Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olufa1001

ślub cywilny

Polecane posty

Gość olufa1001

Witam, szukam kobiet które miały ślub cywilny i wyprawiały wesele (nie przyjęcie). Chciałabym pogadać, mam kilka pytań, rozterek. Bede wdzięczna jeżeli któraś zechce poświęcić swój cenny czas na pogaduszki ze mną. Pozdrawiam serdecznie

Gość olufa1001
Nawet nie wiesz jak jestem wierząca :) Szatanisko to Ty- katolik nie wyzywa blizniego

Gość olufa1001
Śpicie? Czy nikt nie mial cywilnego w tym towarzystwie? :(

Gość aha ii ach
co prawda nie ja, ale ktoś w mojej rodzinie tak zrobił. Nie wiem, czy bedę umiała odpowiedziec na twoje pytania, ale może.

Gość olufa1001
Dzięki za odzew:) Czy było to normalne wesele? Jak według Ciebie zareagowała rodzina na wieść że biorą cywily z weselem, czy nie uznali że wesele nie wypada przy cywilnym? czy była suknia skromna czy typowo slubna, czy spotkałaś sie z negatywnymi opiniami na temat tamtego ślubu? to tyle:)

Gość do autorki tegoż tematu
a dlaczego bierzesz śłub cywilny autorko?

Gość aha ii ach
Panna młoda miała normalną białą suknię slubną z welonem, a jakze. Jako że wesele na Ślasku, to i zachowane wszystkie obyczaje, typu wykupywanie panny młodej z domu. Potem ślub w USC, a potem normalne wesele w lokalu, z orkiestra i oczepinami itp. Wszyscy bawili sie ekstra, nie słyszałam żadnych negatywnych uwag. Tak wybrali, nikomu nic do tego. Nie wiem co gadali w domu, ale w sumie co to kogo obchodzi. Weselicho było ekstra w kazdym razie, ja sie wybawiłam za wszystkie czasy :D

Gość kremowkaaa
ja bralam slub cywilny z przyjeciem, ktore wyszlo jak wesele - goscie bawili sie do 4 lad ranem, pełno dań , zimnych przystawek, dań na ciepło, z tym, ze ludzi nie było 100 czy 200 tylko mniej :)

Gość olufa1001
Dziewczyny, a jak w takiej sytuacji robiłyście z błogosłąwieństwem? Moi rodzice stwierdzili że należy zrobić bo to Oni błogosławią nasze przyszłe życie

Gość olufa1001
kremowkaaa czy ktos skrytykował fakt "tylko " cywilnego?

Gość aha ii ach
tam gdzie ja byłam było normalne błogosławieństwo rodziców. Tyle, ze nie w imię Boga, ale swoim własnym.

Gość olufa1001
Czyli uważacie że takie tradycyjne zachowania typu przyjazd mlodego po młodą, błogosławienstwo, bramy, zespól grający przed lokiem, jak najbardziej wypada?

coż napiszę tak :) gdy para bierze ślub cywilny bo np. panna mloda jest rozwiedziona i kościelnego wziąć nie może wtedy ograniczyłabym się z upodabnianiem tej imprezy do ślubu kościelnego gdy robią tak bo np. są nie wierzący/nie chcą brać kościelnego itd to ślub to ślub wesele robisz nie po ŚLUBIE KOŚĆIELNYM ale po ŚLUBIE ;) sukienkę kupujesz ŚLUBNĄ nie KOŚCIELNO-ŚLUBNĄ itd

Gość aha ii ach
oczywiście, ze tak, religia nie ma tu nic do rzeczy. To są obrzędy weselne, a nie koscielne.

Gość olufa1001
Dlaczego oraniczałabyś sie z upodabnianiem do kościelnego?

Gość olufa1001
aha ii ach dzieki za odpowiedzi. Wiesz, moje pytania wynikaja z tego,że w Polsce nie jest to popularne i nie chciałabym usłyszeć nieprzyjemnosci. W Polsce, jak ktos z różnych względow robi cos innego lub jest inny, może byc narażony na szykanowanie niestety

chodzi mi nie nawet o kapelę czy strojenie auta ale o błogosławieństwo ;) dlaczego ? bo ślub cywilny jest jakby zawarciem pewnj umowy o określonych skuutkach cywilno-prawnych podczas gdy d( dla mnie osobiście) ślub kościelny ma wymiar duchowy ,przysięgam przed Bogiem proszę o jego błogosławieństwo ale to tylko moja opinia i tak jak już mówiłam wesele to ipreza poślubna nie poślubnapokościelna ;)

* przepraszam za parę literówek

Gość aha ii ach
wiem i rozumiem. Ale myślę, że spokojnie możesz zachować wszystkie weselne obrzędy, które chcesz zachowac. My w Polsce mamy klapki na oczach i uwazamy, że tylko koscielny, najlepiej w religii rzymsko-katolickiej. Tymczasem katolicyzm, a nawet cale chrześcijaństwo, nie jest nawet religią największą. Świat, to nie tylko my.