Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ff8gggg

WCZORAJ UGOTOWALAM RYZ BIALY !!CZY MOZE SIEDZIEC W LODOWCE DO JUTRA??

Polecane posty

Gość ff8gggg

CZY SIE JUZ NIE BEDZIE NADAWAL DO JEDZENIA>>?? UGOTOWALAM SPORO A DZIS JEDNAK CO INNEGO MAZ UGOTOWAL JESZCZE I NIE CHCE WYWALAC BO SZKODA MI A JUTRO BYM ODGRZALA I ZJADLA..JAK MYSLICIE??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfasfafffffffffffff
Pewnie-ja tak trzymam nawet ze 3 dni i jest dobry, tylko tak jak ktoś powiedział musisz go przykryć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryyyyyyyyyyyyyyyyyyż
lepiej zeby postal ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maturks4
Bez problemu przetrzymasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podobna takahistoria
To ja już wole jeść te bakterie niż wywalać do kosza. Zresztą jak sie gotuje tylko dla siebie, to nie da rady, żeby wszystko świeże jeść, litości:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość deefty
Byle nie na miejscu dla matki z dzieckiem na ręku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryżu nie mozna przetrzymywać,i odgrzewac ponownie bo wydziela substancje trujace. Poszukaj sobie w necie i poczytaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie jestem jakas szczególnie sterylna ale minimum wiedzy posiadam wiec wiem co nie co o przetrzymywaniu produktów żywnościowych :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podobna takahistoria
To ja umrę już niedługo? Bo dosyć często tak robię:|

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tezcsdff
ryz truje to prawdaq ziemniaki tez tylko swieze mozna jesc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podobna takahistoria
No to powiedzcie mi chociaż ile jeszcze pociągne jak się pół życia trułam!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tutaj dlaczego ryz jest "niebezpieczny". It's true that you could get food poisoning from eating reheated rice. But it's not actually the reheating that's the problem it's the way the rice has been stored before reheating. Uncooked rice can contain spores of Bacillus cereus, bacteria that can cause food poisoning. When the rice is cooked, the spores can survive. Then, if the rice is left standing at room temperature, the spores will germinate into bacteria. These bacteria will multiply and may produce toxins (poisons) that cause vomiting or diarrhoea. Reheating the rice won't get rid of these toxins. So, the longer cooked rice is left at room temperature, the more likely it is that bacteria, or the toxins they produce, could stop the rice being safe to eat. It's best to serve rice when it has just been cooked. If that isn't possible, cool the rice as quickly as possible (ideally within one hour) and keep it in the fridge for no more than one day until reheating. Remember that when you reheat any food, you should always check that it's steaming hot all the way through, and avoid reheating more than once.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podobna takahistoria
Ale przecież tu jest napisane, że w lodówce można go przechowywać, tylko nie można go w temp pokojowej zostawiać. To o co chodzi?:}

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghdfsssssssssssssg
misia2407 Ty tyle czasu tego szukałaś, czy może sama to napisałaś :P Żeby być wiarygodnym podaj link do tych badań- bo ktoś przeprowadził takie badania?? Czy może ty ufasz wszystkiemu co przeczytasz w internecie, tylko że internet to jeden wielki śmietnik :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak tak pisałam to tyle czasu he he ,po prstu mam ciekawsze zajecia niz siedzenie caly czas na tym forum. A wczoraj ogladałam Galileo i tam był reportaż na temat ryżu :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podobna takahistoria
"Bacillus cereus Ta bakteria rozwija się w mięsie i mleku, w warzywach i rybach. Powoduje zatrucia pokarmowe dwiema różnymi enterotoksynami. Dawka jej toksyn wywołująca stan zapalny warzywa jest nieznana. Znaleźć ją można np. w gotowanym ryżu przetrzymywanym zbyt długo w cieple. (Gotowany ryż powinno się szybko schłodzić po ugotowaniu i trzymać w lodówce) . Objawy zatrucia zwykle nie są niebezpieczne dla zdrowia. Są to dokuczliwe wymioty w ciągu godziny od zakażenia albo biegunka występująca później. Powrót do zdrowia następuje szybko. " I o to tyle hałasu? Ja pierdole! Tutaj też jest wyraźnie napisane, że w lodówce przechowywać trzeba. A idzcie wy:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Disixxx
To niech truje :D tak jak wszystko jest nie zdrowe w tych czasach xD mówicie że Mc Donald jest zdrowszy? :D niż ryż po 2dniach :p albo słodycze :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×