Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmarteczka

badanie usg

Polecane posty

Gość mmarteczka

Czy zwykłe usg jamy brzusznej wykazałoby ciążę?

Gość s mutNO
NIE, DO STWIERDZENIA CIĄŻY POTRZEBNE JEST USG DOPOCHWOWE.

nie zgodze sie. przy zwyklym usg tez lekarz moze zobaczyc czy pacjentka jest w ciazy jesli obejrzy tez macice. oczywiscie nie jest to absolutnie "narzedzie" do oficjalnego stwierdzenia ciazy ale jesli pacjentka jest w ciazy to lekarz tego "nie przeoczy". to oczywiscie sytuacja czysto hipotetyczna bo nikt nie idzei na usg aby sprawdzic narzady takie jak watroba, nerki czy sledziona i z mysla, ze przy okazji "sprawdzi czy jest w ciazy"

Gość mmarteczka
Gdybym miała być w ciąży, to byłby jakiś 11-12 tydzień, więc pewnie i tak by nie wykazało...

a zrobiłaś test ciązowy? moze lepiej udac sie do ginekologa. bo wnioskuje , ze tego nie zrobilas.

Gość mmarteczka
nie robiłam testu. Miałam dwa normalne okresy, teraz sie spóźnia już bardzo długo. Nie zauważyłam żadnych objawów ciąży, jedyne co mi dokucza to lekkie bóle w dolnych bocznych częsciach pleców, jakiś czas temu miałam ściski na wysokości pępka dlatego robiłam usg.

Gość Oliśka.!!
To leć po test, nie rozumiem nad czym Ty się zastanawiasz.

Gość ciąża urojona
e to wykryłoby już i zwykłe usg.

Gość mmarteczka
na razie nie mam takiej możliwosci zeby kupic test, apteka daleko a samochod sie zepsul. Moze to po prostu jakies problemy ginekologiczne. Postaram sie jakos zapisac do ginekologa.

lepiej zrobić test i być spokojną . to, że miesiączkowałaś jak wiesz nie wyklucza tego, że jesteś w ciąży. jak dobrze wiesz nie każda kobieta ma nudności itd. czyli wszystko to co kojarzymy z objawami pierwszego trymestru ciąży.

Gość ciąża urojona
a ściski na wys. pępka to na pewno nie od 11-to tygodniowej ciąży. Dno macicy (czyli najwyżej położna część macicy) jest na wysokości pępka ok. 24tc.

Gość Oliśka.!!
Rzeczywiście postaraj się zapisać, a jeśli termin będzie dość odległy to dla pewności wykonaj test jak będziesz miała taką możliwość.

Gość mmarteczka
ten ból pleców jest uciążliwy myślałam że to nerki ale nic nie wykazało badanie. Zrobię sobie ciepłą kąpiel, kiedyś to pomogło.

maszeruj na nogach :) ja bym nie wytrzymała tragana takimi wątpliwościami. do ginekologa też warto się zapisać nawet jeśli nie jesteś w ciąży to warto zainteresować się nieregularnymi miesiączkami - oczywiście wiele kobiet ma takie problemy.

jak silne są te bóle? moje kuzynka chorowała na kolkę nerkową . bardzo bardzo bardzo przykra sprawa.

Gość mmarteczka
nie są silne, to po prostu taki dyskomfort. Już od dłuższego czasu.

przyczyn może być wiele. zacznij od takiej najbardziej prozaicznej która dotyka bardzo duża część osób pracujących "na siedząco". czy długo siedzisz np. przy biurku , przy komputerze w przeciągu ? nazwałabym to przeziębieniem nerek. taka przyczyna prozaiczna ale występują takie problemy często przy takim trybie zycia.