Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mozektosdoradzi

wymowa r

Polecane posty

Gość mozektosdoradzi

moja corka 6 lat urodzila sie z krotkim wedzidelkiem, pzreciete zostalo jak miala 4mc, ale do dzis ma krotki jezyk i nie vwymawia poprawnie r mowi tak po francuzku, czy ktos ma ten sam problem? czy dziecko dzieki cwiczeniom nauczylo sie mowic r poprawnie? czekam na na odp mam takich dzieci :)

Co prawda nie jestem mama ale jestem nauczycielem i mogę powiedzieć z własnego doświadczenia że ćwiczenia pomagają na nawet całkowicie „leczą różnego typu problemy. Wszystko jednak zleży od indywidualnej przyczyny wiec wiarygodnej opinii może udzielić tylko kompetentna osoba po zajęciach z dzieckiem :) oczywiście życzę powodzenia i trzymam kciuki za powodzenie

Gość mozektosdoradzi
dziekuje wybieram sie do logopedy niebawem, moze ktos jeszcze? mamy halo?

A czemu chcesz to zmienić i czemu uważasz to za problem? Moja babcia też mówiła "francuskie" R i nikomu to nie przeszkadzało. Co więcej Tusk też tak mówi i zobacz - został premierem;)

wiesz, naraziei dziewczynka ma 6 lat, przed nia pare lat szkoly, studia.. dzieci niestety w pewnym wieku stają się okrutne, złośliwe dla rówieśników z problemami, a to jednak wada wymowy. Również gdyby chciała uczyć się języków to może to być barierą w wymowie.. pozostawienie tego bez pomocy nie jest dobrym pomysłem. Można zamknąć dziecku parę drzwi przez to a na pewno narazić na nieprzyjemności ze strony otoczenia :(

Gość mozektosdoradzi
mi to nie przeszkadza moj tesc i meza brat tez tak mowia r, ale dostalam kartke z przedszkola, ze mam sie zglosic do poradni logopedycznej, tez nie widze problemu duzo ludzi tak wymawia r pujde zobacze co powiedza

Gość sprzedajaca na all
moja romanistka tak mowila a wszyscy mysleli ze ma taka piekna francuska wymowe :)

Tobie nie przeszkadza, a skąd wiesz ze dziecku kiedys nie bedzie? a jak bedzie mialo pretensje to tylko do rodziców ze w odpowiednim czasie sie tym nie zajeli.. :( tata dziadek itd to troszke dalsze pokolenia wowczas nawet nie bylo takich "problemow" tzn. nie przejmowano sie tym, teraz to wyglada troszke inaczej a i nauka poszla do przodu.. nowe cwiczenia, przyczyny odkryte

Gość vcxvxvx
Ja mam 22 lata i od 2 tyg chodze do logopedy. Szkolni logopedzi mowili ze nie da sie z tym nic zrobic i dlatego wiecej juz nie chodzilam do tych niby specjalistow. W szkole jak to w szkole - nie czulam sie jakos gorsza z tego powodu. Ale teraz na studiach czy tez w pracy przeszkadza mi ta wada i to bardzo. Dlatego staram sie ja zwalczyc. Wiem, ze ludzie nawet starsi ode mnie wyleczyli sie z tej wady. Mysle, ze warto isc z dzieckiem do lgoopedy i przede wszystkim systematycznie cwiczyc z nim w domu! Bo bez cwiczen nie bedzie rezultatow. 3mam kciuki!

Gość vcxvxvx
Aha i jeszcze wiem, ze krótki jezyk wcale nie jest przyczyna wady wymowy R. Znam przypadki, w ktorych osoby z bardzo krotkim jezykiem mowia R i NIGDY nie byli u logopedy. Tu chodzi bardziej o gibkość języka. Trzeba go "wyćwiczyć".

ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz. mi co prawda ćwiczenia nie pomogły, ale nigdy nie doświadczyłam z tego powodu jakiś przykrości. Co najwyżej jakieś żarty (ale w przyjaznym stylu ) lub np ludzie mówili - powiedz rower, ale to dlatego że dla nich było to nieznane i intrygujące. Naszczęscie nie zostałam wychowana z dystansem do siebie i nigdy to nie był dla mnie problem, raczej atut ( przez to jestem orginalna i bardziej rozpoznawalna :P ) Z językami nie miałam problemów, w pracy, na uczelni nigdy mi to nie przeszkadzało. no może raz gdy chciałam założyć konto ROR, kompletnie nie umiałam dogadać sięz babką :D

Gość ja wzraslje
mam 32 lata i jako dziecko nie umiałam powiedzieć r i logopeda zalecił mi dwa ćwiczenia trochę śmieszne ale pomogło pierwsze to masowanie języka małą łyżeczką - czubkiem łyżki stroną od środka masowałam koniec języka a drugie badanie to podarte drobne kawałeczki papieru trzeba nałożyć na język i próbować wypluć bez pomocy rąk ! samym językiem trochę się poślini przez to ale naprawdę mnie pomogło ale to było 25 lat temu teraz może są inne metody ?

Gość vcxvxvx
wściekła mrówa A bylas chociaz u logopedy? On Ci pokaze jak ustawic jezyk bo np na tych forach ludzie zle opisuja jak ulozyc jezyk. Mi teraz tez to zwisa ale zdarzaja sie wlasnie takie niekomfortowe sytuacje, gdzie chcialoby sie normanie powiedzieć bez powtórzeń ;/

chodziłam jak byłam dzieckiem:) teraz nie widze potrzeby bo kompletnie mi to nie przeszkadza. Czasem trzeba powtórzyć ale zwykle się z tego śmieje. Na co dzień nawet na to uwagi nie zwracam :)

Syn tez nie mówił "r", właśnie jego wymowa to było coś w stylu Tuska. Długo chodziliśmy do logopedy, do tego ćwiczenia w domu i udało się. Idź jak najszybciej do logopedy, bo im później tym trudniej to opanować. Syn ma kolegę, który w wieku 9 lat mówi "j" zamiast "r" i rodzicom to jakoś nie przeszkadza. Masakra.

Gość jhwgdfwql
podniebienne r nie jest wadą wymowy!!!! nie daj sobie tego w mówic :P ja uwazam to za coś wyjątkowego ;)

Gość trudno stwierdziv po
ja tez mowie francuskie "r", bardzo to lubie, wsyztskim sie podoba

Gość trudno stwierdziv po
tzn nie tak jak Gronkiewicz-waltz, takie jest wstretne. Ja mowie bardziej jak Tusk :P jesli porownywac do znanych osob