Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

saleminkaa8

która mama potrafi piec ciasta ?

Polecane posty

Ciasta zawsze mi wychodzą :D jednak na urodziny syna chciałąbym sama zrobić tort,mam jednak problem,biszkopt wychodzi mi świetny,więc o to się nie martwię,gorzej z kremem.Będę bawić sie masą cukrową,ale potrzebuję dobrego przepisu na krem pomiędzy warstwy biszkoptu,ten kupny w sklepie wychodzi mi dziwny :( nie ejst taki gesty jak te z tortów kupnych-dlaczego ? Smak mają ok,ale gorzej z tą konsystencją,można go jakoś zagęścić bardziej,dodając więcej masła a dając mniej mleka ? albo czegoś innego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie najlepszy krem to
masa budyniowa: gotujesz budyń z żółtek ( litr mleka, 6 żółtek, 2 lyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru pudru i tak: pol mleka gotujesz w 2 połowie rozmieszaj żoltka z maką ziemniaczaną i dodaj do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotuj i mieszaj aż zgęstnieje) Potem budyń studzisz. Ucierasz maslo na puch i dodajesz po lyżce ostudzonego budyniu. To masa podstawowa mozesz tam dodać likier np pomarańczowy, spirytus, kakao. Dodajesz to do masy ciągle ucierając. Smarujesz ciasto i do lodówki żeby stężało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie najlepszy krem to
Jesli chodzi o masę cukrową to polecam zrobić tak: żelatyne rozpuścić w 2 łyżkach wody. Glukozy nie musisz dodawać bo to i tak będzie mega slodkie, szkoda wydawac pieniadze. Do robota kuchennego wsyp kg cukru pudru i dodaj zelatynę i kilka kropel jakiegoś aromatu bo inaczej bedzie śmierdziało. Jak chcesz kolor to kup barwniki ale w paście!! Nie w plynie bo ci tak rozrzedza masę ze będzie do wyrzucenia. Dodaj od razu do cukru i żelatyny. Wlącz mikser i niech się wymiesza. W miarę jak się bedzie mieszalo dosypuj cukru pudru. Dopiero jak powstanie kula to wylóz na stolnicę i wyrób dosypując cukru pudru. Jak od razu to dasz na stolnicę to od rak nie odkleisz. Lepiej w mikserze. Jak chcesz różne kolory to musisz robic osobne masy bo inaczej barwnik bedzie nierowno rozprowadzony w masie jak dodasz go dopiero przy zagniataniu. Barnik najlepiej do zelatyny i wymieszać wtedy bedzie najbardziej jednolite. I proponuje jak to wszytsko wlozysz do miksera dodac tam troche masla albo margaryny. Bo inaczej bedzie masa wysychac i sie kruszyc a tak to bedzie lepiąca się jak plastelina. Do malych elementów polecam masę marcepanową kolorową mozna kupic na allegro. Jest dużo smaczniejsza niż ta cukrowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jeśli chodzi o ten budyń
z żółtek, to jest pyszny, ale trzeba bardzo uważnie go gotować, bo bardzo łatwo się przypala i natychmiast cały budyń przechodzi zapachem spalenizny. Jeżeli Ci przywrze do garnka, to natychmiast przełóż go do innego naczynia, nie skrobiąc do dna, żeby to przypalone zostało. Ja, choćbym nie wiem jak uważała, to zawsze mi trochę się przychwyci do spodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o żelatynie pierwszy słysze :D znalazłam w sprzedazy mase cukrowa,wiec jakby mi nie wyszlo to kupie bo wychodzi 7zł za 250gram wiec nie tak duzo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×