Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mała929

od kiedy kaszka?

Polecane posty

Moja gwiazda konczy 3miesiace 1.11 i zastanawiam sie od kiedy moge jej podawac kaszke. ? Na opadkowaniu pisze zazwyczaj od 4miesiaca ale dokladnie od kiedy? od poczatku 4miesiaca czy blizej konca?

Gość na mojej pisało
po 4 miesiącu.

Gość waaaaga
kaszki tuczą. moze zacznij od kleiku kukurydzianego i ryzowego, ale po 4 miesiacu. nie spiesz sie z rozszerzaniem diety, chyba ze masz malego głodka i mleko nie starcza

Gość mamama27
widac nie widziałaś co pisze na opakowaniu - jest po 4 miesiącu jak ta gwiazda twoja mało waży albo żle sypia to zacznij od kaszki na noc - ale wogole kaszka jest uciążliwa bo wieczne problemy ze smoczkami - zatykają sie - dziecko sie wkurza itd a jak waży ok i śpi też to zacznij po 4 ale od owoców albo warzyw - i tak stopniowo przyzywczajaj do łyżeczki - a potem kaszke też z łyżeczki

Gość na mojej pisało
Moje dziecię pod koniec 4 miesiąca dostało kaszkę łyżeczką. Tak na gęsto przyrządzoną. Bylo całkiem zadowolone.

wlasnie moja nala jest na nutramigenie i to mleczko jest za malo tresciwa jak na nia urodzila sie duza i od poczatku potrzebywala duzo zjesc:) tyle ze mi nie chodzi o wlasnie zageszczanie mleczka tylko podawanie takich papek lyzeczka

kaszki sa dobre kiedy dziecko zaczyna juz sie czolgac, energicznie ruszac i bawic, bo dodaja energii ktora niemowle wykorzystuje. Natomiast wczesniej mysle ze sa zbedne, ale jak uwazasz. Na pewno po skonczonym 4 miesiacu, czyli od poczatku piatego:-)

Gość waaaaga
To dodawaj na poczatku do nutramigenu kleik kukurydziany a potem ryzowy. moje dziecie tez jest na nutra. tez sie tym paskudztwem nie najada. najpierw podawaj po 3-4 lyzeczki do butli na noc a potem wiecej. ja teraz na noc podaje do butli 5 łyżeczek i przesypia cala noc. A jezeli chcesz podawac cos gestego to moze lepiej sinlac?? jest dla alergikow i robi sie na talerzyku jak kaszke.

Gość Paula126
hej dziewczyna :) moja córcia ma 3 miesiące, od 3 tygodni dostaje mleko ponieważ nie przybierała mi na wadze a piersi nie chciała ( zaburzenia przez butelkę ) tydzien temu byłam u lekarza z nią, pani doktor powiedziała, ze jeśli chce żeby mi ładnie przybierała na wadze to mam dać kleik do mleka, ale, ze moja Wiki jest wybredna(ma to po mamusi) nie smakowało jej, od 3 dni podaje jej kaszkę bananowa, najpierw 3 łyżki a teraz pół malej miseczki już je i śpi w nocy przez 7 godz :) wczoraj podałam jej jabłuszko z słoiczka, wcinała tak aż jej się uszy trzęsły :) w przyszłym tygodniu będzie jadła obiadek ze słoiczka i zobaczymy :) Mamusie, wy wiecie najlepiej co dać dziecku i kiedy, jeśli dziecku smakuje to je a jak nie bezie smakowało to wypluje :)

Gość sylwia20*****
paula a nie balas sie ze od tego kleiku rozboli ja brzuch? pytam bo moja za pare dni skonczy 2 miesiace i mysle za miesiac sprubowac dac kleik ale sie boje.

Po skończonym 4. mieś. Ale ja się z tym nie śpieszyłam, gdyż KASZKI zawierają cukier, na początek dawałam KLEIK RYŻOWY albo KUKURYDZIANY. Wcześniej lepiej tych KLEIKÓW nie podawać, jak pisze po 4. mieś., chyba, że tak zaleci lekarz.

