rozcienczyc woda )

Gość lkdldjkksfjkdfh
Jak możecie takei pierdoły autorce opowiadać że mleko krowie nie ma wartości. Matko , wystarczy wpisać w google "wartośc odżywcza mleka krowiego " a nie słuchać zdurniałych bab gdzie jedna po drugiej jak trajkotka powtarza. Autrko, mleko krowie nie nadaje się dla niemowlaka a podaje się je już od 2 roku życia (zalecenia europejskie) . W Stanach natomiast zaleca się podawanie malutkich ilości już od 9 miesiąca życia. Prawda jest taka że mleko krowie pomimo ostatnich kiepskich opinii na jego temat (producenci mieszanek to taka mała mafia ;D )ma najłatwiej przyswajalny wapń więc dziecku od 2 lub 3 roku życia zaleca się 1/3 l tego napoju dziennie. Mleko krowie ma witaminy, tłuszcze, węglowodany i minerały więc pisać że nie ma żadnych wartości odżywczych to niewiedza albo celowe prowadzanie w błąd.

Gość To zawiera mleko kupne
Wartość odżywcza mleka Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia, fosforu), witaminy A i witaminy z grupy B. Ze względów fizjologicznych korzystne znaczenie ma alkaiczny odczyn popiołu mleka, przeciwdziałający zakwaszaniu organizmu człowieka. Wartość energetyczna (kaloryczna) mleka wynosi 2100 2900 kJ/kg (500 700 kcal/kg) w zależności od zawartości tłuszczu. Jest to wiec produkt stosunkowo niskokaloryczny, a jednocześnie wysokobiałkowy Białka mleka są szczególnie cenne z żywieniowego punktu widzenia. Charakteryzują się korzystnym składem aminokwasowym, wartością biologiczna i znaczną strawnością. Tłuszcz mleczny podobnie jak inne tłuszcze, jest źródłem energii (1 g tłuszczu dostarcz ok. 37,7 kJ, co odpowiada 9 kcal). Istotna rola tego tłuszczu jest związana z różnorodnością wchodzących w jego skład kwasów tłuszczowych. Przeważnie są to kwasy krótkołańcuchowe, łatwo ulegające utlenianiu i nie obciążające wątroby. Duże znaczenie ma także zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) przy jednoczesnej niskiej zawartości cholesterolu. Istotną cecha tłuszczu mlecznego jest jego lekkostrawność, co umożliwia stosowanie mleka w żywieniu dzieci i osób starszych o osłabionej aktywności enzymatycznej układu pokarmowego. Najważniejszym cukrem mleka jest laktoza, która po spożyciu mleka jest wchłaniana, po uprzedniej hydrolizie do cukrów prostych (glukozy i galaktozy) przy udziale odpowiedniego enzymu (galaktozydazy) wydzielanego jelicie cienkim. Enzym ten tworzy się w dostatecznej ilości tylko pod wpływem laktozy. U osób spożywających mało mleka i niesystematycznie, wytwarzanie enzymu słabnie, a nawet może zaniknąć zupełnie. W takich przypadkach wypicie mleka wywołuje zaburzenie jelitowe. Zjawisko to jest określane jako nietolerancja laktozy, a bliższe obserwacje wykazały także dziedziczny jego charakter. Picie mlecznych napojów fermentowanych (jogurtu, kefiru) likwiduje nietolerancję laktozy. Ze składników mineralnych w mleku w największej ilości występują wapń, fosfor i potas. Wśród witamin znajdują się przede wszystkim witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, i K, a także rozpuszczalne w wodzie: z grupy B, C i H.

Gość mleko krowie.......
jest dla cielaka a nie dla dziecka - bo jest za tluste i bardzo obciaza nerki dziecka . Mleko krowie ma mniej wit d3 i wapnia niz mm. Poza tym wiekszosc spolecznstwa ( a najbardziej dzieci ) jest uczulona na skladnik mleka - laktoze . Laktoza jest ciezkoprzyswajalna -stad uczulenia ( wysypki , szorstka sktora , mdlosci itp ) lepiej podawac mleko przetworzone w postaci - jogurtow , twarozkow , serkow itp

