Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo dostałam ocrzan od meza

od jakiego wieku skarbonka?

Polecane posty

Gość bo dostałam ocrzan od meza

kupiłam mojej3 latce czasami znajdzie jakis grosik na podłodze to sobie tam wrzuci amał mówi ze to za wczesnie

Gość zamartwidełko....
Na co niby za wcześnie? Na uczenie oszczędności nigdy nie jest za wcześnie....

Dlaczego za wczesnie? znajomi mieli taka skarbonkę odkąd pamiętam. Mały wrzucał tam swoje grosiki, które znalazła lub dostał od rodziców a poza tym babcie ciotki widzac swinke same od siebe wrzucały jakiegos piaka czy dyszkę. Młody uzbierał w ten sposób pokaźną sumę. Poza tym szacunku do pieniądza nalezy uczyć dziecka od małego.

Gość mama trzylatka
Mój ma skarbonke odkąd miał 2 lata a teraz juz druga zapełnia :) więc myślę że 3 lata to wcale nie za wcześnie.

moj ma skarbonke juz od roczku, wrzucam tam zawsze drobiazgi z zakupów, babcia coś wrzuci, ciocia coś wrzuci... w ten sposób kupilismy zabawki na które koniecznie nie wiem czy chciałabym wydawać;-) to na serio dobra rzecz bo możesz tam wrzucać drobiazgi na jakiś cel np na sanki i tak w perspektywie jakiegoś czasu nazbiera się SAMO nawet nie będziesz wiedziała kiedy;-) a i malutka będzie szczęśliwa;-)

Gość mama juz dwojeczki
Za wczesnie?? Moje maja od urodzenia, bo dostaly w prezencie od banku kiedy po urodzenie otworzylismy im konta oszczednosciowe. Cos tam im od czasu do czasu zawsze wrzuce, jakies drobiazgi i nie uwazam, aby bylo za wczesnie...

Moje też mają skarbonkę, do której wrzuca się monety, jakieś reszty z zakupów, jak ktoś znajdzie w kieszeni itp. Tym sposobem w zeszłym roku uzbierało się 200 zł dla Mikołaja ;), w tym roku na razie jest tylko 50 zł (liczyłam chyba ze 3 dni temu), ale to dla tego, że pare razy już wyjmowaliśmy jakieś sumki.

Gość kaskadaaa
moja córa też ma od rodzenia. Ja zawsze po wypłacie żucę jakąś stówkę a teraz gdy córka ma prawie półtorej rok sam lubi do niej wrzucać pieniądze.

Gość zal mi was...
jak was czytam.Skarbonka-tak,zeby dziecku na sanki czy na zabwaki uzbierac.Po co wam dziecko jak was na takie duperele nie stac? ciocia czy babcia musi dorzucic do skarbonki. Moze zbierajcie na podwiazanie sobie jajnikow?

Gość kaskadaaa
a kto napisał że nie strać nas na dziecko ?? Albo że musi babcia docucić??? Jak chce to dożyci jak nie to nie. A odkładanie do skarbonki to jest to samo co wpłacanie na konto.Tak czy siak dziecku np sanki trzeba kupić i co to za różnica czy wyjmiemy pieniądze z konta czy ze skarbonki?? Co za różnica czy dam dziecku pieniądze czy wżuce je do skarbonki???

Gość mama juz dwojeczki
zal mi was... - przeczytaj jeszcze raz co napisalas/es i wytlumacz sobie i nam wszystkim sens tych twoich wypocin :o

Moja tez ma od urodzenia, babcie co miesiąc coś daja po emeryturce, to od czasu do czasu wpadnie po dniu babci np. albo na urodziny ktos da itd...wrzuca do skarbonki i liczy sobie co jakis czas i ma radoche:) Jakieś drobniaki co w kieszeniach sie znajdą itd:) Takim sposobem uzbierała pokazną sumke i planuje kupić sobie "rózowy rowerek":) a reszta zostanie i dalej bedzie sie zbierało:)

Gość SporaKlepsydra
Moje dzieci mają od 4 roku życia (teraz mają 5) skarbonki, jedną na drobne, jedną na grubsze. Z drobnych uzbierały sobie jakieś 250zł, a tą na grube uzupełniamy o 50 zł miesięcznie dla każdego od początku roku. Kiedy będą chciały sobie coś kupić, kupią.... a teraz zbierają, bo jeszcze nie wiedzą czego chcą. Uczymy oszczędzać, bo to im się w życiu może bardzo przydać. Kupujemy dzieciom zabawki i różności extra od święta, z okazji, sprzęty sportowe bo powinny mieć i ich używają - bez okazji. To ich pieniążki i same zdecydują co z nimi zrobić.

Gość to ja zadam pytanie
moja tez ma od urodzenia

Gość minimorissss
mój ma mniej więcej od 1 roku życia, dokładnie nie wiem, nie dostawał pieniędzy, teraz ma 5 lat i ma skarbonkę, a w szkole uwspółcześnimy to jego oszczędzanie i będzie miał SKO

moja tez ma juz skarbonke ale nie mam zamiaru nic z niej nigdy wyciagac zeby kupic pierdoly jak np.sanki :O jak bedzie pelna to pieniazki zaniose do banku i wplace na jej konto. 2 dzieci mojego partnera w wieku 2 i 3 latka tez takie maja i dzieki temu na kontach juz kilka tys odlozone. Dostep do konta dostana po ukonczeniu 18 lat. Tylko ze my nie wrzucamy tam groszowek czy zlotowek. Bo to tylko miejsce zajmuje a bez sensu latac do banku z 20zl po groszowce :O