Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

grejs keli

2,5 latek - wymowa liter

Polecane posty

witam, mój syn bardzo dobrze radzi sobie z mówieniem, wcześnie zaczął, mówi dużo, pełnymi zdaniami i jedynym problemem jest to że nie wymawia ch, h zamiast tego wymawia "t" (tip tip tura - to jego hip hip hura) nigdy nie słyszałam żeby dzieci tak mówiły i nie wiem czy ma jeszcze czas na poprawną wymowę czy powinnam go zapisać do lekarza? dodam że w zeszłym roku byliśmy na wizycie u chirurga i obejrzał wędzidełko i stwierdził że jest wporządku. a jak wasze dzieci w podobnym wieku radzą sobie z mówieniem?

Myśle, że nie masz powodów do niepokoju. Moja czterolatka jeszcze do niedawna mówiła plolochód (samochód), plololot (samolot), teraz mówi normalnie. Została jej chanapa (kanapa) i chanapka (kanapka), ale wiem że z tego wyrośnie.

Gość myszky
To normalne, bo dziecko jeszcze myli miejsca artykulacyjne przy wymowie głosek. Jeżeli będzie miał problemy mając 6 lat to wtedy trzeba reagować.

Gość mój na helikopter mówi
pleplopter :P .. biedronka to bekonka itp - mówimy do niego prawidłowo, nie wiem skąd mu się to wzięło

Gość mama2latka a
Moj jest w tym samym wieku i tez jeszcze iesza niektóre litery- jest to normalne. Mówi Buba zamiast Kuba ale kot już powie, mówi chamolot zamiast samolot ale sól powie... taki jego urok :)