Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Śpiący Leniwiec

Chcę kupić auto....

Polecane posty

LPG zarówno jeśli chodzi o Hondę jak i Forda raczej odradzam, ich silniki są trudne do przystosowania do pracy na tym paliwie. Fakt, jeśli warsztat zakładający instalacje gazowe jest bardzo dobry - mogłaby to być dobra inwestycja, ale niestety nie wszyscy gazownicy są dobrymi fachowcami, a to już nie są silniki jak, nie przymierzając, w Polonezie, żeby bezproblemowo współpracowały z każdą instalacją. Hondę za 15 tys. zł kupisz raczej starszą niż Forda. Poza tym Accord jest nieco mniejszym samochodem, zwłaszcza jeśli chodzi o przestrzeń dla pasażerów z tyłu. Mondeo w tej kwocie powinno dać się kupić z roku 2003, może nawet 2004. Warto szukać egzemplarzy po face-liftingu (można je poznać po nie-okrągłych światłach przeciwmgielnych i białych kierunkowskazach w tylnych lampach - przed face-liftingiem kierunkowskazy są czerwone). Chyba że chcesz kombi - wtedy uwaga o kierunkowskazach nie ma zastosowania ;)

Gość kolo od jeboka
benzyna idzie w gore, zastanow sie

wiem, że benzyna drożeje...ale wolę benzynę :) dzięki za radę....widzę, ze auta to Twój konik :) to co napisałeś sobie skopiowałam....i przeanalizuję Twoje rady :)

Olej napędowy też idzie w górę, a koszty napraw diesla są horrendalnie wysokie w porównaniu do benzyniaka. Kupowanie diesla do małych przebiegów jest - powiem to delikatnie - wyjściem nierozsądnym.

Co do GG, na ogół jestem niewidoczny, więc musisz "polować" ;) Jeśli chodzi o używanie samochodu - jeśli ma być głównie do dojazdów do pracy, myślę że warto by było zastanowić się nad czymś nieco mniejszym, np. Focusem (tym bardziej, że stylistycznie jest utrzymany w tym samym stylu co Mondeo). Z Hond wtedy pod uwagę mógłby być brany np. Civic ;)

Gość ziutqaaaa
Honda acord diesel oczywiscie. Bardzoo malo pali!! Mondeo to ja widze co dwa dni jak stoi nn pobocvzu drogi zrypane..:(

Gość kolo od jeboka
Ford spadl z 9 na 20 miejsce w rankingu niezawodnych aut, najlepiej wypadly samochody Japonskie dzisiaj rano w radiu mowili. Gaz bardz zdrozeje? Moze bardziej sie opla na dalsze jazdy

Gość kolo od jeboka
oplaca* cos mi ucina slowa

Gość matacz..-.
co ja tu czytam za pierdoły 15 tys rocznie to duzy przebieg ? chyba jak dziadek z babcia do koscioła jezdzi ... mój syn na uczelnie gdzie ma 15 km robi rocznie ponad 20 kkm a jezdzi tylko na uczelnie no i w weckend gdzies wyskoczy czasem ... ja robie rocznie około 35 tys , a tez nie za bardzo jezdzę , mama zas ... roni rocznie około 5 kkm i to jest mało , duzo zaczyna sie od 40 tys

Gość matacz..-.
kup wiec daewo kalosa , albo chevroleta aveo , to to samo , z silnikiem koniecznie 1.2 bedzie mial wszystko na wypasie , a zapłacisz za rocznik 2003 około 10000 żł , za 2005 około 15000 zł a za 2007 około 17000 zł to swietne auta na dojazdy do pracy i nie tylko , mimo ze nazywaja sie daewo , albo chevrolet

Gość matacz..-.
nie psuja sie , czesi tanie i mało ta jednostka pali i jest cicha !

Gość matacz..-.
o tym pisalem FrogsterPL JEŚLI robisz duże przebiegi roczne (co najmniej 15 tys. kilometrów rocznie),

Gość też mam takie szczęście
Dacia Duster :) Mam na nią chrapkę Ale się nie znam...Warto?

matacz, "duże przebiegi roczne" oczywiście dla każdego będą oznaczać co innego. Mi chodziło raczej o wyznaczenie takiej umownej granicy, od jakiego mniej-więcej przebiegu warto rozpatrywać silniki dieslowskie. Umownej, bo wiadomo, w zależności od auta to może być i 5 tys., i 30 tys. km rocznie... Tak czy owak, w tym konkretnym przypadku moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie benzyniak. Do dziś nie mogę zrozumieć ludzi, którzy kupują do jazdy po mieście samochody z nowoczesnymi, skomplikowanymi dieslami. A Aveo nie polecam. Nie z silnikiem 1.2, jeśli już to co najmniej 1.4. 1.2 jest tak tragicznie mało dynamiczny, że to aż niemożliwe. Jeździłem zarówno Aveo 1.2 jak i 1.4 16V, więc mam porównanie. 1.2 "wyczuwa" wzniesienia wcześniej niż kierowca. Toyota Yaris 1.0 pierwszej generacji objeżdża Aveo jak chce, mimo mniejszej mocy i sporo mniejszego momentu obrotowego.

@też mam takie szczęście - Duster jest udanym samochodem. Jeśli nie oczekujesz cudów i fajerwerków od pojazdu, to powinien być dobry wybór, szczególnie na polskich drogach ze względu na wysokie zawieszenie. Samochód nie jest najwnowocześniejszy, ale dzięki temu ewentualne naprawy są proste i tanie.