Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszeo porade

pytanie o zespół downa

Polecane posty

Gość proszeo porade

czy gdy dziecko sie urodzi z ta wada, to lekarze odrazu informuja rodzicow? czy robia jakies badania pod tym katem i dopiero, po badaniach?

Gość jdlskfsd
Już w ciąży to lekarz może stwierdzić

Gość proszeo porade
wiem, ale zdarza sie, ze nie dojrzy wiec pytam jak to jest po porodzie, gdy rodzice nic nie podejzewaja nie wiedza jak lekarze informuja o tym i kiedy?

Gość kogucikowa pani maja mama oli
czemu pytasz? urodzilas i dziecko jak z down wyglada czy jak?

Gość Tak przychodzi lekarz
I mowi. Mohel kolezance powiedzial po kilku godzinach kiedy karmiła małego . Przyszedł i powiedział ze przykro mu niestety ale dziecko ma ZD.

Gość proszeo porade
aha po kilku godzinach juz, jest u mnie w rodzinie taka kobieta, co na usg w 12-13tyg lekarz nie widzial kosci nosowej i nt wynosilo 2,2 nie robila badan dodatkowych choc lekarz mowil zeby zrobic dla swietego, potem kolejne usg kosc byla widoczna nt juz nie mierzyl urodzila w czwartek 2 tyg pzred terminem caly czas miala malo wod i ostatnio lozysko bylo juz nie ciekawe, dziecko urodzilo sie 2700 i 50 dlugie glowka 28cm i dzis je widzialam ma oczka tak jak dzieci z zd i bardzo mala glowke rodzice nie maja tak skosnych oczu i te oczka ma takie jakby podpuchniete powieki i skosne niewiem moze taka ma urode pewnie tak, bo lekarze nic nie mowia jest zdrowe procz zapalenia pluc i zoltaczki mozliwe zeby niedojzeli? martwie sie, co chwila w ciazy cos bylo nie tak

Gość Ale wiesz ...
Tak na oko to lekarze chyba nie ocenia

Gość proszeo porade
no wlasnie niewiem martwi mnie wyglad malenstwa, wieczorem dopiero z mezem zaczelam dyskutowac i on tez powiedzial ze tak inaczej wyglada, ze te oczka takie skosne ma narazie leza do srody bo dostaje antybiotyk malo je, duzo spi, malo placze z tego co wiem

Gość 27382738
To od razu widac po porodzie z tego co słyszałam w szpitalu, babka nie wiedziała, urodziła i dowiedziała się od razu więc musi byc widoczne

Gość 27382738
proszeo porade- zespół dwona to trisomnia, nie polega na skośnych oczach... mozna bez problemu go wykryc...

Gość proszeo porade
mam nadzieje, ze to taka uroda jest taki tyci, slodziutki, niewinny

Gość proszeo porade
slodki mialo byc :)

Gość jptxntk
Mozna samemu sprawdzic bo downy nie maja lini papilarnych i maja marmurkowa skure a oczka okragle jak u swinki

Gość D.BillI
są lżejsze przypadki, ze od razu na oko po urodzeniu stwierdzić się nie da, trzeba zrobić testy tylko czemu Ty się martwisz, nie matka dziecka/

Gość co za glupoty
po 1 większość noworodków w kilka godzin a nawet dni po urodzeniu ma szparki zamiast oczu i opuchnięte powieki, a czasem cala buzia jest spuchnięta i nosek wygląda jak kartofelek. Sama jak patrzyłam na moje noworodki to się zastanawiałam czy one nie mają ZD bo tak to wyglądało, ale teraz wiem ze u wielu dzieci tak właśnie to wygląda. Skóra marmurkowa jest objawem niedotlenienia albo silnej alergii a nie ZD. Moje dzieci mają 5 lat i marmurkową skórę bo są alergiczne i cierpią na astmę. Myślę, ze lekarz by powiedział gdyby coś bylo nie tak, choć czasem warto samemu podpytac. Tak na prawde bardzo trudno to laikowi stwierdzić patrzac na noworodka.

Gość oioi loli
moje dziecko też też miało po urodzeniu przez jakiś czas lekko skośnie oczka, a jest zdrowe, USG w ciąży też było prawidłowe. U noworodków lekko skośne i opuchnięte oczka się zdarzają

Gość rany_Julek
D.Billl bo to o jej dziecko chodzi i nie rozumiem czego tu sie wstydzic. Nawet jesli nie od razu okreslono ZD to lekarz i tak sugeruje matce,ze moze miec.

Gość wiem ze jeszcze dlonie
i stopy wygladaja troszke naczej i po tym lekarze oceniaja noworodka. mysle ze gdyby bylo cos nie tak to lekarze zleciliby badania genetyczne dla pewnosci

Gość moja córka
miała nt 1,8 i nie ma downa,po prostu ma malutki nosek,jak guziczek,ZD lekarze od razu stwierdzą,skośne oczka może mieć po prostu od pultasków,zobacz jakie oczka mają tłuściutkie niemowlaki,moja niunia wcale ie płakała,jada co 3 h i spała jak suseł a teraz-nie mogę za nią nadażyć więc uspokój się bo ZD to jak sama nazwa wskazuje zespół wad i same skośne oczka nie są jedynym wyznacznikiem choroby.gdyby maleństwo było chore już byście o tym wiedzieli.

Wcale nie od razu stwierdzą ZD...Rodziłam rok temu w Matce Polce w Łodzi.Ze mną na sali 30 letnia kobieta urodziła chłopca sn;dopiero na druga dobe jak zmienił sie neonatolog to było podejrzenia ZD-zrobili badania i niestety sie potwierdziło.Dwóch neonatologów wczesniej badało chłopca i zaden nic nie podejrzewał.Ta Pani neonatolog mówiła o wiotkości mięsni,braku niektórych odruchów i innym układzie buzi.Ja sama widziałam dziecko i nic bym nie podejrzewała..ot normalnie wygladający noworodek.Ta matka miała wszystkie badania w ciązy i było ok...

Gość gość
czy dziecko mialo zd?