Gość A ja znalazłam coś takiego
Nowoczesny, pełnowartościowy produkt dla tych, którym brak czasu na codzienne zakupy, czy tylko biały płyn bez wartości odżywczych? Osądź sama. TAK dr Anna Berthold z Zakładu Biotechnologii Mleka SGGW w Warszawie UHT to skrót od słów w języku angielskim "ultra high temperature" i oznacza po prostu wysoką temperaturę. Taki napis na kartoniku mówi o tym, że mleko zostało szybko podgrzane do temperatury powyżej 135 stopni C i jest sterylne, czyli pozbawione szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu ma dłuższą przydatność do spożycia (pół roku od daty produkcji), ale nadal zawiera wartościowe dla człowieka składniki odżywcze. Podczas podgrzewania traci co prawda ok. 10% zawartych w nim witamin *), trzeba jednak wiedzieć, że zagotowanie mleka w domu powoduje utratę 20-30% witamin. Obecne w mleku białko w trakcie obróbki UHT ulega przekształceniu. Nie powoduje to jednak zniszczenia go ani zmniejszenia jego wartości odżywczych, a jedynie rozluźnia jego strukturę chemiczną, dzięki czemu łatwiej się je trawi. W tłuszczach i substancjach mineralnych obecnych w mleku, podczas obróbki UHT nie zachodzą żadne zmiany, które mogłyby wpływać niekorzystnie na zdrowie. Nie ma też żadnych dowodów naukowych na to, by picie mleka UHT sprzyjało pojawieniu się alergii. Oczywiście, mleka UHT, podobnie zresztą jak świeżego i przegotowanego, nie mogą pić ludzie uczuleni na obecne w mleku krowim białko oraz nie trawiący zawartego w nim cukru laktozy. Zalecanie, by pić jedynie mleko "prosto od krowy" trąci trochę utopią: nikt nie da gwarancji, czy krowa, od której mleko pochodzi, jest zdrowa, i czy dojenie oraz magazynowanie mleka odbywało się zgodnie z zasadami higieny. Właśnie z tych powodów nie dopuszcza się mleka surowego do masowej sprzedaży: mogą w nim bowiem występować bakterie wywołujące poważne zatrucia pokarmowe. A rezygnować z mleka absolutnie nie wolno! Dzieci i dorośli potrzebują zawartego w nim wapnia i fosforu. Właśnie z tych względów zastępuje się dziś świeże mleko mlekiem UHT, które jest pełnowartościowym zdrowym produktem.

Gość Wielka przeciwniczko mleka
teoria którą znasz od niedawna zapewne jest już przestarzała :D. Tu gdzie mieszkam w Belgii już od dawna wiadomo że mleko krowie jest bardzo zdrowe i mogą a nawet powinny pić je dzieci już od 2 roku życia . nie ma lepszego liferantu wapnia i fosforu niż mleko krowei! Nie ma też dowodów na uczulające działanie mleka krowiego no chyba że ktoś cierpi ewidentnie na nietolerancję białka krowiego. Cukier mleczny laktoza to bardzo wartościowy składnik który znajduje się również w mieszankach modyfikowanych !!!! - zresztą na podobieństwo składu mleka matki. W Polsce jest obecnie trend na krytykowanie mleka ale to tylko kwestia czasu bo i Polska nadgoni nowości ;)

Gość rfests
mleko jest moze i zdrowe ale nie dla niemowlaka. mleka modyfikowane sa lepsze. po roku mozna juz wprowadzac mleko . ja nie mieszkam w pl i mi pediatra powiedzial ze po roczku moze zaczac wprowadzac zwykle mleko

Gość do Wielka przeciwniczko mleka
Ja sie z toba nie zgodze, to wlasnie w Pl jest moda na mleko. Widzisz a ja mieszkam w Finlandii i tutaj raczej sa przeciwni mleku. Przetwory mleczne tak, ale podobno wapn z mleka nie jest dobrze wchlaniany a wrecz wyplukiwany. W Pl jest wlasnie moda na mleko przez kampanie "Pij mleko, bedziesz wielki". Bylam w wakacje i jeszcze te plakaty sa. W innych krajach, a znam dobrze kilka, mleka nie polecaja. Wiecej wapnia wg tutejszych lekarzy masz w serze zoltym czy jogurcie

Gość i co wy nie wymyslicie jeszcze
nastepne kretynki opanowane przez reklamy mm. Mleko krowie podaje sie jak dziecko skonczy rok.Tak robia w innych krajach i jakos te dzieci nie maja takich alergii i problemow z nerkami jak te biedne polskie dzieciaczki.

Gość i co wy nie wymyslicie jeszcze
do tej powyzej-a ile ty chcesz dziecku tego mleka podawac?litr,dwa dziennie? przeciez to oczywiste,ze nalezy i ser i jogurty juz wprowadzic jak dziecko skonczy rok!

Gość do Wielka przeciwniczko mleka
wiesz ja wcale nie podaje mleka, bo tu gdzie mieszkam jest taka "moda". Je przetwory mleczne od 9miesiaca zgodnie z tutejszym kalendarzem zywienia, duzo ryb i warzyw. Moim zdaniem to wystarczy, mleko nam do szczescia nie jest potrzebne

Gość normalna,zdrowa na umysle matk
matka,powinna kierowac sie intuicja a nie moda.