Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo ja tylko ogórową znam i z h

jakie gotujecie zupy?

Polecane posty

Gość bo ja tylko ogórową znam i z h

moze przepis od razu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z reguły gotuję rosół i na jego bazie pozostałe - ich smak zależy od tego,co dorzucisz: barszcz czerwony - buraki i trochę octu botwinka - j.w. ogórkowa szczawiowa /szpinakowa - zielsko lekko przesmażam na maśle (można podać z jajkiem na twardo, ryżem lub ziemniakami) pomidorowa - albo z koncentratu, albo z przesmażonych pomidorów (warto dodać zioła prowansalskie dla smaku) itd. Przepis na rosół raczej znasz, jak nie to proszę (ilość produktów zależy od tego ile chcesz ugotować zupy): do wody wrzucić umyte mięso (na drobiu bez skóry jest chudy, na wołowinie nieco tłustszy i ciemniejszy). Jak się podgotuje zebrać pływające farfocle (szamować). Dodać obrane warzywa (marchew,pietruszka,seler) w całości lub pokrojone w kostkę, czosnek i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Na koniec dorzucam podpaloną nad palnikiem połowę cebuli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na tej samej zasadzie zrobisz zupę porową, koperkową czy jakąkolwiek inną. Żur i zalewajka rządzą się innymi prawami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margerittta
pieczarkową, jarzynową, brokułową, krupnik...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzordzina
a co daje podpieczona czy podpalona cebula w rosole?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdcfsd
rosół nie zrobi się mętny, o tej porze roku to zupa dyniowa, jarzynowa, ogrorkowa, ze slodkiej odmiany pietruszki, pomidorowa, brokułowa,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pomidorowa ogórkowa barszcz ukraiński barszcz czerwony-buraczkowa fasolowa grochówka szczawiówka kapuśniak pieczarkowa gulaszowa pomidorowo-paprykowo-cygańska zupę gotuję raz w tygodniu na 2 dni, czasem coś na trzeci zostanie, więc ten zestaw wystarcza mi na kwartał bez powtórzeń :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi mała weekendowa
ja gotuje pomidorowke na grilu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TY EWA
DAJ PRZEPIS NA GULASZOWA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krem brokulowy lub grecka z soczewicy z oliwkami itd. czasem jakas inna jak mi sie spodoba przepis, albo mam do zuzycia warzywa. rybna pomidorowke tez czasem robie, bo jest pyszna i pozywna. tradycyjnych zup nigdy nie gotowalam, bo jakos mi nie weszlo w nawyk, ale lubie. ach, kapusniak, ogorkowa ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×