Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Annaaaa-

W końcu mi sie udało!)))

Polecane posty

Gość Annaaaa-

Upiec ciasto drożdżowe lekkie jak mgiełka puszyste jak pianka Pół blachy moja rodzina spałaszowała na ciepło z mlekiem!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madry co nie
gratuluje :) mam nadzieje ze tez tak kiedys napisze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uygikuyg
dla mnie ciasto drozdzowe to najlatwiejsze ciasto pod sloncem. robie na blache z owocami na gorze; sliwki, czeresnie, jablkaitd. mozna na gore dac posypke jak ktos lubi:) sprobujcie a moze wam sie spodoba 500gr maki kostka swiezych drozdzy szklanka mleka 50gr cukru 1 jajko starta skorka z cytryny lub z dr.oetkera te finesse cytrynowe( wystarczy szczypta) 40gr roztopionego i ostudzonego masla make wsypujemy do miski i robimy w srodku dziure i dajemy szczypte soli. do mniejszej miseczki wlewam podgrzane mleko ale nie gotowane. dotego wkruszam drozdze, dodaje cukier i mieszam. wlewam to do tej dziury w mace i wstawiam w cieple miejsce na ok 30min. ja ta miske stawiam do wiekszej miski z goraca wode i przykrywam sciereczka. po tym czasie dodaje jajko, roztopione maslo i troche skorki z cytryny. ja dodaje rowniez pare kropelek aromatu waniliowego ale nie trzeba. wszystko ugniatam i znowu daje do wyrosniecia na prawie godzine. potem rozwalkowac ciasto na blache na to owoce i kruszonka jak ktos lubi. pieke w piekarniku 200 st ok 25-30min. przepis ten pochodzi z jednego programu tv i robie go od lat. jest nie zawodny. polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×