Gość Paula126
owszem są od 4 mc :) ja amm kaszki z niemiec, a tam jest tak ze jak cos jest od 4 to daja juz w 3 mc :) jesli dziecku smakuje i nie boli brzuszek to jak najbardziej :)

Gość Paula126
a i jeszcze sobie przypomnialam, moja babcia jak sie dowiedziala ze Wiki w wieku 2 mc jest tylko na piersi to dostałąm taki ochrzan ... i mówila, ze w jej czasach dziecko mialo 2 tyg i sie gotowalo kaszke na masle :) od tego czasu dawalam jej juz cos z butelki i pozniej juz piersi nie chciala :) w niedziel rowniez podaje jej biszkopcika zalanego herbatka dla dzieci rumiankowa :) bardzo jej smakuje :) mleko czesto nie jest zbyt syte dla dziecka

Gość sylwia20*****
jak moj synek mial 3mies. to dawalam mu do butelki z mlekiem kleik ryzowy bo ciagle glodny byl i nic mu nie bylo . to sprubujemy za nie dlugo. paula ile dokladnie miala twoja corka jak podalas poraz pierwszy?

Gość sylwia20*****
no wlasnie moj maz mowi zebym kupila kleik i sprubowala po troszke dawac ale sie boje ze za wczesnie

Gość Paula126
miala nie całe 3 mc :) dokładnie to dostała po raz pierwszy jak byłam z nią na szczepieniu po raz drugi, po 2 dawce szczepien dostala wieczorem kleik z mlekiem :) tylko bedziesz musiala powiekszyc dziurke w butelce, przynajmniej ja musialam bo bardzo slabo leciało i córcia sie denerwowała :)

Gość Paula126
nie kazdemu dziecko to szkodzi :) jednych boli brzuszek drugich nie. ja nie zmuszam do poddawania, kazdy podaje na wlasna odpowiedzialnosc :)

Gość Paula126
nie bedę sie z Toba klócic, ja podaje mojemu dziecku i nie chce dla niej zle, Wiki jest szczesliwa, zadowolna bo jest syta i ma pojedzone na 4 godz :) kazda mama robi to co uwaza za najlepsze

Gość Paula126
09.06.2012 :)

Moja jest tydzień starsza, i właśnie kupiłam kaszkę. Zamierzam jej podać na początek góra 2-3łyżeczki. Podaję jej tak też deserki. Tak na spróbowanie. Chcę uniknąć błedu jaki popełniłam ze starszymi dziećmi, przez co teraz są niejadkami. Wszystko z głową i wiadomo że nie cały słoik czy miskę kasszki naraz. Pozdrawiam :)

Gość Paula126
cieszę się, że nie jestem sama :) pozdrawiam również :)

Paula nie jesteś sama:) Ja urodziłam 20 i od ok 2 tygodni daje jej kleik i raz dziennie kaszkę. Moje dzieci to głodomory i jak starzsej musiałam zagęszczać tak i tej muszę:) Zjada na noc 240 kleiku - dość gęstej! Można tez podawać mąkę ryżową, ale z nia jest więcej roboty - ale tez dobra. Marchewkę i jabłuszko też ma już za sobą:) A po 4 m-cu to zacznę wprowadzać zupki.

Gość gość
oj kobietki... zanim zaczniecie bezkrytycznie słuchać babć i innych domowych "autorytetów" warto samodzielnie się czegoś dowiedzieć. Kobiety popełniają wiele błędów karmiąc piersią, a to źle... - bo to jest najbardziej wartościowy pokarm. Babci może niewygodnie było przystawiać noworodka co 2 godziny...., ale właśnie tak należy robić... Warto popytać co bardziej wyspecjalizowanych lekarzy... Nie dziwne, że maleństwo nie chce pić z cyca, kiedy dostawało butelkę, bo po butelce ma już zaburzony sposób ssania. Nie racjonalizujmy wtedy,że dziecko nie chce... Łatwiej jakoś uznać, że nie chce niż, że nie może... Może was to zdziwi, ale butelki można w ogóle uniknąć - ok. 5 m-cy pierś (bez względu na wielkość dziecka),potem - najpierw - przeciery łyżeczką. Cóż, to wszystko wymaga więcej wysiłku, świadomości i niezależności od członków rodziny zachęcających do powielania własnych błędów...

Gość gość
Zgadzam się w 100%z przedmówca, z rozwaga podchodzić do rad,specjalistów rodzinnych, poczytać, zasięgnąć wiedzy u dobrego lekarza, położnej.....i nie spueszcie sie tak z tym karmieniem ksszkami, dziecko do 6msc. Moze byc n cycu.

Gość sandra salamandrra
zgadzam sie z powyzszymi wypowiedziami. karmilam moja corke wylacznie piersia do 4 miesiaca, a potem zaczelam powoli wprowadzac kaszki, ale ekologiczne, z holle bo chcialam uniknac pakowania w mala cukru. z biegiem czasu rozszerzalam diete, zmienialam kaszki, dodawalam owoce i przetarte warzywa. dzis Olenka ma 1,5roczku i pieknie sie chowa:)