Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Paulinka.aaaaaa

Soczewki kontaktowe - ostrzeżenie

Polecane posty

Gość Paulinka.aaaaaa

Od kilku lat nosiłam roczne soczewki Dura Soft. Mam dużą wadę (powyżej -12) i nietypowy promień krzywizny 9,0. teraz okazało się że Ciba Vision zakończyła produkcję i zaproponowano mi miesięczne soczewki Proclear. Wychodzą one znacznie drożej niz Dura Soft, ale pal licho. Te Proclear są dostępne tylko z promieniem krzywizny 8,6. Podobno pasuja prawie do każdego oka. Czuję się w nich dobrze, jednak z ostrością kiepsko. musiałam zamówić o 0,5 D silniejsze niż Dura Soft. jednak po założeniu rano widze kiepsko, dopiero później obraz robi się ostrzejszy.Ale daleko mu do tego w Dura Soft. I co teraz zrobić? W necie znalazłam też soczewki Precision UV. jednak produkowane sa one w wersji z promieniem krzywizny 9,1 tylko do kilku dioptrii. Kolega zadzwonił do firmy Ciba Vision i uzyskał takie oto informacje: 1. Niestety nie da się zrobić soczewek 9,1 na zamówienie o innej mocy niz standardowe 2. Precision bedą dostępne tylko do końca tego roku. 3. W 2011 wycofano też soczewki Air Optix Individual. Dlaczego? odpowiedź jest szokująca. Bo w USA zmieniły sie jakieś przepisy i firma na czas nie zmieniła dokumentacji. Dlatego (pewnie aby mieć święty spokój) zaprzestano produkcji AO Individual (i pewnie Dura Soft też). Uważam że to jest skandal!!!! Jakieś urzędasy w imię jakichś swoich idiotycznych przepisów czy procedur robią ludziom na złość. nieważne że spora grupa ludzi zostanie na lodzie i nie będzie dobrze widziała. Czy w XXI wieku zaczynaja swiatem rządzic wariaci??? Może powinnysmy coś zrobić z tym fantem, napisac jakąs petycję albo co?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować